shop.musicserver.cz

Chillout v rukou Mika Oldfielda

Vydáno: 16.07.2002 05:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Od vydání posledního alba "The Millennium Bell" kytarového mága Mika Oldfielda utekly necelé tři roky a je tu nová porce jeho kompozic, nejenom pro zaryté fanoušky. Oldfield se na desce "Tres Lunas" vrhá do vod chilloutu, jak se mu to povedlo, prozradí naše dnešní recenze.

7/10

Mike Oldfield - Tres Lunas

Celkový čas: 58:14

Skladby: Místy, No Mans Land, Return To The Origin, Landfall, Viper, Turtle Island, To Be Free, Fire Fly, Tres Lunas, Daydream, Thou Art In Heaven, Sirius, No Mans Land (Reprise), To Be Free (Radio Edit)

Mike Oldfield je nejen kytarový všeuměl, kterému není žádný hudební směr cizí, ať už to bylo tanečně laděné album "Tubular Bells III" (1998) nebo různorodá historická výprava časem, pojmenovaná "The Millennium Bell" (1999). Oldfield má také rád počítačové hry a hrátky s elektronikou v nahrávacím studiu. Již delší dobu se mu v hlavě rodil nápad, který začal pomalu, ale jistě chystat již v roce 2000. Odlfieldovi šlo o pokus skloubit jeho hudbu s 3D grafikou, výsledkem je počítačová hra, která je umístěna na disku dvě aktuálního alba "Tres Lunas".

Při natáčení aktuální nahrávky, která bude mít stejně jako počítačová hra své druhé pokračování, se s Oldfieldem sešli Sally Odlfield, Amar, Jude Sim, Philip Lewis a Thomas Süssmair. Sally Oldfield, Mikeova sestra, naposledy hostovala na albu "Incantations" (1978), od té doby se s Mikem neměli moc v lásce, ale konec všemu je asi dobrý a Sally namluvila proslovy do hry a pro několik skladeb z "Tres Lunas" vtiskla svůj magický hlas. Amar se poprvé objevil u nahrávání alba "Tubular Bells III". Jude Sim je příležitostnou vokalistkou, spolupracovala s Björk a má svou skupinu Bellacapella. To bychom měli vokalisty. S programováním vypomohli Philip Lewis a Thomas Süssmair, kteří Oldfieldovi taktéž pomohli při natáčení v mnichovském studiu Plan1. Zbytek nástrojů jako obvykle zvládl sám mistr.

"Tres Lunas" navazuje přesně tam, kde končí album "The Songs Of Distant Earth" (1994), na kterém Oldfield natočil imaginární soundtrack ke stejnojmenné knížce Arthura C. Clarka. Poprvé se zde vrhl na pohodové skladby plné syntenzátorů a motivů, které byly podobné tvorbě projektu Enigma. Oldfield se na této desce odpoutal od čistě rockově znějících kompozic a vydal se bádat do jiných vod. Na novince "Tres Lunas" rozvíjí to, co již nakousl dříve. Cílem bylo natočit chilloutové album, které by při poslechu nerušilo a volně proplouvalo prostorem a navozovalo poklidnou atmosféru, což se mu podařilo do posledního puntíku. Jeho rukopis je jasně čitelný, ve skladbě "Viper" občas máte nutkání si říci, že tato klavírní linka je z "Tubular Bells", ale množství perkusí a melodie syntenzátorů vám prozradí, že to bylo jen klamné zdání. "Služebně" nejstarší skladbou je "Thou Art In Heaven", která byla napsána pro show v Berlíně, která se odehrála na Silvestr roku 1999. V živé verzi tehdy Mike Oldfield použil části skladeb "In The Beginning" a "Let There Be Light" z alba "The Songs Of Distant Earth" a fragmenty Beethovenovy "Ódy pro radost". Nová úprava tyto komponenty nemá, byl však přidán vokál Sally Oldfield a vznikla tak vydařená kompozice. K prodejnosti "Tres Lunas" vypomáhá singlík "To Be Free" v podání Judi Sim, ke kterému je pestré video s 3D grafikou. "To Be Free" se dobře zabydlelo i na českých rádiích, proč by ne, když je ušitá přesně na míru komerčnímu vkusu a takových tref má Mike Oldfield na svém kontě několik. Pro velký úspěch je na závěr alba nalepen její rádiový edit, který se oproti původní albové verzi rychleji rozjede a brzy si budete prozpěvovat, že chcete být volní.

I když se sám mistr vrhl do snivých a sférických syntenzátorových melodií, neopomenul na svůj nejoblíbenější nástroj a tím je kytara, sám jich má doma nespočet a hru na ně zvládá bravurně. Dokladem toho může být například titulní kompozice "Tres Lunas". Nečekejte zde nějaká zběsilá sóla, o tomto novinka není. Mike Oldfield rád sáhne i po zajímavě znějících nástrojích, jakými může být mandolína nebo zvuk Hammond B3, který byl vytvořen v nové Mikeově hračičce Native Instruments' B4, tato kombinace je ke slyšení ve skladbě "Return To The Origin".

Bonusem tohoto alba je počítačová hra v 3D grafice "MusicVR Episode1: Tres Lunas". Na cédéčku je k mání jak demo, tak i plná verze této hry. Obé můžete nainstalovat do počítače a můžete se vrhnout do virtuálního světa, ve kterém vás bude doprovázet hudba z alba. U plné verze však čeká malý a nemilý háček, software nainstalujete, ale pro spuštění musíte navštívit web a zaplatit určitý obnos peněz a až potom můžete poklidně hru hrát. Nejde jen o to se proklestit úkoly, které na vás čekají, ale spíše si máte podle Mika Oldfielda užít vizuálnost hry a jeho hudbu.

Mike Oldfield na "Tres Lunas" poukázal na to, že mu není cizí natočit pohodové album, které srší jeho vlastní originalitou, která vás při poslechu ukolébá a uspí s dokonalostí rodilého vypravěče pohádek pro malé děti. "Tres Lunas" je chilloutový experiment, který je zabalen do preciznosti nahrávek kytarového mága. Emotivnost jednotlivých skladeb oslňuje vřelými paprsky. Přesto, když porovnám obě alba, tedy "The Songs Of Distant Earth" a "Tres Lunas" jako celek, nemohu se zbavit dojmu, že "Zpěvy" jsou vyváženější a propracovanější. "Tres Lunas" je kolekce třinácti kompozic, které volně plynou a příjemně se poslouchají, ale nezapadají do sebe, celé album není jeden vyrovnaný celek.

Oldfield má nyní v plánu natočit pokračování tohoto alba a k třicátému výročí vydání "Tublur Bells", které nás čeká příští rok, chystá znovu toto veledílo nahrát a vyrazit na světové turné. Doufejme, že zavítá i do Prahy, kde se mu v létě 1999 hrálo velmi dobře.

NÁZORY
  • Emotivnost a vřelé paprsky? (Pavel Škorpík, 16.07.2002 07:30) Reagovat

    Nu, popravdě (nechce se mi říct přímo, že jsem koupil špatnou desku), už jsem od pana Oldfielda slyšel lepší kusy. Vřelé paprsky sice chvílemi probleskují, ale mizerná a odfláknutá míchačka, nesmyslně vytažené a rušící sojové bicí a zvuky levných synťáků je zas pěkně rychle zhasí. Prostě tak trochu vaření z vody. Ono i při pohledu na Oldfieldův web je cítit, že z tohoto projektu ho výrazně víc zajímal podivný VR projekt, než samo album...

  • Oldfield jedinečný (Aragorn II., 20.07.2002 01:38) Reagovat

    Tres Lunas je vskutku poměrně nesouvislé album. Ale jednotlivé skladby oplývají originalitou, skvěle propracovanou basovou linkou, mnoha zvuky a samply a pocity. S přehledem konkuruje Chill outu jiných interpretů, zvláště s Oldfieldovou kytarou a kompozicí skladeb. Každopádně 7/10 je tak akorát, víc si Oldfield nezaslouží.
    A mimiochodem, který jiný interpret dokázal vytvořit souvislá hodinová alba podobná The songs of Distant earth, Amaroku či Ommadawnu ? Málokdo.

  • Fáma nebo pravda? (Yann, 22.07.2002 16:19) Reagovat

    Doslechl jsem se, že by měl být příští rok v Praze.Je někdo, kdo mi to vyvrátí nebo potvrdí?

  • Mike in Prague (Aragorn II., 01.08.2002 21:30) Reagovat

    Ano, Mike přijede příští rok do Prahy. Přesnější datum zatím není.
    Měl by přijet se skupinou a představit remake TB1.

  • Rána pod pás (Alena Petržilková, Zeměšská 243, Cítoliby 43902 0732 955234,, 02.08.2002 20:12) Reagovat

    CD mám, moc se mi líbí. Nalákat jsem se dala i onou hrou. Neumím anglicky a pořád se mi to chtělo připojovat na net.
    Bála jsem se toho net spustit. Ještě že jsem to neudělala, protože bych se připravila o peníze a to ani nevím, jestli by ta hra stála zato. Vůbec netuším, jakým způsobem bych platila a kolik. Ví to někdo ? Poraďte. Ale tuším, že Cd bude ležet v obalu. Škoda

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Projekt Oldfield si v karlínských Kasárnách vysloužil standing ovation. Oprávněně! (02.08.2023 17:08)
- Fotogalerie: Projekt Oldfield oživil v Kasárnách Karlín hudbu legendárního hudebníka (02.08.2023 12:18)
- Jedinečně přesná interpretace tvorby vymítače ďábla. Kasárna Karlín se netradičně otevřou hudbě Mikea Oldfielda (30.07.2023 18:19)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Video: Více než pět set hudebníků nahrálo finále "Tubular Bells" (27.04.2020 16:47)
- Recenze: Mike Oldfield se na "Return to Ommadawn" zdařile vrátil do známých vod (10.03.2017 08:36)
- LP opět ovládá rádiový éter, v prodejích prvenství obhájila kompilace "Big Beatline 1965-1968" (10.02.2017 19:26)
- Nové desky 3/2017 (23.01.2017 10:17)
- Mike Oldfield vydá za pár dní nové album (11.01.2017 12:47)
- Nové desky pro 45. týden (13.11.2016 11:12)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu