Judas Priest se představí v prosinci v Brně

01.07.2015 09:38 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Existuje jen několik heavymetalových kapel, kterým se podařilo dosáhnout toho, čeho Judas Priest během čtyřiceti let aktivní kariéry. Kapela, která v roce 2010 obdržela cenu Grammy v kategorii Best Metal Performance, momentálně křižuje planetu se svým posledním světovým turné "Redeemer Of Souls Tour 2015". Fanoušci budou mít šanci vidět a slyšet skupinu, která definovala podobu heavy metalu tak, jak jej známe dnes. 12. prosince se objeví v brněnském Rondu. Vstupenky v ceně od 790 do 1 290 Kč jsou od 26. června k mání v síti Ticketpro.

Judas Priest pocházejí z anglického Birminghamu, kde se dali dohromady v roce 1970. Ovšem až v roce 1974 přišel do kapely zpěvák Rob Halford a nahradil Alana Atkinse. Ozdobeni kůží a řetězy se do povědomí fanoušků dostali již svým debutovým počinem "Rocka Rolla". Monumentální skladby jako "Sad Wings Of Destiny", "Sin After Sin", "Stained Class", "Hell Bent For Leather", "Unleashed In The East", "British Steel", "Screaming For Vengeance", "Defenders Of The Faith" a "Painkiller" se staly typickými představiteli heavymetalového žánru, a to jak hudebně, tak vizuálně. Hity "Victims Of Changes", "Sinner", "Exciter", "Hell Bent For Leather", "Living After Midnight" nebo "Breaking The Law" hovoří za vše.

Během druhé půlky osmdesátých let byli fanoušci Judas Priest svědky odklonu od heavy metalu k melodickému hard rocku. Tento zvuk kapely je patrný především na nahrávkách "Turbo" (1986) nebo "Ram It Down" (1988). Ještě před vydáním pravděpodobně nejtěžší nahrávky celé své kariéry "Painkiller" (1990) přichází do kapely bubeník Scott Travis. Členové formace obnovili osobní i profesionální vztahy v roce 1999. Judas Priest a Ripper Owens, který v minulosti nahradil Halforda, se rozešli v dobrém po vzájemné dohodě. Kapela si velice váží práce, kterou pro ně Owens udělal, a pomohl tak vrátit hudbu Judas Priest k milionům fanoušků po Halfordově odchodu, který se v roce 1992 vydal na sólovou dráhu.

Před vydáním titulu "Angel Of Retribution" (2005) Judas Priest vystupují jako speciální hosté na Ozzfest 2004 vedle Black Sabbath. Rok 2008 se nesl ve znamení vydání dvojalba "Nostradamus". V roce 2009 Judas Priest oslavili třicetileté výročí vydání klasiky "British Steel", které podpořili na masivním koncertním turné.

V listopadu 2010 se kytarista K.K. Downing rozhodl odejít z kapely a na jeho místo byl povolán talentovaný jednatřicetiletý Richie Faulkner, který do Judas Priest výborně zapadl a podílí se plnou měrou na jejich energické show. V roce 2014 vydali muzikanti zatím poslední studiové album "Redeemer Of Souls", které debutovalo na šestém místě v Billboard 200, což je nejvyšší umístění v americkém žebříčku za celou jejich kariéru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY