Na letošním Hip Hop Kempu vystoupí staří známí i nováčkové. Na koho se těšit?

22.07.2015 08:40 - Pavel Jína | foto: Petr Doupal / musicserver.cz

Přesně měsíc zbývá do startu největšího hiphopového open air festivalu v Česku. I letos čeká návštěvníky Festivalparku v Hradci Králové mezi 20. a 22. srpnem spousta muziky, tance a doprovodného programu.
Kdybych měl vyjmenovat a krátce popsat všechny interprety, které budete mít možnost vidět, možná by mi nestačil maximální počet znaků. Ne nadarmo zařadila v roce 2013 americká televize CNN "festival s atmosférou", jak mu pořadatelé přezdívají, na seznam padesáti nejlepších letních festivalů. Koho budou mít návštěvníci možnost vidět?

Run The Jewels /USA/


Hned na začátek špatná zpráva. Jedna z nejaktuálnějších rapových skupin současné doby bohužel na letošním Kempu nakonec nevystoupí. "Z důvodu nabookování jiných akcí v USA na ten samý víkend jejich americkým managementem je bohužel vystoupení Run The Jewels na HHK zrušeno," citují organizátoři vyjádření booking agentury. No nic, doufejme, že malý a vysoký, hubený a tlustý nebo, je-li libo, bílý a černý se objeví na jednom z následujících ročníků.

Joey Bada$$ /USA/


Jedno z nejskloňovanějších jmen žánru budou mít fanoušci na našem území možnost vidět úplně poprvé. Navzdory svému útlému věku - vlastním jménem Jo-Vaughn Virginie Scott oslavil v lednu teprve dvacáté narozeniny - se rodák z New Yorku už objevil na skladbách nebo koncertech po boku takových jmen jako Kendrick Lamar, ASAP Rocky, DJ Premier nebo Wiz Khalifa.

Letošní deska "B4.DA.$$" sklidila ovace a podle slov obdivovatele Nase, Tupaca nebo Jay-Zho se jí prodalo v prvním týdnu přes padesát šest tisíc kopií. Proto si Joey Bada$$ sám nasadil korunu pro nejlepšího nezávislého rappera.

Mobb Deep /USA/


"The Infamous". Tohle je jedno z nejzásadnějších alb dvojky čtyřicátníků z New Yorku. "Shook Ones Pt. II" a "Survival Of The Fittest" jsou skladby, při kterých vám stůj co stůj musí naběhnout husí kůže. Prodigy a Havoc si prožili spoustu karambolů a je fakt, že na slávu a obdiv z devadesátých let už nedokázali plnohodnotně navázat. Ale právě díky skutečnosti, že je tomu přesně dvě desetiletí od vydání jejich nejúspěšnější placky, chytne show Mobb Deep tu pravou devadesátkovou nostalgii.

Yelawolf /USA/


Pětatřicetiletý rapper Yelawolf s vizáží punkového zpěváka budí vášně. Na letošní ročník Hip Hop Kempu přiveze zbrusu novou desku "Love Story", která vyšla v dubnu. Pokud máte pocit, že je rap plný klišé a zarytých stereotypů, pak věřte, že chráněnec labelu Shady Records je právě tím, kdo hranice žánru boří.

Rodák z jihu, přesněji z třicetitisícového města Gadsden v Alabamě, už spolupracoval s hlavou labelu Slim Shadym aka Eminemem, Rickem Rossem nebo Lil Jonem a jeho koncerty jsou známé svou energií.

PRhyme (DJ Premier & Royce Da 5'9”) /USA/


Pro fanoušky starého zvuku přichystali organizátoři legendu ryzího boombapu DJe Premiera. A nepřijede sám. Koncem loňského roku si totiž našel parťáka, se kterým vydal desku. Royce Da 5'9" společně s Primem obdrželi za společné album od Metacritic souhrnou známku 84/100. Jako hosté jim pomáhali Mac Miller, Common, Schoolboy Q nebo výše zmíněný Killer Mike. Pokud patříte k fanouškům old schoolu, nebudete ze show PRhyme zklamaní.

Ghostface Killah & Raekwon /USA/


Jestliže předchozí řádky mluvili o mírném návratu zpět, další jméno bude působit jako stroj času. Ano, Wu-Tang Clan nesmí na podobném festivalu chybět. Ghostface Killah má na svém kontě osm sólových desek a tři nejnovější vyšly během posledního půl roku. Po jeho boku se představí legenda legend - Raekwon. Rapper, který je označován za jednu z největších ikon svého žánru. Přestože už mu pomalu, ale jistě (stejně jako jeho parťákovi) táhne na padesátku, dav dokáže rozvášnit, jako když mu bylo pětadvacet.

Evidence /USA/


Osmatřicetiletý rodák z Kalifornie rozhodně backstage ve Festivalparku hledat dlouho nebude. Na Kemp přijíždí už poněkolikáté. Naposledy se svými parťáky z Dilated Peoples loni. Zahraje určitě největší hity ze svého čtyři roky starého alba "Cats & Dogs" jako jsou "You" nebo "Late For The Sky". Loni vydal desku společně s Alchemistem, takže se dočkáme rozhodně i novinek z "Lord Steppington". Evidence patří k rapperům, kteří se titulem master of the ceremony honosí zcela oprávněně.

Bigg Boss /CZ/


Nejprestižnější adresa českého rapu nesmí na největší rapové letní akci chybět. Generálku si vyzkoušeli na náplavce a před mnohatisícový dav tak přivezou show plnou hitů a hymen. Vladimir 518, Orion, Hugo Toxxx, James Cole, Refew, LA4 & DJ Mike Trafik doplnění o DJe Wiche. Pražská smetánka operuje s arzenálem desítek hitů. Věřte tomu, že si ani na chvíli při jejich vystoupení nepřestanete minimálně pobrukovat refrény.

Kontrafakt /SK/


Slovenská stálice, která společně s českými Pio Squad nevynechala ani jeden jediný ročník Hip Hop Kempu. Kontrafakt jsou bez debat nejúspěšnější skupinou našich východních sousedů a jsou známí svými propracovanými shows. Od "Dává mi" a "Mulano stylos" přes "Nechcel by si" a "Nikomu neverím" až po "Odviati vetrom" či "Stokujeme vonku". Co deska, to několik hitů, které na všech koncertech fungují s přesností švýcarského hodináře a silou uragánu.

Separ /SK/


Hvězda posledních let má za sebou velmi úspěšné a kritiky chválené desky "Buldozer" a "Pirát". Při show na pražské náplavce mu sice trochu chybělo spojení s publikem, ale do Hradce přijede Separovi mnohem více slovenských fanoušků a můžeme očekávat tvrdé punchlines a striktní flow, přesně jak jsme na to od bratislavského rappera zvyklí.

Smack /CZ/


Loni svou show málem zbořil hangár a je jisté, že se český grimeový král nenechá ani tentokrát zahanbit zbytkem osazenstva. Držitel Anděla v kategorii hip hop za desku "P's A Love" a interpret, kterému se "nelíbí nikdo z vás", opět rozskáče davy a z jeho koncertu nebudete odcházet v suchém triku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY