První den Rock For People přichystal několik příjemných překvapení

05.06.2015 13:55 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Tradiční festivalová zastávka na letišti u Hradce Králové letos pomyslně otevírá v pro něj nezvyklém červnovém termínu tuzemskou festivalovou sezónu. První den Rock For People přivítal hned několik zajímavých jmen, jakými jsou bezpochyby metalcoreoví Asking Alexandria či industriálně-metaloví Deathstars.

Live: Rock For People

místo: Festivalpark, Hradec Králové
datum: 4. června 2015
vystoupili: PSH, Pipes And Pints, Status Praesents, The Feud, Deathstars, Asking Alexandria, N.O.H.A. a další

Rock For People
© Petr Klapper - Rock For People
Pro letošní rok přišli organizátoři Rock For People s několika příjemnými změnami, jejichž pozitivní dojem podtrhovalo i očekávané pěkné počasí. První změnou, kterou fanoušek jednoho z našich největších festivalů pocítil, byla samozřejmě změna termínu. Klasický první červencový víkend vystřídal první víkend červnový, aby přenechal místo bratrskému Rock For People Europe poprvé konaném v Plzni. Další změna tkvěla v absenci středečního večírku pro nedočkavé a festival se tak čtvrtečním dnem rozjel naplno. Také areál změnil svou podobu a to rozhodně k lepšímu. Návštěvníky určitě příjemně překvapilo nové rozložení pódií i mimohudebních aktivit včetně bazénu i sjezdovky. Vše dostupné, logické a snadno přístupné. Obě hlavní pódia jsou nedaleko od sebe a při přebíhání od jednoho k druhém není třeba fyzičky zkušeného maratonce. Celý areál je sympaticky členitý a zvuk z jednotlivých koncertů se netříští. Nutno ještě zmínit, že i řidiči jistě ocenili (a ještě ocení) i skvělé značenou cestu z okraje Hradce Králové až ke vstupu do festivalu i dobře informované organizátory rozmístěné po celém objektu letiště. Zkrátka nic nebránilo tomu začít si vychutnávat první avizované účinkující čtvrtečního úvodního, nikoliv rozehřívajícího, ale plnohodnotného koncertního dne.

Deathstars
© Petr Klapper - Rock For People
Za příjemného odpoledního sluníčka se první příchozí plnící pomalu festivalový park rozhoupávali u hip-hopového dua Věc Makropulos a PSH. Rockerům a punkerům však program začal až o něco později, kdy na Staropramen Stage - druhém největším pódiu (největší Rock For People Stage během čtvrtka hybernoval) vlítli Pipes And Pints s dudami a potetovaným americkým frontmanem, který si říká Syco Mike. Během jejich vystoupení se pod pódiem strhnul slušný mosh pit a přítomné jejich set příjemně rozřádil. Nakonec si i Syco dle tradice skočil do publika, které ho vzorně povozilo po rukou a vrátilo zpět na pódium. Pipes And Pints jsou bezesporu kvalitní kapelou na správné rozehřátí.

Ani letos nechyběl Red Bull Tourbus, kde je malá stage postavená na střeše autobusu vzhlížejícího jako plechovka energeťáku. Na půl sedmou k němu lákalo svým setem manchesterské trio The Feud. Oblíbenci tuzemského publika, kteří navštívili festival již v minulosti a před dvěma měsíci dokonce zavítali i do pražského klubu Futurum, předvedli fantastické vystoupení plné tanečního elektronického indie-rocku. Při poslechu jejich skladeb je prostě nemožné netančit a nebavit se. Tohle trio má před sebou nepochybně zářnou kariéru. Kdo však britské talenty propásl kvůli dalšímu zajímavému, i když o poznání klidnějšímu vystoupení v podobě taktéž britských Shoshin či tuzemských stálic Status Praesents, nemusí smutnit. The Feud mají totiž naplánovaný koncert i v pátek.

Rock For People
© Petr Klapper - Rock For People
Metalovou industriální temnotu přivezli švédové Deathstars, kteří podobně jako The Feud zahráli v Česku nedávno a to v klubu MeetFactory v Praze, kde se nepředvedli v úplně ideální formě. Ani festivalová pódia však nevlila potřebnou energii do krve stagnujících metalistů. Zpočátku spoře zaplněná Staropramen Stage však postupem času pozvolna přijímala další posluchače a i Deathstars se postupně vybičovávali k lepšímu výkonu. Bohužel opět bez uniforem, klobouků, zajímavější show a pouze s bílým mrtvolným makeupem. Zpěvák Andreas Bergh polehával, posedával a všemožně se kroutil, ale působil unaveně a bez energie. Metalové fanynky však nezapomněli svého temného krále náležitě povzbudit vražedným jekotem, nejvíce pak během hitů "Metal", "Blitzkrieg" či "Death Dies Hard".

Tento týden přišla od organizátorů smutná zpráva, že punk-rockový ROAM a rockeři Turbowolf svá vystoupení odřekli. Právě dosud nepříliš známí ROAM měli předvést své energické vystoupení během čtvrtka, namísto nich však dostala šanci tuzemská partička Donnie Darko, která bude ještě v červnu žhavit pódium před Rise Against.

Asking Alexandria
© Petr Klapper - Rock For People
Asi nejzářivější jméno úvodního dne rozjelo svůj metalcorový set po osmé hodině. Asking Alexandria poprvé v Česku představili svého nového zpěváka Denise Shaforostova, který za mikrofonem vystřídal Dannyho Worsnopa. Ten na festival taktéž zavítá, a to se svou novou hard-rockovou formací We Are Harlot. Denis se snažil, ale charismatického Worsnopa prozatím plně nenahradil. Jeho poměrně fádní growling a občas znatelný falešný zpěv trochu srážel výkon jinak solidně šlapající vyhrané kapely. Pro nového zpěváka však šlo o jedno z prvních vystoupení a není pochyb, že s počtem odzpívaných koncertů jeho výkon poroste. Bohužel právě Worsnopovo charisma oddělovalo mladé corové hvězdy od mnohých jiných. Denis zatím na toto navázat nedokázal, leč odezva fanoušků byla více než slušná a mladého zpěváka podpořila.

Tradičním účastníkem tuzemských festivalů jsou mezinárodní N.O.H.A., kteří svým multižánrovým roztančeným setem plošně čistili již během postupují noci značně unavené hlavy přítomných fandů. Zajímavým večerníčkem na dobrou noc pak byl koncert mladých amerických metalcoristů z Ilinois The Color Morale. Tahle kapela fungující od roku 2007 rozvášnila kotel v ZOOT Stage tak, že chvílemi se hangár, ve kterém je stage umístěna, otřásal v základech. Výbušné kytary, dunivá basa a agresivní brutální řev zpěváka Garreta Rappa přítomné donutil k opravdu běsnícímu kotli. Skvělá a překvapivá tečka na závěr prvního dne.

A teď již vyčkávat na páteční příchod dalších hvězd Red Fang, Limp Bizkit, Three Days Grace či Faith No More, z jejichž vystoupení vám přichystáme další reporty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY