shop.musicserver.cz
Rock For People Europe, DEPO2015, Plzeň, 3.7.2015

Folk For People aneb Písničkáři si podmanili Plzeň

Vydáno: 04.07.2015 14:05 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Rock For People Europe se ve svém prvním dni v nových prostorách potýkal se zničujícím horkem, šikovní interpreti v čele s Peterem Dohertym, Travisem O'Neillem, Finkem nebo THePETEBOXem ale dokázali horko přebít a přinést divákům příjemné hudební zážitky. Přinášíme souhrnný report z prvního dne.

Live: Modestep, Fink, Peter Doherty, BRNS, Vladimir 518 a další

místo: DEPO2015, Plzeň
datum: 3. července 2015
Fotogalerie

Rock For People Europe, Plzeň, 3.7.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Rock For People - část druhá. I tak by mohl znít titulek k jedné z největších hudebních přehlídek v republice, která se sice koná v tradičním termínu, zato však ve zcela nových prostorách. Areál papíren v centru Plzně nepatří k nejrozlehlejším a spíš než předchozí, v Hradci Králové konané ročníky připomíná svou útulností piešťanský Grape. Industriální kusy zrezivělého železa před pódiem České spořitelny zase připomenou prostředí ostravských Colours. Očekávané porodní bolesti spojené s přemístěním do nových prostor zatím ve větší míře nenastávají, a tak je pro mnohé největším problémem najít poměrně vzdálený kemp. A také přežít to slunce.

V pátek teploty na rozpáleném betonu převyšovaly třicet stupňů a ani v sobotu a neděli se na tom nejspíš nic nezmění. Už zmíněná krytá stage České spořitelny se tak pro leckteré návštěvníky stává oázou blaha. Přežít na přímém slunci je opravdová výzva, proto nepřekvapilo, když se na rakouskou kapelu Gasmac Gilmore, která je prvním z vystupujících na největší Rock For People stagei, přišla podívat jen hrstka fanoušků. O mnoho lepší to nebylo ani na plzeňské pub-rock-ska kapele Kníry, ta si však fanoušky odháněla spíše svými šovinistickými, nechutně vulgárními texty a rádoby recesistickými kostýmy, které byly všechno, jen ne vtipné. Největší ohlas tak po zásluze sklidil letitý inventář RFP, dravě elektroničtí Skyline. Ti byli jako obvykle plní energie, skákali po Red Bull Tour Busu tak, že se div nepřevrátil, a vodou pokropený dav pod nimi pařil s nimi.

Live: Run Over Dogs pohledem Martina Sojáka

Rock For People Europe, Plzeň, 3.7.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Skupina z maďarské Budapešti zahájila svoji kariéru poměrně nedávno a to byl možná jeden z důvodů, proč na jejich koncertě bylo lidí jen pomálu. Určitě k tomu ale také pomohlo, že se jejich stage nacházela mimo hlavní areál festivalu a najít k ní cestu byla docela výzva. Většina těch, co k pódiu zavítala, se tam přišla spíše schovat před horkem, které bylo zatím hlavním nepřítelem festivalu. A tak, i když kapela hrála svůj psychedelický stoner rock s nádechem blues skvěle a její členové dávali do koncertu vše, kdovíjakého potlesku od publika se jim nedostalo. Skupina má zatím na kontě jediné album, nebyl tím pádem problém odhadnout, jaké písně vlastně zazní. Mohli jste tak slyšet "Criminal Serenade" nebo "Sick Of Cigarettes", a dokonce i "Noxious Foodies", podle které se celé album jmenuje. Koncert se i přes tu skutečnost, že nenabídl nic nového z tvorby skupiny, povedl a je jen škoda, že se na Run Over Dogs nepřišlo podívat více lidí.

Celkem slušnou odezvu měl poměrně fádní alternativní indie rock v podání nizozemských De Staat, to však nebylo nic proti tomu, jak dobře fanoušci reagovali na beatboxera hrajícího si se smyčkami, který se skrývá pod pseudonymem THePETEBOX. Jeho set na pódiu Red Bull Tour Busu byl přitom takřka totožný s tím, co na Rock For People předvedl už v minulosti, tudíž opět došlo na Nirvanu, MGMT nebo Pixies. Pro ty, kteří jej viděli poprvé, to musel být jistě zážitek, ale rozežraní festivaloví matadoři už si z něj na zadek podruhé nesedli.

Live: Mucha pohledem Martina Sojáka

Rock For People Europe, Plzeň, 3.7.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Na Muše bylo jako obvykle narváno, a to i přesto, že o dvě hodiny dříve na stejném místě trpěli Run Over Dogs kvůli špatnému umístění stage. Pódium je umístěno v budově a ta byla doteď spojována s příjemným chládkem, kde lidé hledali útočiště před horkem. Teď v ní bylo tak narváno, že se dalo stěží dýchat. Dům má dvě patra a obě byla plně obsazena, dole v předních řadách jako vždy ti největší fandové, kteří zplna hrdla zpívali s Muchou, a v horním patře se zdržovali spíše ti klidnější, co se na chvíli snažili oprostit od života a jen si zazpívat své oblíbené písně.
Únavu z horka na sobě Mucha nedala znát a poctivě hrála jednu pecku za druhou. V repertoáru se objevily "Semeno" a "Chlapi sú kokoti", ale největší potlesk sklidila její symbolická píseň "Ježíš" se známou větou "mrdá mi v hlavě". Kvůli horší akustice sálu bohužel nebylo někdy Muše zcela rozumět, a tak, pokud jste text písně neznali, měli jste smůlu.

Rock For People Europe, Plzeň, 3.7.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Zatímco před měsícem si v Hradci svou reputaci napravovali Faith No More, v Plzni se kvůli thajskému detoxu před třemi lety vrátil Pete Doherty. Známý průšvihář a feťák je údajně už nějaký ten měsíc čistý, a tak se poslední dobou věnuje comebacku své kapely The Libertines, s níž letos v létě brázdí celou Evropu. V Plzni se však kultovní muzikant, který si v poslední době potrpí na uvádění svého křestního jména Peter, předvedl jako obyčejný písničkář s kytarou na krku. Ve svém setu nezapomněl jak na hity své původní formace, tak na pár ukázek z tvorby Babyshambles. A došlo i na sólový singl "Last Of The English Roses", který věnoval zesnulé Amy Winehouse.

Zpěvák s publikem prakticky nekomunikoval a bylo hodně znát, jak ležérně a bez zájmu se k celému vystoupení stavěl, když však na pódium přiletěl klobouk s věnováním, došlo ke vtipné interakci, v níž se diváci i zpěvák bavili střídavým jásáním a bučením podle toho, který ze dvou klobouků muzikant právě nosil. U tak problémového člověka, jakým Doherty je, bylo jen otázkou času, kdy se něco zvrtne. Na rozdíl od loňského koncertu na německém Rock am Ringu však hrál jako profík, a tak bylo v jeho případě jediným rebelstvím přetáhnutí koncertu o šest minut, po nichž už jej pódioví technici nemilosrdně vyháněli pryč. Reputaci si však napravil, o tom žádná.

Rock For People Europe, Plzeň, 3.7.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Možná vůbec nejlepší z celého dne ale byli experimentální Belgičani BRNS. V článku věnovaném kapelám letošního ročníku je kolega Wipplinger označil za černého koně festivalu a měl pravdu. Zasněné dreampopové pasáže se střídaly s expresivním indie rockem, vícehlasý zpěv se postaral o velkou variabilitu, a máte-li rádi třeba Alt-J nebo Foals, jistě jste si přišli na své.

Live: Vladimir 518 pohledem Martina Sojáka

Vladimir 518 začal svůj koncert v tu nejlepší možnou dobu - když už konečně zašlo slunce a v rozpáleném depu se udělal příjemnější chládek a hlavně lepší podmínky k pořádnému fandění, pištění a povzbuzování. A taky tomu tak bylo, Vladimir a Mike Trafik přitáhli k Red Bull Tour Busu snad nejvíce fanoušků za celý den. Rapper byl s DJem skvěle sladěn a písně doplňoval o macho gesta, která jen přispívala k celkovému efektu. Vladimir se občas nechal natolik unést a přistoupil k okraji pódia, až se lidé trochu báli, aby nespadl. Překvapením pak byly skladby, které šly hluboko do historie jeho tvorby. Jak se sám rapper nechal slyšet, ani on sám nevěřil, že písně jako "Du dolů" bude publikum vůbec znát, natož že jich bude tolik. Před odchodem projevil lítost, že nebude mít možnost poslechnout si sobotní Motörhead, na které se moc těšil. Jeho tourplán je ale neúprosný.

Rock For People Europe, Plzeň, 3.7.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Pokud bychom ze dne, v němž drtivě převažovali písničkáři, měli vybrat toho nejlepšího, pak by jím byl Travis O'Neill. Nesmírně charismatický Ir měl v sobě image námořníka, americkou vervu pro naléhavé country i cit pro kontakt s publikem, díky nimž jej publikum zřídka obsazené Nova Cinema stage vzalo okamžitě za své. Jeho koncert byl srdečním zážitkem, který nám mohou všichni ti, kteří se v davu třásli na úvod Modestep, závidět.

Londýnská elektronická smršť, která v sobě kombinuje dubstep, drum 'n' bass i hard rock, se na Rock For People ukázala už v roce 2013, letošnímu postu headlinera ale ještě nedorostla. A to ani přesto, že světelná show těchto úderníků toho dne neměla konkurenci. Chybí jim totiž dostatečně nosný materiál. Z debutu "Evolution Theory" se sice pár úspěšných singlů vyklubalo a "Sunlight", "Another Day" nebo "Show Me A Sign" mezi ně určitě patří, ještě horká dvojka "London Road" je ale o poznání slabší a těžko se hledají důvody, proč s ní vůbec ztrácet čas. Lidi sice tancovali jako o život, nešlo si však nevšimnout, o kolik se jejich reakce znásobily, když se v hodně zmixovaném setu bez radio editů dostalo na útržky "Voodoo People" od The Prodigy nebo riff "Smells Like Teen Spirit" od vy-víte-koho. Špatný koncert to určitě nebyl, ale v přímém srovnání právě s The Prodigy se určitě nedá použít známé pořekadlo o žákovi, který předčil svého učitele.

Rock For People Europe, Plzeň, 3.7.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Závěrečný koncert prvního dne patřil Finkovi a jeho kapele. Ten se do České republiky vrací pravidelně, a pokud jste ho včera nestihli, dostanete další příležitost už v listopadu, kdy se ukáže jak v Praze, tak v Brně. V Plzni odehrál svůj standard, což v jeho případě znamená velmi dlouhé a v jedné rovině plynoucí písně, které sice kolegovi Věžníkovi na dosud poslední desce "Hard Believer" učarovaly, pisatel však v jejich monotónní, ubíjející náladě nedokázal najít zalíbení. A to ani tenkrát na Colours, ani teď na RFP.

Celkově se však první den plzeňského Rock For People povedl, a pokud bude festival i nadále pokračovat v dosavadní kvalitě, mohli bychom se z ročníku 2015 radovat jako z úspěšného.

NÁZORY
  • LETOŠNÍ sólový singl "Last Of The English Ros... (Tomáš, 05.07.2015 11:44) Reagovat

    LETOŠNÍ sólový singl "Last Of The English Roses"?!? WTF :-D

    • Re: LETOŠNÍ sólový singl "Last Of The English Ros... (Autor, 05.07.2015 11:49) Reagovat

      Opraveno, díky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Skyline vyrazili do klubů, závěr turné bude patřit pražskému Roxy (20.11.2023 09:28)
- Naživo: De Staat v Praze ukázali, že nejsou jen Witch Doctor (26.10.2023 17:44)
- De Staat představí v pražském klubu Fuchs2 svůj experimentální projekt "Red, Yellow, Blue" (19.10.2023 07:53)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Video: Skyline otevírají novou kapitolu se zpěvačkou Nvtvlií klipem "Paralyzed" (24.04.2023 19:06)
- Audio: Pete Doherty a Frédéric Lo společně nazpívali vánoční klasiku "Faiytale of New York" od The Pogues (02.01.2023 10:03)
- Naživo: Skyline zakončili sezónu tradičním předvánočním mejdanem v malé Lucerně (06.12.2022 11:06)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu