shop.musicserver.cz
Wolf Alice - My Love Is Cool

Nenápadní Wolf Alice na debutu překvapili. "My Love Is Cool" je biblí současného indie rocku

Vydáno: 13.07.2015 09:20 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

"Všichni si běžte koupit Wolf Alice!" hřímal na letošním Glastonbury Austin Williams ze Swim Deep. A rozhodně to nebyla jenom kolegiální pomoc. V naší recenzi se můžete dočíst hned o několika důvodech, proč ikonu indie mládeže vzít za slovo. Pokud vám tedy prohlášení, že se zatím jedná o debut roku, nestačí.

10/10

Wolf Alice - My Love Is Cool

Vydáno: 22.06.2015
Celkový čas: 48:00

Skladby: Turn To Dust, Bros, Your Loves Whore, You're A Germ, Lisbon, Silk, Freazy, Giant Peach, Swallowtail, Soapy Water, Fluffy, The Wonderwhy (Hidden Track)

Vydavatel: Universal

Kytarová scéna v Británii je v posledních letech opět tam, kde patří, totiž na výsluní. A jsou to hlavně tyto tři vůdčí hlasy, kterými k nám generace narozená po roce 1990 promlouvá - Peace, Swim Deep a Wolf Alice. Romantičtí recyklátoři, acidoví snílci a ti s holkou v sestavě. A zatímco první dvě kapely už mají oddebutováno, či dokonce napsaly druhou studiovou kapitolu (nebo nás na ni fenomenálními způsoby připravují), Wolf Alice ještě donedávna tiše čekali ve stínu. Přes dva roky těžili z benefitů, které jim přinášel status nových nadějí, a zásobovali nás pouze několika singly a EP.

Jejich neprůbojný rock se ve víru dalších mladých band lehce ztrácel, a proto se mohli z některých stran dočkat nekonkrétního přívlastku výše. Na nominaci v BBC Sound Of 2015 nicméně stačil. Jako by zběhlí kritici už tušili... Proč ze sebe to nejlepší ostatně vydávat hned na začátku a pak o sobě číst jako o promarněných šancích? Muzikanti si poctivě budovali fanouškovskou základnu, na turné kryli záda služebně zkušenějším Peace a frontwoman Ellie Rowsell si pomalu, ale nenávratně začala podmaňovat vyznavače denimu a strun tumblr ročníků. Nebylo důležité vydat debut v co nejkratším čase, dokud síla hypu kryla záda a slibovala prodeje navíc, i kdyby k nim po obsahové stránce nebylo moc důvodů. Základem bylo stvořit debut, který by vzal slova všem pochybovačům a příznivce přesvědčil, že se definitivně vyplatilo čekat.

K takové misi si čtveřice z Londýna do studia povolala producenta Mikea Crosseyho, jenž napomohl vyrůst kultu Arctic Monkeys či nakopl kariéru jednoho z největších talentů posledních let Jakea Bugga. A chemie musela opravdu mimořádně zafungovat. "My Love Is Cool" je totiž majestátní prvotina. Tam, kde Peace jenom využívali nostalgie hudebních posluchačů a Swim Deep hlad omladiny po nových znělkách jejích životů, Wolf Alice přichází s prostou nabídkou své hudby. Ta pod zdánlivou plochostí odhaluje nekonečnou hloubku a bohatost niterného světa autorů a před posluchačem vybuchuje do pestrobarevných obrazců. Každý song v tracklistu má své jedinečné DNA, žádný z nich nepřebývá a je až k nevíře, kolik toho kapela dokáže vykouzlit na omezeném prostoru tříminutových stopáží, s pouhými kytarami a minimem experimentů, tedy přesně podle parametrů indie rocku pro masy.

Minimálně během prvního seznamování s deskou doporučuji sluchátka. Wolf Alice si potrpí na detaily a jemné nuance v architektuře skladby, které postřehnete nejlépe při přímém kontaktu. Dejte tomu třeba jeden letní večer pod širou oblohou; to abyste více podtrhli až skoro magické ovzduší nahrávky. A žasněte. Žasněte, jak se při otvíráku "Turn To Dust" zpomaluje celý svět před vašima očima. Dojímejte se, jak k vám "Bros" důvěrně promlouvá a hladí vaši duši věčného dítěte. Nechte si vyrazit dech nečekanou zápletkou v "You're A Germ" a neustálými zvukovými kotouly v "Your Loves Whore". Zase ho zatajte, abyste nenarušili pohlcující atmosféru "Silk". V polovědomí se vzneste do galaktických výšek se "Soapy Water". A buďte nadšení i vystrašení zároveň z "Giant Peach".

Jednou se struny nervózně třepou, podruhé zas prořezávají uši. Jednou Rowsell cosi šeptá posluchači do ouška, podruhé na něho zase freneticky křičí. "Sixteen! So sweet!" vřeští ve "Fluffy" a všem šestnáctkám tuhnou úsměvy na tvářích, protože jedno je podle třiadvacetileté Britky jasné - šestnáct vůbec není super věk a tohle město je mrtvé a nedá se v něm vůbec nic dělat. O tom městě zpívá hlasem ženského Ozzyho Osbournea i v našlápnuté "Giant Peach". Soft hard rocková mašina si to ujíždí přes mnohé kytarové polohy a opět příkladně ukazuje, kolik parádiček se dá udělat na časově limitovaném placu.

Jak se může tehle kytarový gigant nacházet pod tím samým obalem jako intimní "Turn To Dust"? Asi stejně jako vypucovaná "Swallowtail" upomínající na folkové kořeny uskupení a rebelující "You're A Germ". Wolf Alice na prvotině nejsou skupinou jednoho výrazu. Jejich zvuk je živý organismus, jenž neustále mění svůj ráz a připravuje nejedno překvapení. Nejkrásněji to dokazuje zrovna "You're A Germ". Hudebníci na ní začínají tichou rozmluvou, ale ta trvá jen pár vteřin. Potom si uvědomí, že vlastně nechtějí být jenom lacinou napodobeninou The xx. Přidají proto na rychlosti i na množství nástrojů a změní ladění textu. Ani to se jim ale nezdá ještě ideální, a tak více zapřáhnou do strun a bubnům dají vycházku. Tohle by mohlo jít! Další sloku šroubují hned na rychlejší tempo, ale pořád songu něco chybí. Něco objeví zpěvačka konečně v půli písně a přidají se k ní i zbylí hráči. A pak už stačí napočítat do sedmi a... "Nepůjdeš do nebe!" přímo z pekla se divoce chechtá Rowsell a punkový nápřah jejímu rozpoložení dává svolení. Během natáčení musela být ve studiu skutečně legrace.

Je to nejspíš právě ona proměnnost a nevyzpytatelnost, jež vám nedovolí slyšet na "My Love Is Cool" stovky jiných interpretů (kteří bezpochyby měli na nahrávání vliv), jako Wolf Alice samotné. A nejlepší na tom je, že všechny odlišnosti do sebe perfektně padnou a při jejich poslechu nemáte pocit, že posloucháte další Best Of 90's. Je fuk, jestli má formace zrovna náladu na provětrání flanelu nebo chce ve "Freazy" znít bezkonfliktně jako kolegové Superfood; ať už se jedná o ten nejvíce odlišný kousek od zbytku, se žádným chybějícím by tahle kompilace nebyla kompletní.

Wolf Alice, mladé naděje britské scény, svůj úkol tedy splnili, zbytek je na vás. Samo kvarteto vám dává na výběr: "You can hate us all you want, but you don't mean nothing at all. You can join us if you think you're wild. You can join us if you're a feral child. Our love is cool." Postoj této recenze je asi dostatečně jasný: "Všichni si běžte koupit Wolf Alice!"

NÁZORY
  • ! (blackholesun, 13.07.2015 12:59) Reagovat

    Je to dobre, ale 10/10 bych tomu nedal. A minimalne jedno jmeno me pri poslechu napadlo, asociovalo se - Helium. Ale Swallowtail je hodne dobra

  • 10/10 je trosku daleko, ale na prilakani k dobry k... (MM, 13.07.2015 13:29) Reagovat

    10/10 je trosku daleko, ale na prilakani k dobry kapele ucinny. Hodne povedena nahravka

  • No nevím (patras, 13.07.2015 23:00) Reagovat

    Je ravda že jsem to zatím slyšel jen jednou, ale třeba Hop Along se svou deskou Painted Shut mě zaujaly daleko víc.

  • a (john, 14.07.2015 15:47) Reagovat

    Album počúvam už pár týždňov. Je veľmi dobrý. Na 10 to ale nie je. Vystúpenie v Glastonbury , sklamala ma speváčka. Nevýrazný hlások, najmä moja obľúbená skladba - Bros.

  • Nesmyslné hodnocení (eisy, 15.07.2015 12:52) Reagovat

    Např. The war on the drugs 9/10 http://musicserver.cz/clanek/49778/the-war-on-drugs-lost-in-the-dream/ a to je je úplně jiný level...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)
- Ozzy Osbourne by rád natočil ještě jedno album a vyrazil na turné (01.10.2023 15:33)
- Romy představí v září svůj debut "Mid Air" (19.06.2023 08:19)
- Video: Romy ve videu "Enjoy Your Life" oslavuje život (17.04.2023 14:31)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)
- Video: Arctic Monkeys vyprávějí v klipu "Sculptures Of Anything Goes" o svém vlastním uměleckém světě (08.03.2023 14:37)
- Steve Vai: "V devadesátkách jsem natočil společnou desku s Ozzym Osbournem" (26.02.2023 17:01)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu