Americe vévodí Taylor... James Taylor

25.06.2015 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Ne Taylor Swift, ale James Taylor, podle kterého však zpěvačku rodiče pojmenovali, ovládl americké hitparády. Zvítězil vůbec poprvé v kariéře, album "Before This World" porazilo Adama Lamberta, Hilary Duff a Natea Ruesse. Na čele singlů se nic nezměnilo, vede Wiz Khalifa, na čtyřku však razantně vyskočil OMI.
Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
© facebook interpreta
SINGLY - "See You Again" přidává desátý týden na špici a Wiz Khalifa a Charlie Puth se tak dostávají do vybrané společnosti. Mají teprve třicátý singl celé historie s dvojciferným počtem vítězných týdnů. Z 1043 různých vítězů od roku 1958.

Tentokrát se jim to podařilo díky 167 milionům impresí v rádiích (poprvé propad, o 3 %), 16,6 milionům streamů (-10 %) a 118 tisíců downloadů (-15 %). Jak se oproti tomu vedlo Taylor Swift? "Bad Blood" přidalo 173 tisíc stažení (-16 %), 9,4 milionů streamů (-13 %) a zvýšilo o 13 % výkon v rádiích na 144 milionů impresí. V Pop Songs (mainstream rádia) už je první, a vystoupat na vrchol jí tam trvalo pouhých pět týdnů, což je nejrychlejší dobytí za posledních 10 let.

V celkovém počtu Billboard bodů tyto singly ztratily 8, respektive 7 % výkonu, odstup se tak téměř nezměnil. Protože kromě těchto dvou singlů letos vedl už pouze Mark Ronson, máme to po 18 letech situaci, že za celý půl rok se na čele prostřídaly jen tři různé singly. Wiz jinak už počtvrté vede Songs Of The Summer, tedy celý měsíc z celkových tří letních měsíců.

Bronz udržel Fetty Wap, asi však už naposledy. OMI totiž očekávaně vystřelil opět o něco výše. "Cheerleader" nově patří čtyřka, s 18 % nárůstem downloadů na 159 tisíc byl Digital Gainer, podobně se mu navýšily i streamy a rádia. Z Top 10 jako jediný takto stoupá. Zlato je v dohledu.

První desítku tentokrát uvavřel The Weeknd s "Earned It", už na dvanáctce ale má novinku "Can't Feel My Face". O místo níže je nově Rachel Platten s "Fight Song", za ní pak Fifth Harmony s "Worth It". Sedmnáctka nyní patří Majorovi Lazerovi, DJi Snakeovi a s "Lean On", včera navíc vystoupili u Jimmyho Fallona.

Nejvyšší novinku měl Adam Lambert, "Ghost Town" na sedmdesát trojce. Singl se tedy s odřenýma ušima dostal do žebříčku až díky vydání alba, viz níže. Obdobně si pomohla Hilary Duff, ta při vydání alba odstartovala se singlem "Sparks" na čísle 93.

Na 84. místě nalezneme Madonnu. "Bitch I'm Madonna" s Nicki Minaj se dokázalo umístit díky streamům docela hrozného videa, kde se na půl sekundy mihnou nějaké známé tváře. Promo přitom jednoznačně slibovalo druhé "Bad Blood", nenaplněná očekávání tak zklamání podtrhla. Ne náhodou si Madonna vybrala do klipu "nepřátele" Taylor Swift, tedy Katy Perry (John Mayer je ex Taylor) a Ritu Ora (Calvin Harris ex).

Jedná se o padesátý sedmý hit zpěvačky v Hot 100. "Rebel Heart" reálně hrozilo, že bude prvním jejím albem bez Hot 100 hitu, "Living For Love" i "Ghosttown" totiž v USA propadly, nakonec to tedy zachránil tento track. "Ghosttown" se ale dařilo v Dance Club Songs žebříčku (počet přehrání DJi v klubech), který v jednu chvíli vedla jako už 45. skladba zpěvačky.

Na 87. příčce debutoval Charlie Puth se sklabou "Marvin Gaye", na kterou si pozval Meghan Trainor. Rovnou stovku měli Sage The Gemini a Nick Jonas s "Good Thing".

    Top 10 - singly:
  1. Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
  2. Taylor Swift feat. Kendrick Lamar - Bad Blood
  3. Fetty Wap - Trap Queen
  4. OMI - Cheerleader
  5. Walk The Moon - Shut Up And Dance
  6. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  7. Jason Derülo - Want To Want Me
  8. David Guetta feat. Nicki Minaj, Afrojack & Bebe Rexha - Hey Mama
  9. ▲ Andy Grammer - Honey, I'm Good.
  10. The Weeknd - Earned It

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


James Taylor - Before This World
© facebook interpreta
DESKY - Kdo si počká, ten se dočká. Pozdní šedesátník James Taylor dominuje americkému pořadí desek 45 let po debutu v Billboard 200. Déle, 54 let, už čekal pouze Tony Bennett. Taylorovo sedmnácté album "Before This World" odstartovalo na jedničce s 97 tisíci jednotkami. Za sebou nechal Taylor Swift s 57 tisíci desky "1989", kterou rodiče pojmenovali právě po tomto countryrockovému zpěvákovi.

V první desítce najdeme tři další zajímavé novinky. Adam Lambert, účastník American Idol, se svým třetím počinem "The Original High" bral bronz za 47 tisíc jednotek. Stejného místa dosáhl i debut "For Your Entertainment", následující "Trespassing" však bylo zlaté.

Po osmileté pauze se do žebříčku vrací Hilary Duff. Pátá řadovka "Breathe In. Breathe Out." sice neopakuje medailové pozice předchozích počinů, návrat to je ale povedený. Sedmé místo pak obsadil Nate Ruess, zpěvák fun., se sólovkou "Grand Romantic".

Top 10 ušlo rockovým Third Eye Blind, s "Dopamine" skončili třináctí. Třicítkou debutovala Ryn Weaver, autorka virálního hitu "OctaHate". Album "The Fool" zatím není dostupné v Evropě. 72. místa, téměř odpovídají jeho věku, dosáhl Giorgio Moroder. "Déjà vu" se i tak stalo jeho jasně nejúspěšnějším albem.

Příští týden budeme mít opět jiného výherce, rocková formace Breaking Benjamin míří s pátým albem "Dark Before Dawn" ke sto padesáti tisícům. Bylo by to jejich první zlato. Přes padesát tisíc se dostanou Tori Kelly a Kacey Musgraves.

Na červenec se na nás pak chystá revoluce. Desky už v USA nebudou vycházet běžně v úterý, ale podle mezinárodního diktátu IFPI nově v pátek, podle toho se také změní počítání žebříčku a návazně i datum vydávání komentářu. Ve čtvrtek se tak spolu setkáme už jen dvakrát, od poloviny července očekávejte komentáře v úterý. Více si ještě řekneme.

    Top 10 - alba:
  1.  N James Taylor - Before This World (97 tisíc jednotek)
  2. Taylor Swift - 1989 (57, -11 %)
  3.  N Adam Lambert - The Original High (47)
  4. Ed Sheeran - x (39, +17 %)
  5.  N Hilary Duff - Breathe In. Breathe Out. (39)
  6. Sam Hunt - Montevallo (32, +3 %)
  7.  N Nate Ruess -Grand Romantic (31)
  8. Meghan Trainor - Title (27, +1 %)
  9. Maroon 5 - V (27, -5 %)
  10. Mumford & Sons - Wilder Mind (27, +50 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY