Velké prodeje v USA zařídili Luke Bryan a Dr. Dre

18.08.2015 23:58 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Po posledním, rekordně slabém zlatém albu přišel týden, ve kterém hned dvě desky dosáhly statisíců prodaných kusů: "Kill The Lights" Lukea Bryana a "Compton" Dr. Dre. V singlech vedení neudržel The Weeknd a pro změnu zvítězil OMI. Zvláštní situace nastala s "High By The Beach" Lany Del Rey.
OMI - Cheerlander
© facebook interpreta
SINGLY - V komentářích pod články Billboardu se Američani téměř jednotně shodují, že "Cheerleader" je příšerný a otravný hit a z jeho návratu na číslo jedna nadšení nejsou. Vzhledem k tomu, že já jsem fanoušek The Weeknda od jeho začátku, moje stanovisko je asi také jasné.

Každopádně tentokrát "nám" to nevyšlo, OMI je zpět na zlatě a přidává tedy pátý vítězný týden. Měl totiž 149 milionů impresí v rádiích, 16,3 milionů streamů a 119 tisíc downloadů. Konkurent dosáhl na 158 millonů impresí, 13,8 milionů streamů a stejného počtu downloadů. Tentokrát tedy pro změnu prohra Weeknda byla velmi těsná.

Protože je OMI považován za reggae interpreta, pět vítězných týdnů je nejlepší číslo pro mužského sólo zástupce tohoto žánru od sedmi vítězných týdnů singlu "Informer" kanadského muzikanta Snowa 22 let zpět.

Weeknda aspoň může těšit, že "The Hills" vyskočilo na pětku. V rámci zpěváků se pět let nestalo, aby někdo měl dva hity v první pětce. Posledním takovým mužským byl B.o.B s "Nothin' On You" a "Airplanes". Celá deska "Beauty Behind The Madness" Weekndovi vychází příští týden.

Silentó se s "Watch Me" vrátil na své bronzové maximum a dále vede Streaming Songs. Nového vrcholu dosáhlo "Lean On", čtyřky, a DJ Snake tak vyrovnal stejné umístění "Turn Down For What". Nového maxima dosáhla také Rachel Platten, "Fight Song" je nyní šestý. Do první desítky se vrátili Selena Gomez a A$AP Rocky s "Good For You".

Podivná situace se stala s novinkou Lany Del Rey. V původním reportu Billboard uvedl, že dle dat Nielsenu "High By The Beach" vyhrálo Digital Songs se 248 tisíci staženími a zpěvačka by tak debutovala na vysokém sedmém místě. Nakonec byl však počet downloadů upraven na pouhých 67 tisíc a odstartovala tak ne v Top 10, ale až na 51. místě. Posledních několik týdnů vždy došlo k různým dodatečným úpravám dat a pozic v Billboard 200 či Hot 100, což je zvláštní.

    Top 10 - singly:
  1. OMI - Cheerleader
  2. The Weeknd - Can't Feel My Face
  3. Silentó - Watch Me (Whip/Nae Nae)
  4. Major Lazer & DJ Snake feat. - Lean On
  5. The Weeknd - The Hills
  6. Rachel Platten - Fight Song
  7. Fetty Wap - Trap Queen
  8. Fetty Wap feat. Monty - My Way
  9. Taylor Swift feat. Kendrick Lamar - Bad Blood
  10. Selena Gomez feat. A$AP Rocky - Good For You

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100

VIDEO s Top 10 tentokrát není, Billboard publikoval už špatné s Lanou.


Luke Bryan - Kill The Lights
© facebook interpreta
DESKY - Luke Bryan patří k vůbec nejúspěšnějším americkým umělcům poslední dekády a tak není překvapením, že se výborně dařilo i poslední desce. "Kill The Lights" je pátá řadovka a country zpěvákovi zajistila již třetí zlato.

S 345 tisíci jednotkami (320 album sales) se jedná o nejlepší country prodej za poslední dva roky, a náhodou právě od jeho poslední studiovky "Crash My Party", která měla ještě o dvě stě tisíc více. Navíc má Bryan letos třetí největší letošní otvírak po Drakeovi a Kendrickovi Lamarovi.

Shodou okolností to ale natřel jinému zástupci hip-hopu, Dr. Dremu. Jeho překvapivě vydaná deska "Compton" zaznamenala 295 tisíc jednotek. Nejedná se o slibovaný "Detox" ani o soundtrack z filmu o N.W.A. "Straight Outta Compton", ten startu však významně pomohl. Rapperova první deska po 16 letech je první dva týdny dostupná pouze na iTunes/Apple Music, číslo je tak o to více úctyhodné.

I na bronzu najdeme novinku, 55. vydání kompilace Now! s aktuálními hity Jasona Derula, OMIho, Majora Lazera, Skrillexe, Maroon 5 či Taylor Swift napočítali 76 tisíc jednotek. Posledním Top 10 debutem pak je sedmá řadovka křesťansky založeného TobyMaca "This Is Not A Test". Předchozí "Eye On It" přitom brala zlato.

    Top 10 - alba:
  1.  N Luke Bryan - Kill The Lights (345 tisíc jednotek)
  2.  N Dr. Dre - Compton (295)
  3.  N Různí - Now That's What I Call Music! 55 (76)
  4.  N TobyMac - This Is Not A Test (38)
  5. Taylor Swift - 1989 (33, -4 %)
  6. Ed Sheeran - x (33, +10 %)
  7. Future - DS2 (31, -16 %)
  8. ▼ Různí - Descendants Sountrack (30, -27 %)
  9. Sam Hunt - Montevallo (27, +1 %)
  10. Drake - If You're Reading This It's Too Late (21, -7 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY