shop.musicserver.cz
Smutný klaun Petr Novák by se dožil sedmdesáti let

Smutný klaun Petr Novák by se dožil sedmdesáti let

Vydáno: 06.09.2015 09:00 v sekci Publicistika - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Bigbítový trubadúr. Klaun. Rozervanec. Člověk plný lásky. Těmito a mnoha dalšími přívlastky byl nazýván muž, který by se 6. září 2015 dožil sedmdesáti let. Petr Novák patřil k základním stavebním kamenům české písničky. Jeho skladby ho přežily a dodnes zní od táborových ohýnků.

Rodák z Prahy čekal na svůj první závan slávy do dvaceti let. V polovině roku 1965 nahrál s kapelou George & Beatovens doma na kotoučový magnetofon Sonet Duo "Já budu chodit po špičkách". Skladbu pak donesl manželům Černým, kteří v té době uváděli slavnou hitparádu "Dvanáct na houpačce". Ačkoli tenkrát nevyšla na žádném singlu, v hitparádě se udržela patnáct týdnů. Následoval megahit "Povídej", který předchůdkyni šlapal velmi zdatně na paty.

"V malostranské kanceláři Pantonu tehdy přede mnou stál Jiří Malásek, teprve budoucí vybrnkávač romantického klavíru, ale už nakladatelský redaktor a spoluautor hudby k úspěšnému filmovému muzikálu 'Starci na chmelu'. Vyčítavě se mi podíval do očí: 'Vy si opravdu myslíte, že tohle to máme tisknout?' V ruce štítivě držel malou stránečku notového papíru, na kterou Petr Novák tužkou zapsal nejjednodušším způsobem melodii a text 'Já budu chodit po špičkách'. Ta písnička už několikrát za sebou vyhrála rozhlasovou posluchačskou soutěž 'Dvanáct na houpačce'. Hubeného, bledého Petra Nováka a pár jeho spoluhráčů mi jednou přivedl domů můj synovec.

Už předtím mi ale Pavel Bobek vyprávěl, že slyšel skupinu George & Beatovens snad někde na plese a že prý výborně zpívali písničky od The Beatles. Jal jsem se hochy přesvědčovat, že by měli zpívat česky a hned jsem jim poradil co: pustil jsem Marešova a Schneiderova 'Rudého páva' s Matuškou a s Kefurtovou kytarovou skupinou. Zjevně nenadšený Novák pravil: 'To, myslím, máme svoje lepší.' Brzy nato jsem dostal pásek se třemi písničkami, natočenými velice amatérsky, snad někde v kuchyni nebo ve sklepě. Byly na něm 'Já budu chodit po špičkách', 'Povídej' a 'Dětský oči'. Pak jsem to ještě pustil rockovému ďáblíkovi Pavlu Sedláčkovi, který z presleyovského hlediska dokázal příkře soudit i svou tehdejší partnerku Evu Pilarovou. 'Člověče, to je ono! Ti frázujou líp než Olympic!',"
vzpomínal v roce 1997 na stránkách časopisu Rock & Pop doyen hudební publicistiky Jiří Černý.

George & Beatovens

George And Beatovens
© agentura.irossler.cz
Založení této kapely v roce 1963 bylo reakcí na liverpoolský merseybeat. Do dnešního dne jí prošlo zhruba třicet hudebníků. Z těch známějších Luboš Andršt, Zdeněk Juračka, Vladimír Mišík a v osmdesátých letech byl vedením pověřen druhdy kytarista a zpěvák Olympicu Ladislav Klein. Původní název The Beatles musel být velmi rychle změněn. Klíčem k novému byla přesmyčka přezdívky mladého bubeníka Jiřího Jiráska a největšího oblíbence Petra Nováka ze skladatelů klasické muziky Ludwiga van Beethovena. O dva roky později se vlivem odchodu dvou členů na základní vojenskou službu formace rozpadá a obnovuje svoji další činnost až v roce 1967. V první polovině sedmdesátých let nastal druhý rozpad, který byl ukončen až v roce 1979. To vznikli noví George And Beathovens na základě Skupiny Bohuslava Jandy. Po revoluci spolu kapela krátce vystupovala v sestavě z konce šedesátých let, přidal se k ní Karel Kahovec a ten po Novákově smrti převzal roli hlavního zpěváka. Nyní však vystupují pouze zřídka.

Novák působil na tehdejší scéně jako zjevení. Společně s dalším Petrem - Jandou, který taktéž v roce 1965 prorazil s olympickým šlágrem "Dej mi víc své lásky", byli mezi Juditou Čeřovskou, Milanem Chladilem, Waldemarem Matuškou, Evou Pilarovou a dalšími tehdejšími hvězdami za uragán, který pročísl tehdejší prošedivělé a zplihlé vlasy československého popu.

Původně příliš nepřemýšlel o dráze zpěváka. Až ve svých třinácti však zjistil, že nemůže být doktorem, protože nesnáší krev. Pak vyzkoušel dráhu herce, hlásil se na DAMU a působil v divadle Maringotky pod vedením Zuzany Kočové. Nakonec však skončil odmítnutý a své herectví se snažil zúročit během pódiových prezentací svých písní. Často se zkříženýma rukama na prsou, v kleče i v leže prožíval každý tón skladeb.

Miloval The Beatles a díky své povaze i schopnosti empatie mu lidé věřili i mnohdy naivní texty, co zpíval. Byl velmi důvěřivý, chápavý, rád se rozdal až do poslední své buňky. Zároveň však byl i mnohdy za rebela. Nikoli toho, který by se pral, rozbíjel hospody, ve kterých tak rád sedával, nebo páchal odsouzeníhodné trestné činy. Petr Novák si rád stál za svým a dokázal svůj názor prosadit bez ohledu na to, co si myslí společnost, nebo čím je dávkována politickou vrchností totalitního režimu.

Petr Novák
© Alan Pajer
Takhle v roce 1969 při Bratislavské lyře vyhlásil minutu ticha za upáleného Jana Palacha. Singl "Den štěstí" s textem Iva Plicky a Jiřího Smetany musel projít po událostech ze srpna 1968 mnoha úpravami, aby nakonec zmizel zcela z prodeje. Důvod? Střelba z kulometů, která se na nahrávce nacházela. Soudruzi si to spočetli a za odměnu nepustili Nováka téměř deset let na televizní obrazovku. Navíc přišel o svého nejbližšího spolupracovníka a textaře Iva Plicku.

"Upadl jsem v nemilost, též jsem si neuměl dávat pozor na pusu a každou chvíli jsem byl na koberečku kvůli nějakému textu. Nutili mě, abych ho upravil či nějak pozměnil. Někdy jsem to udělal, někdy se mi do toho nechtělo, ale hlavně mi vadily intriky. Petrovi soustavně našeptávali, že by pro něj měl psát někdo jiný. Asi někdo režimem pověřený, který by nedělal takové problémy jako já. Několik našich písniček bylo zakázaných a vznikal dojem, že já Petrovi škodím. On se toho chytal, určitě znáte písničku 'Špinavý chudých ráj', kterou Petr naživo zpíval jako 'Špinavý je rudých ráj'. Já jsem to tak nenapsal, ale to nikoho nezajímalo," vysvětlil Plicka v rozsáhlém rozhovoru pro aktuální číslo magazínu Rock & All.

Diskografie

Kolotoč svět (1970)
Modlitba za lásku (1971)
Ve jménu lásky (1972)
Kráska a zvíře (1975)
Co je to láska (planeta snů) (1980)
Sladké trápení (1982)
Ahoj, tvůj Petr (1983)
Zpověď (1985)
Memento (1990)
Dávné sliby (1996)
Náhrobní kámen (komplet singlů) (1996)

Debutové album "Kolotoč svět" vyšlo až v roce 1970 z důvodů pro dnešní generaci již nepochopitelných. Ediční katalogy se sestavovaly na několik let dopředu, přednost samozřejmě dostávali prorežimní zpěváci, a tak se na první Novákovu desku nedostaly písně, které patří v jeho repertoáru k nejzásadnějším. Mimo již jmenovaných se jedná například o "Náhrobní kámen".

Novákova dobrota leckdy mohla působit problémy například v momentech, kdy se s Plickou domluvili na komplexních tematických albech a textař najednou zjistil, že na nich budou tři či čtyři jeho písně a zbytek napíšou jiní spolupracovníci. Zatímco léta sedmdesátá a osmdesátá byla ve zpěvákově kariéře rovnoměrně zastoupena čtyřmi řadovými disky, po nahrávce "Zpověď" jako když utne. Zkrácená verze koncertního pořadu "Memento", který vznikl podle stejnojmenné knihy Radka Johna o drogové závislosti, měla možná co do činění s problémy zpěvákovy manželky, herečky Evy Jakoubkové. Zatímco Novák se rád napil, Jakoubková ke svým problémům s alkoholem přidala i pletky s narkotiky. Dostala vyhazov z divadla, nabídky na filmy nepřicházely a Novák musel vše financovat sám.

V devadesátých letech se znovu dal dohromady s Karlem Kahovcem. Kahovec hrával například v kapele Matadors, Country Beatu Jiřího Brabce a byl sólovým interpretem písní, které dodnes znějí z rádií - "Modřínů háj", "Svou lásku jsem rozdal" a "Paní v černém". Navázali na spolupráci ještě z dob Flamenga prostřednictvím desky "Rub a líc" a Novák stihl k tomu vydat album "Dávné sliby". Tam se pro zajímavost objevil jako host za bicími i David Koller.

Závěr života tohoto dnes už legendárního zpěváka nebyl žádnou pohádkou. Praktický celý život měl vleklé potíže s přijímáním potravy, které se stále stupňovaly, takže postupem času bylo jeho jídlem k snídani pivo, k obědu pivo a k večeři taktéž. V polovině devadesátých let měl na svých sto devadesát centimetrů těžko uvěřitelných šedesát kilogramů, takže když ho po jednom z koncertů Karel Kahovec radostí objal, zlomil mu žebra. Vrávoravá a těžkopádná chůze byla i příčinou pádu ze schodů a zlomeniny nohy v krčku. Ve výčtu chybí ještě vážná autonehoda z roku 1974, při které málem přišel o nohu. Jasný závěr života však přesto skrývá otazníky.

Den štěstí

Vojtěch Dyk a Ivan Fíla
© www.ceskatelevize.cz
Do jaké legendy Petr Novák dorostl, dokazuje i zájem na zfilmování jeho příběhu. Zprávy z novin hovořily o tom, že hlavní roli dostal Vojtěch Dyk (na snímku s režisérem filmu Ivanem Fílou), který kvůli ní už dokonce začal hubnout. Předpokládaná premiéra v roce 2016 je však ve velkém ohrožení. Důvodem jsou tahanice o autorská práva k dílu zpěváka. "Poté, co Eva zemřela, práva zdědil její otec, JUDr. Jakub Jakoubek. Když jsem mu poslal první smlouvu k podpisu, tak mi obratem poslal notářsky ověřenou plnou moc, právnicky naprosto v pořádku, jak se sluší a patří na právníka, abych to za něj podepisoval já. Tuto plnou moc jsem předložil na OSA, a tak bylo vše v pořádku. Dneska se sestra Evy Jakoubkové, která od tatínka dostala plnou moc později, snaží dokázat, že jsem podvodník, který tatínka zneužil a využil jeho nepříčetnosti. Já jsem se s jejím otcem ale osobně setkal až poté, co mně udělil zmíněnou plnou moc. Zajímavé je, že když tatínek podepisoval plnou moc později v její prospěch, tak se jeho příčetnost najednou vrátila. Přitom o nic nejde, protože honoráře na autorská práva na smlouvách, např. na film "Den štěstí", které jsem podepsal já, se dělí půl na půl mezi autorem hudby a textařem. Takže nechápu, proč se snaží vzniku filmu zabránit. A proč teď operuje s tím, že se plné moci kříží," vysvětlil na stránkách měsíčníku Rock & All dvorní textař Petra Nováka Ivo Plicka.

Petr Novák zemřel 19. srpna 1997. Ve tři čtvrtě na sedm ho jeho manželka Eva přišla vzbudit na večeři, on ale už dvacet minut nedýchal. Psalo se o zástavě srdce, celkové vyčerpanosti organismu, úmrtní list však uvádí jako příčinu otravu. Nikdo si tohoto rozporu nevšímal, pitva nebyla vykonána. Proč, to už se dnes nedozvíme. Ostatně ani smrt Evy Jakoubkové, která přišla o osm let později, nemá jasné a nezvratitelné zdůvodnění.

Na závěr si tak alespoň připomeňme část textu z písně "Klaunova zpověď", která už v roce 1967 dokázala předpovědět osud tohoto beatmena: "Po celý svůj život rozdával jsem smích, měl jsem rád lidi a žil jsem pro potlesk. A snad jsem taky, snad taky trochu zpych, přesto bych rozdal všechno, co jen mám. Však nemám nic, mně zbyl jenom stesk, tak běžte všichni pryč, já chci umřít sám."

Fanoušci na svého oblíbence nyní mohou zavzpomínat dvěma způsoby - poslechem nové supraphonské trojdiskové kompilace "Zlatá kolekce" (recenze se objeví i na tomto webu) nebo návštěvou výstavy "52 let na kolotoči svět" v pražském Popmuseu.

NÁZORY
  • smutný výročí (jirka, 10.09.2015 13:50) Reagovat

    škoda že lidi jako on odcházejí tak brzo a sráči jako Michal David tady budou strašit věčně...

    • Re: smutný výročí (David, 12.09.2015 14:28) Reagovat

      Většinou proto, že chlastají, berou drogy, nežerou podobně jako tenhle přeceňovaný zpěvák. A David taky žít věčně nebude. To zatím dokázal jenom Lenin :)))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Olympicu Petr Janda se dočká svého celovečerního dokumentu "Django" (01.04.2024 11:07)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu