disco kitchen stylu - musicserver.cz">

"Sweet Dreams", "Personal Jesus" a další. Biorchestr vzpomíná na osmdesátky v disco kitchen stylu

31.05.2015 11:06 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Biorchestr vydal v loňském roce krásnou desku "Io". Poetika brněnských písničkářů, personálně propojených (Aleš Pilgr) se známějšími Květy, jimž za pár dnů vyjde další řadovka "Miláček slunce", je hravá a milá. Plná nenásilného humoru.

Biorchestr ale nedělá jen vlastní autorskou tvorbu. Za roky své existence představil několik coverů osmdesátkových disco hitů. Pro ně si našli unikátní disco kitchen styl a písničky se jim tak podařilo posunout do míst, kde by je jejich autoři těžko hledali. Ta místa jim svědčí náramně a na posluchače s podobným hudebním vývojem, jako má třeba autor tohoto textu, zafungují nadvakrát. Poprvé vás vzpomínka na pubertální hity vrací do doby, kdy si člověk utvářel svůj hudební vkus. Podruhé, když se dostává tam, kam se hudebně za ta léta posunul.

Aktuálně přichází s předělávkou "Sweet Dreams (Are Made Of This)". Píseň z roku 1983 se brzy stala jedním z největších hitů britských Eurythmics. Existuje nespočet coverů, ten nejznámější je asi od Marilyna Mansona a připomenout si jej můžete tady. V našem disco kitchen stylu se ocitáme v kuchyni, v níž se schyluje k sebevraždě. Tikající minutka odpočítává poslední minuty života a další zvuky přicházejí od sporáku, z nějž si postupně odpouštíme smrtelnou dávku plynu. Sladké sny.

Celý příběh coverování Biorchestru začíná někdy před pěti lety. V té době se duo vydalo na výlet do Francie, kde to mimo jiné zkoušeli jako pouliční muzikanti. Pro tu příležitost se naučili řadu notoricky známých hitovek na ty nástroje, které se muzikantům musely vejít do jednoho kufru. A záznam z Lyonu ukazuje na písni "Personal Jesus" od Depeche Mode, jak to na těch francouzských ulicích tenkrát vypadalo.

Francouzské dobrodružství tak nastartovalo další hrátky kapely s covery, které už vlastně měli nazkoušené. Stačilo vymyslet nový příběh. Náladu. Aranž. Něco, co by ospravedlnilo zaznamenání těch písní. A tak vznikl kuchyňský disko styl. Jako první pak představili píseň od Desireless "Voyage, Voyage". Kdo zažil osmdesátky, nemohl se s ní minout. A kdo před třemi roky viděl předělávku Biorchestru, musel být nadšen jak já ve své minirecenzi.

A pak je tu ještě jedna předělávka. Dvojjediná. Objevila se právě na loňském kosmickém albu "Io" a spojuje "Relax" od Frankie Goes To Hollywood (to je ta, co se objevila ve filmu "Bony a klid") s "Take On Me" od A-ha. To celé ve skutečně relaxační, meditativní verzi.

Biorchestr pořád dokazuje svou hravost a schopnost posunout disko písně do trochu alternativnějších verzí. Věřme, že se počet takto pojatých coverů bude rozrůstat a třeba se jednou všechny objeví na pěkné desce. Poctě disku osmdesátých let minulého století.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY