Rappeři zhudebnili Husův odkaz. Kato, Bonus, Lipo a Kyklos Galaktikos mají nové klipy

26.05.2015 18:56 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Česká televize u příležitosti premiéry trilogie "Jan Hus" režiséra Jiřího Svobody a scenáristky Evy Kantůrkové oslovila vybrané zástupce tuzemské rapové scény s návrhem zhudebnění známých myšlenek a citátů Jana Husa. Na čtyři nové videoklipy v podání Bonuse, Kata, Lipa a skupiny Kyklos Galaktikos se mohou diváci podívat na webových stránkách České televize.

Videa měla předem definovanou stopáž a jednotliví umělci dostali volnou ruku, aby po svém interpretovali Husovy myšlenky. "Když jsme se zamýšleli nad tím, který hudební styl se zaštiťuje pravdou a bojem za ni, kteří hudebníci jsou kazateli pro dnešní mládež, napadli nás rappeři," vysvětluje žánrovou volbu ředitel Nových médií České televize Pavel Kohout. Výsledkem jsou songy a klipy "Terapie" (Lipo), "Nádražák" (Bonus), "Díky, mistře" (Kato) a "Pravdou živí" (Kyklos Galaktikos).

"Vybral jsem si téma, které v podstatě relativizuje pravdu. Vzpomněl jsem si na písníčku 'Rozhovor s nádražákem' od Slávka Janouška, která se mi vždycky líbila, a velmi volně na ní navázal. Psal jsem o tom, jak se pravda mění, ať osobní, ideologická nebo vědecká, vždycky je to ta pravá a jediná pravda. S odstupem můj nádražák konstatuje, že na světě je pravdy už tolik, že neví čemu věřit," říká například Bonus. "Na Husovi mě nejvíce zajímalo téma, které s jeho osobou významně souvisí, ale zároveň ho, myslím, přesahuje a činí tak univerzálním. Tím tématem je život v pravdě, který se opírá o silné vnitřní přesvědčení a vlastní svědomí," objasňuje jeho kolega Lipo.

Na čtyři nové videoklipy výrazných osobností českého rapu se můžete podívat tady.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY