Konec divadel. Lady Gaga zahájila Evropské hry s lennonovským důvtipem

13.06.2015 15:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Lady Gaga jako milovnice hovězího? Stará písnička. A co zpěvačka s velkým hlasem? I to se dávno ví. Tak jazzová diva zářící po boku Tony Bennetta? To už tady taky bylo. Vystoupení, jaké předvedla na zahájení Evropských her v Baku s Lennonovou písní "Imagine", ale chápání pojmu Lady Gaga znovu posouvá o ligu výš.
Kdo trochu sleduje současnou popovou scénu, určitě mu neuniklo, že Lady Gaga není žádná maškara, co staví svou kariéru jen na prvoplánové touze šokovat. Byla tady společná vystoupení s Eltonem Johnem, byla tady klavírní (na žádném albu dosud nevydaná) pocta princezně Dianě, rockové balady typu "You And I", společná gramofónkem oceněná jazzová deska s Tony Bennettem i únorové číslo na Oscarech, po němž se zásluhou strhující interpretace toho nejlepšího z filmu "The Sound Of Music" Gaga klaněli krom legend i její někdejší odpůrci.

Lady Gaga
© Reuters
Nikdy však Stefani Germanotta nezapomínala na to, že je především popová ikona, a tak jsme vlastně pokaždé viděli jistý druh divadla. Gaga byla vždy dramatická, na svůj hlas zajímavé barvy a silného rozsahu občas přitlačila víc, než bylo třeba, a ze všeho nejraději měla zdlouhavé projevy plné patetických výzev pro svoje příšerky. Pak ovšem přišlo páteční vystoupení v rámci zahájení Evropských her v Baku.

Lady Gaga si vybrala písničku "Imagine" z repertoáru Johna Lennona a leckomu možná spadla brada. Jednoduchá pódiová prezentace, květinami zdobený klavír a za ním sedící seriózně vypadající dáma. Je lehce naměkko, ale svou tradiční teatrálnost odložila. A když se široko daleko rozezní její nakřáplý hlas, rýsuje se křišťálově čisté hudební vystoupení, které je brilantní oslavou muziky, jež nemá s popovým cirkusem, jaký jsme viděli třeba v říjnu v Praze, kromě jména interpretky společného vůbec nic.

Lady Gaga: Křehká duše umělce uvnitř hovězího masa

Ano - v druhé polovině sice Gaga zvedá hlas do svých tradičních výšin a přidává křehké skladbě na pompéznosti - to ale spádu a dynamice klavírního čísla pro plný stadion jedině prospívá. Takhle věrohodnou interpretaci od Gaga nepamatujeme - minimálně ne pro tak početné publikum. Jako popová senzace, co ochromila hitparády svým monster tanečním popem, je sice v posledních letech její hvězda na ústupu, možnosti, které jí skýtá případná dráha osobité písničkářky za klavírem, jsou ale nekonečné a z časového hlediska daleko trvanlivější.

Top 10: Nejlepší videoklipy Lady Gaga

Potřebuje k tomu už jen jediné - napsat si vlastní písničky síly a emotivnosti "Imagine". Skvělý hlas, charisma i hudebnický cit už totiž dávno má. Pakliže se jí to podaří a vyrazí na turné s obdobným programem, pražská O2 arena bude na rozdíl od nedávného turné k desce "ARTPOP" určitě znovu plná. A to není nic proti popové kultuře - sami ji máme na musicserveru rádi. Jenže podivínské kostýmy, extravagantní rekvizity a další cinkrlátka má dnes každá druhá zpěvačka, zato opravdový talent se na počkání vyrobit nedá.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY