shop.musicserver.cz
VR/NOBODY - Naším snem je uspět v zahraničí

VR/NOBODY - Naším snem je uspět v zahraničí

Vydáno: 02.11.2015 02:11 v sekci Rozhovory - Petr Doupal | foto: fb.com/vrnobody

VR/NOBODY 3. listopadu křtí debutovou desku "YET.". Domácí progresivní elektronické duo je letos nepřehlédnutelné, sbírá fanoušky i kladné recenze a ocenění. Vyzvídali jsme, jak projekt vznikl, proč zpívají anglicky, jaký žánr to vůbec hrají, co pro ně znamenají sponzoři a čím jsou zvláštní jejich koncerty.

VR/NOBODY
© fb.com/vrnobody
Obligátní otázka ke jménu vašeho útvaru. Proběhla o něm diskuze, bylo několik variant názvů?

Jakub NobodyListen Strach: Vzniklo to úplně samo, náhodou, respektive spíš přirozeně, což se nám stává s více záležitostmi. Vašek jako Václav Rouček a já jako DJ NobodyListen jsme zkrátili na VR a NOBODY, což pak zní dohromady foneticky jako "we are nobody". Graficky jsme pak přidali to lomítko: VR/NOBODY.

Spolu s názvem desky "YET." pak vzniká celá věta, "we are nobody, yet". To je docela skromné.

Václav Rouček: Ta skromnost je na místě. Jde o to, že všeobecně by sis měl uvědomit, že i když se okolo tebe děje plno věcí, pořád si jen normální člověk. Takže to schválně srážíme, ale zároveň to trochu drze předesílá, že zatím jsme nobody, ale je před námi ještě doufejme velká cesta.

VR/NOBODY
© fb.com/vrnobody
Debut obsahuje 14 skladeb, předtím jste ale natočili několik dalších tracků. Řekli jste si v průběhu tvorby, že je nepoužijete, nebo od začátku bylo jasné, že album se bude dělat najednou a s novými materiály?

Vašek: Nejdřív, na začátku, jsme vůbec nepřemýšleli, co vydáme, jestli v budoucnu něco bude. Takže jsme to zkoušeli singl po singlu a čekali na správný čas, kdy ucítíme, že na to máme: že to má smysl, že bychom to ucelili a dali tomu nějaký název. Dlouho jsme pak ještě nevěděli, jestli z toho vznikne nějaké EPčko nebo plnohodnotné album. Nakonec to vyšlo tak, že věcí jsme nahráli opravdu hodně a na LP debut jsme si mohli vybrat z těch našich fakt oblíbených, kterým nejvíc věříme.

Nahrávka je postavená spíš na atmosféře než na melodiích, jak u vás probíhá tvorba?

Vašek: Způsoby vzniku jsou hrozně různé. Někdy mě napadnou napřed lyrics, a pak do toho skládám hudbu, nebo naopak. Něco produkuje Kuba, něco já, někdy to je po netu, někdy si dáme session, různě.
Jakub: Kostru alba, tu hlavní kreativní část, jsme ale udělali na horách. Na týden jsme odjeli, vypnuli jsme a mohli se plně soustředit. Produktivita na 300 %.

Texty jsou o životě, takové sklíčené. Cos to měl Vašku za rok loni?

Vašek: Hodně silně vnímám různé zážitky a události, co se dějou okolo mě. Prošel jsem si rozchodem, stěhováním, zamilováním, celý takový proces citového koloběhu, takže jsem měl hodně inspirací, a některé smutnější, že.

Proč angličtina?

Vašek: Často přemýšlím v angličtině, ani to neovlivníš, že nějakou myšlenku nebo hlášku si v hlavě vytvoříš v cizím jazyce. Takže to není tak, že bych to překládal z češtiny do angličtiny, texty už přemýšlím v angličtině.

VR/NOBODY

VR/NOBODY
VR/NOBODY, to jsou Václav Rouček a Jakub Strach. Hrají downtempo electro s r'n'b. Jakub je už od svých ranně teenagerských let znám jako DJ NobodyListen, především díky akcím Red Bullu, letos dokonce v RB Music Academy reprezentuje Česko. Václav Rouček skládá a zpívá už déle než dekádu.
Oba o sobě věděli díky Bandzone a první spolupráce vznikla po Jakubově nenápadné výzvě na Twitteru hledající kvalitní nové zpěváky. První společný track "If You Stay" vyšel v létě 2013.
VR/NOBODY - Yet
Jádro debutu "YET." vzniklo za týden v izolaci v Krkonoších, materiál pak byl nahrán v pražském studiu Starworks (DJ Mike Trafik), mix dodal Tomáš Sochůrek (Studio Jižák) a mastering měl pod palcem Tony Dixon v londýnských Masterpiece Studios.
K většině skladeb již vyšlo video (YouTube kanál), zaujal především trojklip natočený v Berlíně. Deska mimo jiné vyhrála Czeching 2015, hudebně exportní projekt Rádia Wave. Můžete si ji poslechnout například na Deezer, Spotify, SoundCloud. 3. listopadu v Lucerna Music Baru proběhne její křest.

VR/NOBODY
© fb.com/vrnobody
Vaše hudba je hodně specifická, v ČR snad až těžko přirovnatelná k něčemu jinému. Kdybyste posílali průvodní pokec k bookingu, co byste o sobě napsali, jakou nálepku byste na sobě snesli?

Jakub: My tomu říkáme nová elektronika spojená se zpěvem. To je taková naše oblíbená fráze. Lidi by mohlo zajímat právě to, že nic takového od českého nebo slovenského interpreta ještě nemohli slyšet. Že to je nová vlna downtempo elektroniky. Je tu spousta dobrý kapel, rapperů, ale takový projekt tu zatím není.

Jsou v Praze, nebo v Česku, kluby, které se tímto zabývají? Nebo festivaly?

Vašek: To asi ještě přímo ne. Posluchači do toho pronikají.
Jakub: Vlastně bychom chtěli pořádat vlastní akce, na které bychom zvali naše oblíbené producenty a interprety.

Pokud teda zakládáte doma nový žánr, stačili jste už odpozorovat, jak vypadá váš běžný fanoušek?

Jakub: Vzhledově to nějak vyhraněné není. Typově to jsou lidi, kteří sledují novou hudbu a jsou hladoví po nových zvukových zážitcích. Za takovou věcí si musíš jít, takže to jsou většinou super vzdělaní lidé s velkým přehledem o hudbě.

VR/NOBODY
© fb.com/vrnobody
Čím ozvláštňujete koncerty? Hudbu máte docela pomalou, tak jak udržíte pozornost obecenstva?

Jakub: Takové hlavní zpestření je, že náš koncert je audiovizuální show. Se studiem Lunchmeat vytváříme a trénujeme scénáře, kdy oni propojují vizuály a projekce s naší hudbou. Krásně to doplňuje, ozvláštňuje a zkrášluje atmosféru. V Lucerna Music Baru budeme mít krásnou synchronizovanou show, která bude mít příběh a smysl. A co si návštěvníci zapamatují.

Máte kompletní vizuální styl. Kdo je autorem loga, bookletů, posterů atd., kdo je tvoří, vymýšlí?

Vašek: Za tím vizuálním jazykem stojím já, i za tím logem. Ale nebojíme se spolupracovat s dalšími umělci. S bookletem nám pomáhal Andreas Gold a fotil ho Vu Minh Hieu. A většinu našich oficiálních fotek nám udělal Adam Bakay.

VR/NOBODY
© fb.com/vrnobody
Takže jsi i grafický umělec. Hudbě ses věnoval vždycky?

Vašek: V základě nejsem hudebník. Od dětství jsem hrál hokej, ale pak jsem se na to vykašlal. Nechtěl jsem ten každodenní dril, chtěl jsem se vymanit z nějakých mantinelů… hehe, doslova vlastně. Začala mě bavit tvůrčí tvorba, přičichnul jsem k reklamní tvorbě a k hudbě. Tu dělám asi od třinácti… nějaké svoje texty, hudby, zkoušel jsem pak do toho zpívat.

VR/NOBODY
© fb.com/vrnobody
Oba dva se teď věnujete jen hudbě?

Jakub: Mě už to zaměstnává na 100 %, díky DJování nemám jediný volný víkend. Vašek ještě má práci.

Jak vám pomáhají sponzoři? Jak vnímáte ten vztah? Jste ideální případ toho, jak se to má dělat.

Jakub: Naučil jsem se s nimi komunikovat, je nutné ten vztah budovat, dlouhodobě. Už je to šest let, co mě oslovil Red Bull. Ze začátku to bylo takové kamarádství, pár spoluprací, a teď vlastně díky nim a Jägermeisteru jsme mohli vydat celé CDčko, masterovat ho v Londýně, točit v Berlíně klipy. A oni to vnímají tak, že oslovují dobrou cílovou skupinu a rádi podporují progresivní projekty. Chtějí být u zrodu něčeho, co má šanci uspět.

VR/NOBODY
© fb.com/vrnobody
Máte ambice se dostat s VR/NOBODY ven z ČR?

Jakub: Plán tam není, je tam sen. Uvidíme, co se stane. Bylo by to pro nás skvělý. Projekt ale není dělaný a priori s tímto záměrem – třeba ta angličtina s mezinárodními ambicemi nemá nic spojeného, ale samozřejmě to odbourává bariéry.
Vašek: Třeba se dostaneme na nějaký britský blog. Říkali jsme si, že dnes v sesíťovaném světě může už jedno kliknutí vlivného člověka změnit hodně. Každopádně nám teď snad hodně pomůže výhra v exportní soutěži Rádia Wawe Czeching.

Vaše hudba by se hodně hodila do filmů.

Vašek: Už nás pár menších projektů oslovilo, že chtějí použít naši tvorbu. Věříme, že to někoho napadne a k nějakému filmu se bude hodit atmosféra naší hudby. Určitě budeme rádi tvořit pro film nebo divadlo.

Tak ještě poslední otázka, opět obligátní, když jste duo: Kafráte si navzájem do své práce?

Jakub: Vůbec. Jsme opravdu duo. Na pár věcech se občas neshodneme, to je logické, ale celkově vidíme vše stejně.
Vašek: Jsme schopní se do sebe prolnout, vnímáme věci totožně.
Jakub: Děláme to společně a nehádáme se. Argumentujeme jen.
Vašek: Jsme klidné hlavy.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Naživo: VR/Nobody pokřtili "Proud" a předvedli dech beroucí show (08.10.2017 11:22)
- Recenze: VR/Nobody na desce "Proud" servírují tklivé písně plné instantních depresí (06.10.2017 17:00)
- VR/Nobody pokřtí v Paláci Akropolis album "Proud" (29.09.2017 12:43)
- Fotogalerie: První den Metronome festivalu v obrazech (25.06.2017 07:08)
- Naživo: "Je to tady ráj!" buráceli Tata Bojs na festivalu Fingers Up (12.07.2016 19:52)
- Fingers Up je první "cashless" festival v České republice (28.06.2016 21:51)
- Naživo: Jeremih v Praze udělal z minima maximum (15.06.2016 17:58)
- VR/Nobody vystoupí před Jeremih (14.05.2016 13:45)
- Publicistika: Pět důvodů, proč letos zavítat na festival Fingers Up (06.05.2016 08:20)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu