shop.musicserver.cz
Elán - Kamaráti (6 CD box)

Projekt Elánu "Kamaráti" nenaplnil ambice

Vydáno: 08.09.2015 15:35 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: elan.cz

Elán letos nemá v plánu vydat nové album, a tak ve spolupráci s vydavatelstvím Warner Music připravil pro fanoušky lahůdku v podobě šestialbového kompletu. V nablýskané krabičce však asi nebude úplně to, co si kupující představovali. Jejich investici může zachránit zkompletování řadových desek v reedici.

5/10

Elán - Kamaráti (6 CD box)

Vydáno: 20.6.2015
Celkový čas: 53:16 + 59:50 + 55:01 + 54:38 + 45:26 + 41:21

Skladby: CD Hodina pravdy: Hodina pravdy, Láska je film, Odkazovač, Hey, hey, zlato, Prvý na rane, Odpusť mi, láska, 10 dkg tresky, Ako jed, Zaľúbil sa chlapec, Anna Mária, Keď muži plačú, Modlivka nábožná, Epilóg CD Elán 3000: Maštaľný ples, Zaľúbení, Zanedbaný sex, Byť mladý, Ešte nie, Ako sa máš, Otázniky, Pozerajte sa mi do očí, O láske, Krehká, Jericho, Nepolepšitelní, Spravme to ?!, Prší, prší CD Tretie oko: Tretie oko, Fuga, Láska moja, Šaman, Cigary idú do neba, Orol, Život, Vyriešený problém, Severný pól, Riziko, Originál, Strážca pečatí, Depka, Zaklínanie depky CD Anjelská daň: Anjelská daň, Rockerhotel, Maj sa rád, Smutný Ír, Jedenáste prikázanie, Pať druhov ohňa, Sto rozchodov, Nežný a plný energie, Cigánka mi vyveštila z dlane, To nevadí, Šťastie, Návrat ztrateného syna, Kde si, Nepereživaj CD Živých nás nedostanú: Živých nás nedostanú, A predsa sa točí, Páni, pripime, Ryšavá, Belmondo, Iba si pískam, Neodchádzaj (feat. Lo Hrůzová), Lístky na státie, Uchom ihly, Nedám si ťa vziať, Do frasa, Uletený deň, Len kým tu si CD O život na živo: Dve a dve, Nevera, Valiace sa kameňe, Mláďatá, Pestrý život, Kamaráti, Ninja, Striptízové blues, Tuláci v podchodoch, Teraz alebo nikdy

Vydavatel: Warner Music

Mnozí, především skalní fanoušci, začali volat po znovuvydání řadových alb skupiny Elán. Ta ve spolupráci s vydavatelstvím Warner jejich očekávání naplnila zatím jen zčásti, navíc řadovky nezačala vydávat od té první, jíž byl v roce 1981 legendární "Osmy svetadiel". Zaměřila se na dobu po návratu Vaša Patejdla - jak sám skladatel, zpěvák a klávesista dodává - tzv. třetí republiku.

Toto období začalo hned po oslavách patnácti let fungování skupiny, kdy Patejdl přijal pozvání na výroční koncerty a po deseti letech na sólové dráze se nakonec natrvalo vrátil. První studiovou vlaštovkou se stala "Hodina pravdy", která v sobě snoubí hitovost, určité buranství, naštvanost, politickou angažovanost i romantiku. Co na tom, že z ní kapela později na koncertech hrála jen přepracovanou verzi dávného hitu "Zaľúbil sa chlapec".

Následovalo odpojené turné a proklamovaný konec uskupení, kdy Jožo Ráž například v rozhovoru pro časopis Melodie tvrdil, že vše už bylo zahráno, zazpíváno a vše co měl Elán říct, už řekl. Jenže člověk míní... Přišla patrně nejslavnější nehoda v dějinách česko-slovenské popmusic, ohromná poptávka po písních slovenské party, "Voda, čo ma drží nad vodou" se stala hymnou fanoušků za uzdravení Joža Ráže a deska "Elán 3000" na sebe nenechala dlouho čekat. S kolegou Honzou Baluškem se příliš nedá souhlasit v tom, že by album nenabízelo hity. Počet písniček, které z této nahrávky rotovaly v rádiích, dnes málokdo dokáže napodobit ("Zaľúbení", "Otázniky", "Zanedbaný sex") a melodické nápady v "Jericho", "Ako sa máš" či "Nepolepšitelní" patří rozhodně do té lepší poloviny skladeb, co formace nahrála. Horší je to už s velmi slabým hláskem frontmana a špatnou a nejistou intonací, kterou nezachránily ani mnohé sbory.

Následující "Tretie oko" v této oblasti už nabídlo pokrok, naopak to bylo horší se samotným materiálem. Výsledkem byl jediný hit "Láska moja". Rozpaky však zahladil letenský "Megakoncert", k jehož příležitosti deska vznikla. Pak nastalo dlouhé období očekávání - bude ještě studiovka, nebude, kdy bude? Mnohokrát to vypadalo, že vydání elpíčka je na spadnutí, ze skladby "Jedenáste prikázanie" se stal další korálek na šňůrce hitů formace, ale novinka pořád nikde. "Anjelskú daň" muzikanti dávali nakonec dohromady sedm let, během kterých vyhodili několik hotových alb. Čekání se ale rozhodně vyplatilo. Podobně jako u "Elán 3000" je i zde minimálně polovina tracklistu hitová ("Kde si", "Rockerhotel", "Nepereživaj", "Smutný Ír") s rozdílem v hlasové pohodě frontmana. Nenechte se mást - úrovně před nehodou už Ráž nikdy nedosáhne, zde však příjemně potěšil.

Přimhouřit oko se dá nad faktem, že součástí boxu je i ani ne rok stará "Živých nás nedostanú". Neodpustitelné hříchy má tento box jiné. Jediným bonusem, který však mohl být hodně zajímavý, jsou koncertní nahrávky na disku "O život naživo". Nahrány byly na koncertu v Charkově (1988) a v Bratislavě (1993). Energie z vystoupení je obrovská, kapela na něm měla nezpochybnitelnou formu. Pokud však CD zastrčíte do vašeho přehrávače, uši si neprotírejte.

Vše totiž kazí otřesný zvuk, který v dnešní době mnoha studiových možností nebyl patrně nijak digitálně remasterován a prostě byl uložen na disk tak, jak byl původně nahrán. Rážovy proslovy v ruském jazyce před každou z písní charkovského koncertu jsou také velmi otravné. Jako rarita by se dal brát jeden třeba po songu "Dve a dve", dál už se dá chápat spíše jako jeho životní proruská filosofie. Když už tam ty proslovy musí být, proč nejsou i na slovenské části koncertu?

Pokud se už firma chystá na takovýto rozsáhlý a drahý projekt, může počítat s tím, že si jej zakoupí hlavně skalní příznivci a sběratelé, kteří od něj čekají i něco navíc a neřeší každou padesátikorunu. Proč tedy není v krabičce přítomen žádný booklet se sleevenotem, žádné fotky či zajímavosti? Takto vše zachraňuje jen velmi povedená lesklá krabička a miniobaly na papírových pošetkách všech CD. Nedotaženost celého projektu je cítit a připomíná podobný výsledek videoklipů "História legendy I.", jenž byl taktéž odfláklý a nehoden jména této skupiny. Částečně ji může zachránit jen dovydání zbytku řadových počinů Elánu s remasterovaným zvukem, které by si fanoušci zasloužili.

NÁZORY
  • Jednoznačne (Anonym, 09.09.2015 20:41) Reagovat

    sračka zostane vždy sračkou. Aj keď by bola zabalená v zlate a platine.

    • Re: Jednoznačne (stýv, 28.09.2015 18:03) Reagovat

      a co posloucháš ty ?

    • Re: Jednoznačne (Anonym, 27.06.2017 21:20) Reagovat

      ty si pekny primitivny dement zaostaly chufsk

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Elán v Praze zahraje i se symfonickým orchestrem (11.03.2024 09:42)
- Hudba v tisku: Megalomanská kniha "Elán" je vynikajícím fotoalbem legendární skupiny (16.12.2023 09:00)
- Recenze: Elán deskou "Tretie oko" rozpačitě zval na megakoncert na Letenské pláni (15.10.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina pravdy" ukázala, že Elán má stále co říct (07.10.2023 18:00)
- Recenze: Elán deskou "3000" stvrdil návrat po Rážově nehodě (23.09.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina angličtiny" byla pro Elán pořádnou zkouškou (16.09.2023 08:30)
- Zemřel Vašo Patejdl. Spoluzakladateli kapely Elán bylo 68 let (19.08.2023 14:54)
- Elán v Praze a Bratislavě oslaví sedmdesátiny Joža Ráže a Vaša Patejdla (13.05.2023 10:55)
- Recenze: "Anjelská daň" je tou nejlepší deskou, jakou Elán po Rážově nehodě nahrál (22.01.2023 09:00)
- Recenze: Díky nové krvi v Elánu se zrodil "Netvor z čiernej hviezdy Q7A" (17.01.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu