shop.musicserver.cz
Hip Hop Kemp 2015, Festival Park, Hradec Kárlové, 20.-21. 8. 2015

Yelawolf zbořil Hip Hop Kemp 2015, řádili ale i další

Vydáno: 29.08.2015 19:09 v sekci Naživo - Pavel Jína | foto: Pavel Jína / musicserver.cz

Největší hiphopovou událost letoška máme za sebou. Hip Hop Kemp 2015 přivedl do Hradce Králové hudebníky, od old schoolu až po vycházející hvězdičky, zástupy polských fanoušků a spousty marihuany. Každopádně line-up sliboval pěknou podívanou. Ale pěkně popořadě.

Live: Hip Hop Kemp 2015

Yelawolf, Hip Hop Kemp 2015 poster
© facebook interpreta
místo: Festivalpark, Hradec Králové
datum: 20. - 21. srpna 2015
vystoupili: Yelawolf, Joey Bada$$, Hopsin, Evidence, Bigg Boss, Homeboy Sandman, Marpo, Bisz & Bok, Ty Nikdy, Majk Spirit, DJ Wich, LA4, Sodoma Gomora, Strapo, Mobb Deep, Dope D.O.D., PRhyme, Ghostface Killah, Gang Starr Foundation, Megaloh, Kontrafakt, Smack, Prago Union, HaHa Crew, Pio Squad, P-Money a další
Fotogalerie

Na warm up sice dorazilo dost lidí, ale hlavní nápor čekal Festival Park až ve čtvrtek, kdy byla v plánu první vystoupení headlinerů v čele s Yelawolfem. Půdu americkému svěřenci Eminema připravili Bigg Boss se svým celolabelovým vystoupením, mazák Evidence a slovenská ikona posledních let Majk Spirit.

H16, Hip Hop Kemp 2015
© Pavel Jína / musicserver.cz
Kvůli zdlouhavé akreditaci jsme dorazili do areálu, právě když začínal hrát Evidence. Trochu překvapivě dostal v line-upu čas před Majkem Spiritem, takže se musel rodák z Los Angeles spokojit se show začínající za denního světla. Vadilo mu to ale pramálo. Nepříjemností během vystoupení bylo snad jen to, když si musel sám vyžádat ztlumení ruchů v odposleších, které šly zřejmě z nějakých vedlejších stagí.

Nicméně největší hymny "Back Again", "Worst Come To Worst" od Dilated Peoples nebo "You" z Evovy sólovky "Cats And Dogs" fungovaly parádně a osmatřicetiletý rapper znovu potvrdil, že se narodil na pódiu. Mimochodem ho podpořili i Rakaa a DJ Babu, takže fanoušci Dilated Peoples nezůstali ochuzeni.

Hopsin, Hip Hop Kemp 2015
© Pavel Jína / musicserver.cz
Poté už se dychtivému publiku, které se během krátké pauzy poněkud omladilo a razantně se změnila genderová vyváženost ve prospěch dámského pohlaví, představila ikona slovenské scény Majk Spirit.

Příjemným zpestřením jinak povedeného koncertu bylo přizvání kolegů z H16 Ciga a Otecka, společně se kterými zanotovali některé skladby z nejnovější desky "RHB". Koncert zakončil Spirit nejúspěšnějšími singly z posledního dvojalba "Y" a nezapomněl si rýpnout do kolegů z Bbaraku, kteří mu "dali za bílé album pět a za černé šest, což je dohromady jedenáct z deseti a to není špatný výsledek".

Yelawolf, Hip Hop Kemp 2015
© Pavel Jína / musicserver.cz
Největšího ohlasu se ale dostalo svěřencovi Eminemova Shady Records Yelawolfovi, který do publika nasypal tolik energie, kolik nevyprodukuje za rok temelínská elektrárna. Na pódium vtrhl uragán a pořadatelé se museli hodně ohánět, aby tu postavili zahozený stojan na mikrofon, tu uhasili požár, když si rodák z Alabamy vzal papír se svým setlistem, přidělal ho na mikrofon a zapálil.

I díky Yelawolfově energii pak zaplnili lidé také hangár, kde vystupovali DJ Wich společně s LA4. Před samotným koncertem se o přicházivší diváky staral pražský producent, který postupně vytahoval - tak, jak to má ve zvyku - největší hity celé své kariéry. Společně s Lavorem pak zahráli jejich klasický "Panorama" koncert.

Sodoma Gomora, Hip Hop Kemp 2015
© Pavel Jína / musicserver.cz
Ani druhý den nezůstal za očekáváním. Na hlavní stagi se jako první objevila Sodoma Gomora se svým nekompromisním horrorcorem, a i když nebylo zcela narváno, o to hlasitější věrní fanoušci Řezníka a DeSaDa byli. Jen to házení plných půllitrových pet lahví do davu by si hypemani poskakující v maskách po pódiu mohli odpustit.

Po německém Umsem už nastoupila další českým fanouškům notoricky známá parta. Showcase labelu Ty Nikdy zahájili nejprve Boy Wonder s Ideou, ale následně se připojili i MC Gey, Paulie Garand a mladý Roseck, jemuž se šéf labelu chystá podle Paulieho slov vydat desku. Vystoupení si rozhodně nejvíc užívali Idea, ze kterého byla energie vyloženě cítit díky bohatým přesunům po pódiu, a DJ Fatte, jehož pohyby za gramofony připomínaly splašenou šelmu v kleci.

Yelawolf, Hip Hop Kemp 2015
© Pavel Jína / musicserver.cz
Opět perfektní show, kde DJ není pouze člověk, který rapperovi pouští beaty, ale plnohodnotná součást vystoupení, předvedli Strapo s Spinhandzem. Pak už patřila stage zahraničním interpretům v čele s hosty ze zámoří.

Pro mnohé show Hopsina přebila vystoupení Joeyho Bada$$e. U fotících novinářů bych se nedivil - zatímco prvního jmenovaného si vychutnali snad ještě déle než první tři skladby, při posledním pátečním vystoupení je pořadatelé z řad security tahali zpod pódia, ještě než Joey promluvil do mikrofonu. "Crown Me" v podání Hopsina sklidilo obrovský úspěch a mohutný aplaus. Následující koncert byl ze strany fanoušků vlažnější.

Smack, Hip Hop Kemp 2015
© Pavel Jína / musicserver.cz
Při závěrečném dni festivalu otevíral hlavní stage Smack. Přestože je hraní na největším pódiu výsadou, nejvýraznějšímu zástupci českého grimu denní světlo rozhodně uškodilo. Loňská show v hangáru totiž patřila k těm nejlepším vůbec. Přeci jen je rozdíl, když se po půlnoci v temném hangáru tlačí tisícovka fans, oproti sluncem osvětlované přibližně třístovce nejvěrnějších. Přesto ale strašnický král dav rozehřál a zároveň uzavřel českou kapitolu na scéně číslo jedna.

Fanoušky německého rapu potěšil na Kempu již po několikáté vystupující Megaloh. Na německy položenou otázku, jestli mu někdo rozumí, sice nedostal v podstatě žádnou odezvu, ale s refrény nejznámějších skladeb mu dav pomohl.

Rytmus, Hip Hop Kemp 2015
© Pavel Jína / musicserver.cz
Gang Starr Foundation sice dostali odpolední čas, ale na jejich koncert už publikum dorazilo v hojném počtu. Velká spousta lidí si užívala posledního sluníčka na protilehlém kopci a odpočívala, jako by tušila, že večer přijde peklo.

V následujících momentech jsem byl nucen přebíhat mezi koncertem Kontrafakt a dance arénou, protože jsem si nechtěl nechat ujít divácky nejatraktivnější finále bboys 3 vs. 3. Před samotnými finálovými boji mezi osmičkou nejlepších MC Trixxx vyzval všechny, aby si s ním šli zatancovat na pódium, které se následně pod obrovským náporem na několika místech rozpadlo. Finále díky tomu ale paradoxně dostalo pravou undergroundovou devadesátkovou povahu, protože se odehrálo na ploše určené pro rozcvičování, kterou obklopila necelá třístovka diváků.

Royce da 5'9
© Pavel Jína / musicserver.cz
Kontrafakt splnili svou roli bez problému, osvědčené hymny ze všech čtyř alb fungovaly i na polské publikum, takže se dav dostával postupně do varu. Vrchol večera vzhledem k výkonům všech interpretů přišel dlouho před závěrem posledního dne festivalu. A nebyli to PRhyme, kteří sice odvedli velice dobrou práci, ale po nich přišel jiný kalibr.

Dope D.O.D. rozpoutali tornádo, které se nepřestalo točit do konce celé jejich show. Publikum rozpálili natolik, že pořadatelé museli z pódia pomocí hrubé síly vyhazovat několik neukázněných fanoušků. Závěr koncertu patřil stage divům a v té době už jsem tušil, že tohle se bude jen těžko překonávat.

Mobb Deep, Hip Hop Kemp 2015
© Pavel Jína / musicserver.cz
Poslední dvě vystoupení patřila legendám žánru. Nejprve před rozpálené fanoušky nastoupil Ghostface Killah, zástupce v celém světe proslulého Wu-Tang Clanu. Velká škoda, že se nakonec po jeho boku nemohl ukázat Raekwon, který měl podle zástupců agentury, jež ho zastupuje, "booking conflict". V plném světle se totiž ukázalo, že síla WTC je především v jejich vystoupení dohromady a coby jednotlivé segmenty celé bandy lze ocenit v podstatě pouze Redmana s Method Manem.

Závěr celého festivalu obstarali Mobb Deep, skupina jedné desky. Jenže na "The Infamous" je prostě tolik skvělých skladeb v čele s "Shook Ones, Pt. II", že Prodigy a Havoc prostě nemohli zklamat.

pódium Hip Hop Kemp 2015
© Pavel Jína / musicserver.cz
Shrnutí? I přes absenci Run The Jewels a Raekwona rozhodně letošní kemp nezklamal. Dope D.O.D. připravili show, na kterou budu rozhodně ještě dlouho vzpomínat. Old schoolovým legendám by slušelo trochu více energie, ale musíme si uvědomit jejich věk. Hip Hop Kemp opět ukázal, že slogan "Festival s atmosférou" není jenom klišé, nýbrž přesné vystižení podstaty této akce.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2022 (24.02.2023 12:01)
- Majk Spirit přizval zpěvačku Tinu do skladby "Peace", jde o jeho poslední singl před novým albem (13.02.2023 19:23)
- Yzomandias a Nik Tendo drží prvenství v albovém žebříčku, v patách jim jsou Rest a DJ Wich (09.12.2022 15:46)
- Naživo: "Dokážete cokoliv!" Ben Cristovao s hosty bavil O2 arenu skoro tři hodiny (02.10.2022 14:43)
- Nové desky 29/2022 - od Jacka Whitea přes She & Him po The Kooks (27.07.2022 23:17)
- Úspěšný hudební projekt glorchestra pokračuje na Flédě a v Roxy (04.11.2021 11:11)
- Nové desky 30/2021 - od Billie Eilish přes Bleachers po Prince (03.08.2021 08:10)
- Miley Cyrus a Marpo jsou novými vládci českých hitparád (21.07.2021 18:00)
- Ca$hanova Bulhar má podruhé nejžádanější album, v rádiích bodují Kryštof, The Weeknd i Alicia Keys (03.06.2020 22:10)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince Vladimír Mišík The Prodigy Queen Karel Gott AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu