shop.musicserver.cz
Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 7.-8.8.2015

Fingers Up si za svůj ročník s The Wombats, Kensington a MØ zaslouží všechny palce nahoru

Vydáno: 11.08.2015 18:30 v sekci Naživo - Jan Trávníček a Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Úžasný festival. Tak snadno to lze říct. Skvělé, zejména indie-rockové kapely, pohodová a přátelská atmosféra, spousta doprovodných aktivit, zářící slunce a dostatek vody. A žádná "ale". Přesně tak. Žádná "ale". Mohelnická hudební přehlídka Fingers Up letos zabodovala ve všech směrech.

Live: The Wombats, MØ, Kensington, Bilderbuch a další

místo: Morava Camp, Mohelnice
datum: 7. - 8. srpna 2015
setlist The Wombats: Your Body Is A Weapon, Jump Into The Fog, Moving To New York, Greek Tragedy, Be Your Shadow, 1996, This Is Not A Party, Headspace, Techno Fan, Kill The Director, Backfire At The Disco, Give Me A Try, Tokyo (Vampires And Wolves), Emoticons, Let's Dance To Joy Division

The Wombats, Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 7.8.2015
© www.klapper.cz
Kde se vzal tu se vzal, najednou ho bylo všude plno. Výrazná, vkusná a zapamatovatelná grafika, billboardy na nádražích po celé republice a lineup, který možná nepatří mezi nejrozsáhlejší u nás, zato v něm ale najdete zřetelnou dramaturgickou linku, díky níž není prostor na hlouposti ani nepříjemná překvapení. Fingers Up se letos konal popáté, vykročil však tak rázně, až se zdá, že předchozí čtyři ročníky (bez pomoci Fource Entertainment) vlastně neexistovaly.

Sebevědomá prezentace založená na variaci hesla "lze to dělat i jinak" vyvolávala sice místo těšení spíše jen skepsi, o to snáze se ale nízká očekávání a obavy z přešlapů dařilo zadupávat do země. Nedá se nic dělat, Fingers Up je zkrátka překvapením léta.

Pravdou je, že velkou část plusových bodů má na svědomí samotný areál. Morava camp je totiž pro festivalové veselí vybaven více než dobře - spát můžete v chatkách, v nichž naleznete veškerý servis, v srdci areálu se nachází regulérní restaurace, sprchy a keramické záchody rovněž neurazí, ale hlavně… Hlavně je tady koupák!

Bilderbuch, Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 8.8.2015
© www.klapper.cz
Dokážete si vůbec představit lepší trávení mezičasu mezi kapelami než skokem do vody a následným popíjením drinků přímo u bazénu? Ve třiceti osmi stupních jen stěží. Takhle nějak vypadá festivalový ráj.

Ale pozor, to je jen začátek. Že je areál sám o sobě trefou do černého je sice jedna věc, ale až organizátoři z něj udělali místo, v němž žádný metr čtvereční nezůstane nazmar. Kromě dvou pódií, písčité pláže Urban Wave a stanu Kabinetu múz jste tak mohli lézt po laně, projet se na longboardu, hrát kriket, minigolf, lidský fotbal v nafukovacích koulích, ping pong, stolní fotbálky, okukovat borce na U-rampě, ochutnávat šťávy všemožných druhů, zkoumat festivalovou výzdobu, poslouchat ohromně zajímavou přednášku "S Embéčkem kolem světa" a spoustu dalších věcí. Při tak směšné ceně za lístek byl poměr cena/výkon jednoznačně v prospěch druhé veličiny. Člověk přitom žasne, jak je možné, že nebylo ani zdaleka vyprodáno.

The Wombats, Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 7.8.2015
© www.klapper.cz
No a pak je tady ještě hudba. Za ty dva dny se v Mohelnicích sice neukázalo přehnaně velké množství kapel, za to ale většina z nich dala okolnímu světu na srozuměnou, že do Morava campu se jezdí převážně za kvalitním indie-rockem. Nebudeme vám lhát, v pátek jsme kvůli pracovním povinnostem dorazili až k večeru v průběhu výborných electropopových mnichovských Claire a v sobotu zase Holden Caulfield, VKV i Calm Season poslouchali z pohodlí bazénu, našly se ale i formace, které nás chtě nechtě dostaly z vody ven.

Třeba No Distance Paradise. Jen vloni jsme vám o nich básnili snad ve čtyřech festivalových reportážích a jelikož parta z nedaleké Olomouce chystá na podzim druhou desku, chválit nejspíš budeme i nadále. Všechny čtyři ukázky z ní totiž zněly naživo skvěle a bylo na nich znát, že se skupině kolem Marcela Procházky daří zbavit se svého největšího břemene a tím je zvuková zaměnitelnost písní. Novinky (např. "Ghost" ve světové živé premiéře, alias titulní skladba celého festivalu) oproti tomu zní jednou zasněně, podruhé v nich dominují kytarové vyhrávky, potřetí zase zachytí zpěvný refrén. Těšíme se moc.

MØ očima Petra Doupala

MØ, Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 7.8.2015
© www.klapper.cz
Zpátky ale k pátku. Ten měl být původně hlavně ve znamení The Wombats, nakonec však byla ze soboty přesunuta i a akce najednou měla oba headlinery v jediný den. Zpěvačce totiž vyvstaly příjemné a trochu jinak placené povinnosti v USA, spojené s mega koncerty a vystoupeními v známých pořadech, buďme tak rádi, že se našlo pro Fingers Up řešení a pátek vyšel.

MØ má docela nezavíděníhodnou pozici. Je těžce nedoceněná a po jméně neznámá. Když před přáteli začnete mučet pro správnou výslovnost MØ, nebudete pochopeni. Ani MO jim pravděpodobně nic neřekne. Stačí však zanotovat "Lean On" a všichni se chytnou. A když jim pustíte pár dalších písniček, se zájmem si poté sami pustí celou desku a poté vás požádají o zakoupení vstupenky. Tím zdravím mou maminku, festivalovou kolegyni.

Vzhledem k určité dojezdové nepohodlnosti Mohelnice (i když, leží na hlavním silničním i vlakovém tahu) se naštěstí nepočítalo s tím, že lidi dorazí jen za poslechnutím "Lean On" a bylo tedy příjemné, že přijeli opravdoví fanoušci. Ty muselo loni velmi mrzet, když pražský sólo koncert zrušila, Fingers Up tak bylo velké zadostiučinění.

Abychom ji ale hned zkritizovali na začátku, její vystoupení trvalo jen pětapadesát minut. Teoreticky, pokud někdo přijel jen na ni, za každou minutu zaplatil deset korun. Takto se to však nedá brát. I krátká show totiž dokázala vyvolat vysokou spokejenost a dobrou náladu.

Překvapivě drobňounká Sporty Spice verze roku 2015 svou hudbou prostě baví. V recenzi debutu "No Mythologies To Follow" jsme adorovali její pestrost a i koncert tak byl výbornou plavbou mezi altpopovými proudy. I když, při živém přednesu má zpěvačka hlas o něco více vykřičený než na desce a tak by se snad hodila i do jiného žánru.

MØ, Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 7.8.2015
© www.klapper.cz
Přirozený dojem z vystoupení vytvářela živá kapela ve složení elektrická kytara, klávesy a bicí. Klávesák a bubeník byl však obestoupen ještě dalšími nástroji, především různými pady. Hudba MØ totiž výrazně spojuje nástroje a beaty, naživo nabouchané samply tak podpořily dobrý dojem. V opačném případě by totiž MØ stačil jen DJ pouštěč.

V zatím čerstvé diskografii dánské hvězdy lze jasně vyčíst hitové skladby, nebylo tak překvapením, že největší odezvu mělo skákací "Don't Wanna Dance", houpací "XXX 88" či airguitarové "Walk This Way". Jednoznačne nejlépe ale symbióza zvuků v živém podání zafungovala ve skladbě v "Glass" s nalámanými electrobeaty.

Dostalo se i na skladby jiných interpretů. Hypnotický "One More" s Elliphant byla sázka na jistotu, u coveru "Lost" Franka Oceana bohužel publikum lehce tápalo, teprve druhé živé vystoupení s touto skladbou ale dopadlo perfektně. A nakonec tu byl ten slavný featuring na "Lean On". Major Lazer a DJ Snake s MØ stvořili monstrhit, co bude mít brzy půl miliardy přehrání na YouTube, a těžko si představit radostnější zakončení show.

Jediné, co nás opravdu mohlo mrzet, je to, že jsme na neviděli. Kromě jedné písničky měla obličej zakrytý kšiltovkou a kvůli absence přímého osvětlení tak tato vysportovaná postavička trochu anonymně poskakovala před nadšeným davem. Naštěstí ale na "Lean On" vyrazila mezi diváky a nechala se přenést nad hlavami, posvítili jsme si tak na ni mobily.

The Wombats, Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 7.8.2015
© www.klapper.cz
I na The Wombats dorazili hlavně jejich fanoušci a když tak skupina kolem Matthewa Murphyho rozjela vystoupení podporující novou desku "Glitterbug" ještě stále čerstvou hitovkou "Your Body Is A Weapon", chytali se skoro všichni. A bez dlouhých řečí se servírovaly i další pecky: "Jump Into The Fog", "Greek Tragedy", "Be Your Shadow", "1996", "Kill The Director", provzdušněná "Give Me A Try", vlažněji přijatá "Headspace" i strhující jízda jménem "Techno Fan". Sborový zpěv, výskoky, tanec, mosh pit a na závěr samozřejmě "Let's Dance To Joy Division". Kdo na konci nevykašlával prach, neužil si to na sto procent. Jediné, co chybělo byla vlastně jen balada "Anti-D". Tak třeba na podzim v Praze.

Z dalších kapel potěšili i opoždění, ale na debut "HDP" vzpomínající Prago Union, milé synthpopové překvapení čekalo na fanoušky CHVRCHES, Years & Years či The Naked And Famous v podobě lehoučce znějících Fickle Friends a poměrně ucházející byli i sobotní indie-rockeři Pool. Vypsaná fiXa odehrála svůj standard, mile překvapili i bezprostřední pop-punkoví vtipálci z Rybiček 48. To rostoucí rakouská senzace Bilderbuch nějaké přehnané ovace nevyvolávala. Urban beaty, funky riffy, falzety, zlaté kalhoty, autotune a recese nejen v podobě popěvku oslavující bublinkové limonády by možná strhla víc, to by ale nesměla začínat až po Kensington.

Kensington, Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 8.8.2015
© www.klapper.cz
Kensigton... co víc k nim ještě říct a zároveň neopakovat už jednou sepsané dojmy z omračujícího lednového koncertu v Praze? Že vás způsob, jakým hrají, v jednu chvíli totálně zavrtá do země a o moment později vás donutí skákat a řvát, co jen tělo dovolí? Že to množství hitů, které ukrývá jejich poslední, desítková deska "Rivals" by vystačilo na kariéru deseti podobným kapelám, jako jsou oni? Že jeden jejich koncert hravě strčí do kapsy vystoupení Foals, The Maccabees i Two Door Cinema Club dohromady?

Kensington, to je prostě indie-rocková drtička. Drtička, která vás rozseká na cucky a vy za to budete ještě vděční. Tolik chytlavých riffů, okouzlujících melodií a velkých sing-a-long refrénů má z dnešních kapel jen málokdo. A oni to všechno dokážou odehrát se stejnou lehkostí a samozřejmostí, s jakou ještě před koncertem skákali šipky do vody. Oproti Praze byli navíc ještě daleko pozitivněji naladění, takže když během omamného inferna "Little Light" zvedli někteří posluchači místo mobilů zapalovače, zpěvák Eloi Youssef laškovně zažertoval "Mmm, oldchool! I like your style!".

Utrechtská čtveřice u nás bývá v propagačních materiálech často označována jako "ta slavná kapela z Nizozemska, co zní trochu jako Kings Of Leon". A možná by vás mohlo zajímat, že se autor tohoto textu vydal po naprosto bombastickém setu zjistit za jedním ze členů jejich týmu, jak to s tou slávou doma vlastně mají a jestli to náhodou není trošku přibarvené. Takže aby bylo jasno - Kensington jsou v Nizozemsku absolutní megahvězdy. Stadion o kapacitě čtyřiatřiceti tisíc diváků (tj. v podstatě dvakrát větší kapacita, než jakou má O2 arena v Praze) vyprodali během pár dní. Dvakrát.

Kensington, Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 8.8.2015
© www.klapper.cz
To při přibližném srovnání kupní síly znamená, že jsou tam schopni prodat tolik lístků, co u nás Kabát na Vypichu nebo Lucie po svém comebacku. A to přitom nehrají žádné primitivní hulákance o tom, jak jsou denně vožralí, ale chytrý indie-rock, který se podle zpovídaného člena týmu začíná slibně rozjíždět i v Belgii a Německu. Také vás ty kulturní rozdíly mezi námi a našimi nedalekými sousedy nepřestávají překvapovat?

Abychom to ale nějak shrnuli a uzavřeli, tak Kensington opět naprosto jednoznačně vládli a jestli si i vy chcete užít stadiónovou kapelu v klubu a zjistit, proč se na ně ze všech stran snáší jen samá adorace, příležitost budete mít opět v Rock Café a to už 4. listopadu.

MØ, Fingers Up, Morava Camp, Mohelnice, 7.8.2015
© www.klapper.cz
A Fingers Up? Ten si za celý víkend zaslouží nejen obrovské poděkování za bezproblémovou organizaci a špičkový servis, ale také šíření dobrého jména dále a naše jednoznačné doporučení, protože při jeho velikosti a ceně vstupného je k nevíře, že na něj letos přijelo tak málo lidí. Přitom areál by pojal dost možná i trojnásobek návštěvníků, kteří by z něj mohli odjíždět tak spokojení jako my. Když je totiž tím jediným problémem, který vás za celou dobu vytočí, zjištění, že v sobotu jsou toalety a sprchy zpoplatněné, zatímco v pátek bylo vše zadarmo, svědčí to o tom, že organizační tým odvedl sakra dobrou práci.

NÁZORY
  • Fingers UP - aneb jak se to má dělat .... (Petr, 11.08.2015 19:57) Reagovat

    Ano, autor článku to napsal naprosto výstižně, jediné co tomu festivalu chybělo bylo aspoň o pár tisíc víc lidí, ale něco mi říká že s tím organizátoři počítali. (člověk nejdřív musí zjistit co a jak a další roky to půjde nahoru). Já osobně se určitě postarám o to, že nás příště pojede mnohem víc, jelikož vážení - takto se dělá "ne-buranský" festival moderního střihu ... jsem moc rád, že jsem u přelomového ročníku mohl být, díky a příští rok čau :)

    • Re: Fingers UP - aneb jak se to má dělat .... (Míša, 14.08.2015 12:41) Reagovat

      Ano, naprosto s vámi souhlasím.Jsem z Mohelnice a když jsem poslouchala svoje kamarádky(ano, jsem sice jinej ročník než spousta lidí tam), že tolik peněz za lístek nedají, tak je mi smutno, protože přišli o naprosto skvělou akci, kterou měli hned za "prdelí"

  • litovelsky otvirak, to je duvod , proc neprislo vi... (ivan, 12.08.2015 10:56) Reagovat

    litovelsky otvirak, to je duvod , proc neprislo vic lidi, s tim mohl ale poradatel pocitat..

    • Re: litovelsky otvirak, to je duvod , proc neprislo vi... (Doupik, 12.08.2015 11:00) Reagovat

      Tak to fakt nee :-D
      Revivaly a kapela Turbo opravdu festivalu nesebrali potenciální návštěvníky.

      • Re: litovelsky otvirak, to je duvod , proc neprislo vi... (ivan, 12.08.2015 12:08) Reagovat

        vstup zadara, tradicni akce, na kterou mistni zodpovedne chodi, z mohelnicka a losticka tam byla spousta lidi, konkurence to rozhodne byla..


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Prago Union udělali z Café V lese pořádný Řáholec (08.12.2023 15:33)
- Prago Union, Rigor Mortiz, Řezník, Rest, Mutanti a Krotitelé Dechů ve čtvrtek zaútočí na Lucerna Music Bar (14.11.2023 11:43)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Prago Union to rozbalí v Ledárnách s Krotiteli Dechů. Přijde i Rigor Mortiz pokřtít "Pohřební Hlídku" (30.06.2023 09:37)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu