Klus se na "Anat život není" mění z písničkáře na kazatele

23.07.2015 17:00 - Martin Soják | foto: facebook interpreta

Tomáš Klus je znám jako písničkář se zajímavými, převážně politicky orientovanými texty, jimiž upozorňuje na nešvary dnešní společnosti. Na svém nejnovějším albu, které má pouhých třicet čtyři minut, ale zachází o něco dál. Texty jsou navíc bezdůvodně složité, s hudbou, která se k nim nehodí.
5/10

Tomáš Klus - Anat život není

Skladby: Intro, Tamaře, ZmrZlým, Přeju Ti, Okuropění, Poprvé, HarmoNico, PutOff, JdeVoZem, Anat, MořeŠtik
Vydáno: 29.06.2015
Celkový čas: 34:18
Vydavatel: Vlastní náklad

Akustická kytara, jednoduché čtyřakordové písně s texty zachycujícími nynější situaci českých občanů a stálý klukovský úsměv na tváři; to je, nebo spíše byl Tomáš Klus, jakého známe a milujeme. Jeho novému albu "Anat život není" ale snad kromě toho úsměvu chybí všechny tyto aspekty. Akustickou kytaru až na pár výjimek vystřídala elektrická a ve skladbách se navíc často objevují náhodné rušivé pazvuky, které vás nutí přemýšlet, proč se tam něco takového vůbec vyskytuje, místo abyste se soustředili na Tomášovy texty, které byly vždy tím hlavním.

Ale ani texty zde nejsou zajímavé, a co hůř, obyčejnému člověku moc smysl nedávají. Interpret skáče z jednoho tématu na druhé a zpět a nenabízí mezi nimi žádnou spojitost. V songu "Přeju Ti" například zpívá o přáních a náhle přeskočí a polemizuje o svém oblíbeném tématu - politice. Filozofovi Klusovi tyto spojitosti možná docházejí, ostatním ale ne. V písních se také mnohem častěji hovoří o Bohu. To by ničemu zásadnímu nevadilo, kdybych se nebál toho, že se Tomáš v poslední době snaží být kazatelem - a my jeho ovečkami.

Muzikant se chystá dočasně ukončit svoji tvorbu a vystoupení z několika důvodů. Jeden z nich je, jak sám zmiňuje, že se několikrát nachytal, jak se na svých koncertech snaží například roztleskat dav, a to je něco, proti čemu brojí - totiž aby se lidé chovali jako ovce a následovali svého pána. Tím spíše mi nejde na rozum, proč se na svém novém albu snaží lidi přesvědčit, že jeho názor je ten správný a vyhrožuje potopou a jiným Armagedonem. Zdá se, že se Tomáš pokládá za vyslance Boha. Jako by se postupně měnil na druhého Ježíše. A já začínám mít strach. O něj, protože věřím, že s tímto přístupem brzy narazí. A nebyl dřív náhodou proti komerci a všemu s ní spojované? Proč má teď reklamu na Spotify?

Je pro mě o to těžší recenzovat Klusovu novou desku, poněvadž jsem jeho fanouškem a chtěl bych, aby se mi jeho nejnovější výtvor líbil. Těšil jsem se na další nálož písniček, u kterých se zamyslím a posléze budu jeho poselství a vtipné příběhy roznášet dál u táboráků s kytarou. Jenže bohužel, s jeho posledními tvůrčími plody nesouhlasím. Když už ano, jako s Tomášovými názory v písni "ZmrZlým", nedokáži se přenést přes to, co s hudbou natropil. Akustická verze, kterou jsem slyšel dřív, se mi líbila mnohem více.

Možná je dobře, že si Tomáš dává pauzu, snad opět najde tu správnou cestu a příště nám nabídne něco, co si neposlechneme jen jednou a radši zapomeneme. Jeho písně máme rádi proto, že jsou zpěvné a výstižné. "Anat život není" je toho přesným opakem. Pokud Tomáš chce, abychom jeho písně zpívali, a co více, pochopili, tak tato deska byla určitě krok špatným směrem. Doufám, že se Tomáš po návratu z dovolené vrátí do starých kolejí a nabídne nám pecky podobné těm na jeho předchozích řadovkách "Racek" či "Proměnamě".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY