shop.musicserver.cz
Roman Horký z Kamelotu - Nechci psát nepravdy, výmysly a bláboly se stupidními rýmovačkami

Roman Horký z Kamelotu - Nechci psát nepravdy, výmysly a bláboly se stupidními rýmovačkami

Vydáno: 01.10.2015 09:00 v sekci Rozhovory - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Brněnský Kamelot oslaví příští rok těžko uvěřitelných pětatřicet let existence. Na vavřínech ale neusíná, čehož je důkazem i zbrusu nové album "Babí léto". U příležitosti jeho vydání jsme si popovídali s hlavní hybnou silou kapely a jejím frontmanem Romanem Horkým.

Kamelot - tak se jmenuje i americká metalová formace. Chodí na vás taky máničky?

Americký Kamelot neznám, neposlouchal jsem ho. Myslím, že jsme mnohem starší Kamelot než ten americký, a jestli na nás chodí máničky, tak možná bývalé. Ale sociologický průzkum jsme nedělali, takže opravdu nevím.

Folková kapela, pocházející z Brna. Zdá se mi to, nebo je fakt, že folku se v Brně odjakživa dařilo?

V prvé řadě nejsme čistě folková kapela. Do škatulky folk nás kdysi zařadili proto, že jsme soutěžili na Portě, ale jsme vyznavači swing-blues-trampského soundu, který postupem let cizelujeme. A že se folku v Brně dařilo? Kolem Brna je nádherná krajina se spoustou trampských osad, kde kluci a holky z minulých generací zpívali svoje sny, názory a touhy.

Kamelot 1
© www.kamelot.cz
Kamelot vydává své desky v poměrně pravidelných intervalech. Nehrklo ve vás trochu, když jste při sestavování loňského kompilačního 3CD "Platinum Collection" zjistil, co vše už máte hudebně za sebou?

Rozhodně ne. Každý rok člověk prožívá nové příběhy, potkává další lidi, prožívá jiné emoce. Když jsme pozorní, dokážeme vidět každý den zcela jiné věci, než jsme viděli den předchozí. Takže žádná smrt z vyděšení se u mne nekoná.

Letošní novinka se měla původně jmenovat "Vyznání", nakonec jste se však přiklonil k "Babímu létu". Proč?

Po několikátém poslechu jsme usoudili, že "Babí léto" je ta pravá titulní píseň. Jednak je to typický sound Kamelotu, navíc album vychází v čase babího léta, což je pro mne nejkrásnějším obdobím celého roku.

Na albu má prostor i několik hostů. Volba Dalibora Jandy je však možná nejpřekvapivější...

Už mnoho let jsem se s Daliborem domlouval na společné skladbě. V okamžiku dokončení písně "Rajské údolí" jsem si na něj vzpomněl, neb jsem v ní použil několik symbolů, které by se daly protnout s jeho životem. Zavolal jsem mu, že mám pro nás dva píseň, a on s duetem souhlasil.

Kamelot

Kapela vznikla v roce 1982. Pochází z Brna a jejím zakladatelem, frontmanem a autorem drtivé většiny písní je Roman Horký. Patří k legendám tuzemského folku. Obzvlášť v devadesátých letech formace v hitparádách i různých anketách žala jeden úspěch za druhým. Časopis Folk a country ji zvolil sedmkrát za sebou Kapelou roku, šest desek z dosavadních šestnácti řadových alb bylo zvoleno Deskou roku a píseň "Zachraňte koně" byla zvolena hitem desetiletí v kategorii folk a country. Nyní vydává po třech letech nové studiové album "Babí léto".

S Ilonou Csákovou jste už v minulosti spolupracoval na romantické písni "Slib". Skladba byla úspěšná, proto jste ji pozval k další spolupráci?

S Ilonou se potkáváme docela často. Do Brna jsem ji vlastně přivedl já, když jsem ji seznámil se svým kamarádem a jejím současným manželem. Navíc máme děti ve stejném věku, takže jsme takoví rodinní kamarádi. Na jedné společné akci jsem jí píseň "Vyznání" zahrál a ta ji tak zaujala, že vyslovila přání ji nazpívat společně v duetu, což se také stalo.

Kamelot 2
© www.kamelot.cz
Třetím a posledním pěveckým hostem se stal Petr Bende. S tímto o generaci mladším muzikantem jste absolvoval vánoční turné. Skladba "Kavčice" je však ještě o něco starší a má velmi zajímavý příběh...

Petr Bende je jen o třináct let mladší než já... Znám ho již od jeho mládí, kdy mi nosil MC kazety se svými ranými nahrávkami a na přelomu milénia jezdil s Kamelotem pravidelná podzimní turné jako předskokan. Vloni po jednom koncertu v Plzni mne oslovil, zda bych nenapsal nějakou společnou píseň pro nás dva. Já už jsem dlouho nosil v hlavě nápad napsat skladbu, která by vzdala hold dvěma kamarádům, kteří postavili první chajdu na řece Oslavě a kteří byli chyceni gestapem a následně popraveni ve Vratislavi. Je to těžké a citlivé téma, ale píseň jsem složil a poté s Petrem nazpíval. Když ji zpíváme, chodí za námi pamětníci se slzami v očích a děkují.

Součástí desky je i píseň "Anděl", kterou jste se prezentoval už před dvěma lety na nahrávce formace Pozdní sběr "Na trati".

Píseň "Anděl" jsem složil 8.2.2013, kdy se mojí ženě, nám, narodil synek Max a v ní jsem se vyznal ze svých pocitů. Jak ke své ženě, tak k našemu synovi.

Dle svých vlastních slov - čím jste starší, tím víc pomalejší, nostalgičtější a protivnější - jak se to promítá do psaní písní?

Jsem pomalejší proto, že čas ve druhé polovině života utíká mnohem rychleji než v té první. Přirovnal bych to k roli toaletního papíru. Zprvu toaleťák příliš neubývá a jak se blížíme k závěru, je to strašný fofr, jak se rolička točí. Proto se snažím moc nespěchat a užívat si chvil s rodinou a přáteli. Píšu písně jen o konkrétních prožitcích lidí a přátel kolem mne. Je to tzv. textařina faktu. Stejně tak jako literatura faktu. Nechci psát nepravdy, výmysly a bláboly se stupidními rýmovačkami.

Jste vlastně téměř výhradním autorem hudby i textů Kamelotu, nerad zpíváte skladby někoho jiného?

Jsem výhradním a jediným autorem všech písní Kamelotu, co rád zpívá písně jiných kamarádů doma, v hospodě, na vodě atd. Řekl bych, že kolikrát za celý večer nezahraji ani jedinou svoji píseň, i když ji ostatní přísedící třeba chtějí.

Dva roky patřila do sestavy vaší formace i bývalá zpěvačka Tiché dohody Blanka Šrůmová. Proč jste se s ní rozešli?

My jsme se nerozešli, jen jsme přerušili spolupráci, protože další cesta Kamelotu se zpěvačkou by byla přítěží.

 

NÁZORY
  • Horký už néééé (Anonym, 01.10.2015 16:43) Reagovat

    Umaštěnec Horký rozumuje... dej si na véču bůček, na to sadu svých oblíbených panáků, dvě krabky cigár a jdi se vyspat...

    • Re: Horký už néééé (Anonym, 01.10.2015 16:47) Reagovat

      Horký bohužel poslední roky fyzicky dost sešel, trochu by mohl svůj životní styl ozdravit, ale na druhé straně - na druhé straně je to ve svém oboru jednička, a i když úspěch je trochu vrtkavý, je jen málo takových, kteří se hudbou tohoto zaměření dobře uživí. A Horký to umí... Klobou dolů. Je dobrej, i když není svatej.

  • Horký nerozumuje, on prost rozumnej je. Ty odpov (R. , 01.10.2015 16:54) Reagovat

    Horký nerozumuje, on prost rozumnej je. Ty odpovědi tomu naprosto nasvědčují. Ví co chce, ví, co umí, pořád má co říct. Samozřejmě nevyhovuje každému, ale to přece nikdo.

  • ... (R. , 01.10.2015 16:55) Reagovat

    A ještě něco. Chtěl bych mít za sebou tolik úspěchů, jako on. Vlastně mu trochu závidím.

  • Horky zije plnohodnotny zivot (john, 05.10.2015 06:48) Reagovat

    On zije naplno a a v jeho piesnach sa to odraza. Je to vorbuz troch po sebe idicich generacii a tieto generacie na Horkom vyrastali. Jeho piesne zme si pustali na prvom rande a k jeho cedeckam sme sa utekali, kedy sme nemali lahke dny a rezim nas zvoeral ako klestiny. Horky vie o com hovori

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Naživo: Blue Style Prima Fest i letos nabídl zážitky pro celou rodinu (16.07.2023 12:28)
- Naživo: Velký pátek se v MeetFactory proměnil v oslavu melodického metalu (09.04.2023 18:21)
- Fotogalerie: Kamelot přivezli do Prahy nové album (08.04.2023 10:34)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- Recenze: Kamelot se na "The Awakening" poohlížejí po minulosti (20.03.2023 00:00)
- Americká powermetalová skvadra Kamelot představí novinku "The Awakening" i Praze (17.03.2023 15:24)
- Video: "Dezertér" v podání Petra Bende a Báry Štěpánové je sympaticky lidovkový (12.03.2023 10:25)
- Video: Kamelot silným klipem "Svatojánský dar" připomíná temné období druhé světové války (21.11.2022 08:36)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu