Cobainův bolestný příběh ožil ve skvělém filmu

22.06.2015 09:00 - Pavel Parikrupa | foto: UMG Recordings

Zvěsti o jednom z nejlepších hudebních dokumentů historie nelhaly. Režisér Brett Morgen ve filmu "Cobain: Montage Of Heck" poskládal dechberoucí mozaiku, prozatím nejúplnější obraz složité osobnosti Kurta Cobaina. I když skutečně pravdivý příběh už nenapíše asi nikdo.
8/10

Kurt Cobain - Cobain: Montage Of Heck

Vydáno: 03.06.2015
Celkový čas: 132 minut
Vydavatel: BontonFilm, a. s.
Některé střípky chybějí a některé jsou možná dosazeny na nesprávné místo. Jenže po více než dvaceti letech od Cobainovy smrti to ani jinak nejde. Kurtův kamarád z mládí, Buzz Osborne z kapely The Melvins, bez obalu říká, že devadesát procent věcí z "Montage Of Heck" jsou naprosté kraviny. A bubeník Nirvany Dave Grohl ve filmu na rozdíl od basáka Krista Novoselice nedostal prostor vůbec, což je velká škoda - ovšem obsah měla pod palcem Courtney Love, takže je to pochopitelné.

Autorizace rodinou je zde dvojsečnou zbraní - na jedné straně můžeme vidět opravdu intimní záběry z domácího archivu, ke kterým bychom se jinak nedostali. Na stranu druhou došlo k logické úpravě optiky, kterou se na příběh díváme, a musíme vzít zavděk pohledem člověka, který sice byl Kurtovi jistý čas nejblíž, jenže sám byl ve svém nejhlubším drogovém období. Ostatně fakt, že Love užívala heroin i během těhotenství s jejich dcerou Frances Bean, je zde několikrát připomenut. Pohříchu je tak účinkování Courtney možná tím nejméně zajímavým z celého filmu.

Aniž by se divák chtěl nějak nechutně nimrat v okolnostech Cobainova vstupu do neslavného Klubu 27, možná po celém sledování dvou a půl hodinového filmu mohl očekávat alespoň pár minut věnovaných této tragické chvíli. Ano, je to film o Cobainově životě a pro všechny zúčastněné musí být Kurtův skon dodnes velmi bolestnou vzpomínkou, jenže i "děj" tohoto filmu neodvratně směřoval k momentu, jenž zde byl odbyt jednou větou.

I přes výše uvedené výtky je "Montage Of Heck" vynikajícím filmem. Napínavým, dojemným, trýznivým. Animované sekvence, obrazový doprovod ke Kurtovým oživlým zápiskům a nahrávkám, jsou neskutečně působivé a perfektně doplňují archivní záběry a rozhovory (stejně jako ve filmu znějící coververze písní Nirvany). Režisér se neztratil v obrovské záplavě filmových a zvukových záznamů a zvládl z nich vytvořit nesmírně zajímavé dokumentární drama. I rozhovory s Cobainovými rodiči mají své vnitřní napětí a věty v nich řečené dokážou diváka rozhodit s nečekanou naléhavostí.

Cobainův život bolel. Jeho samotného i jeho blízké. Od dětství krásného modrookého blonďáčka až po sebevraždu rozervaného génia závislého na heroinu. Sledování "Montage Of Heck" není příjemné. Bolí. Díváte se na příběh člověka, kterému nebylo pomoci. Možná je ten příběh zachycený ve filmu neúplný a možná je to už jen rozmazaná imprese z dávných snů. Ale je to silný příběh.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY