Velká karnevalová jízda s Foxygen v MeetFactory

25.05.2015 11:47 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Páteční koncert kalifornské dvojice Foxygen v pražském klubu MeetFactory byl hotovou přehlídkou ztřeštěnosti, kýče a pravděpodobně i drog. Jejich teatrální show nechybělo nic - nepostrádala tempo, byla promyšlená, zábavná a samozřejmě také plná skvělé muziky.

Live: Foxygen

místo: MeetFactory, Praha
datum: 22. května 2015
support: Role

Foxygen
© facebook.com/foxygentheband
Až z Kalifornie se k nám vydali zpěvák Sam France a klávesista Jonathan Rado, kteří se dali dohromady už na střední a společně založili kapelu Foxygen. Po řadě ípíček se vrhli na studiová alba a debutovali s nahrávkou "Take The Kids Off Brodway". Nedlouho nato si jich začaly všímat i velké hudební magazíny. Druhá deska "We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic" dokonce dostala nálepku Best New Music (právem) od hipsterů z Pitchforku, kteří ji jen tak zbůhdarma neudělují. Ani potom však nezůstali stát na místě a z psychedelie a hippie rocku si na zatím poslední desce "...And Star Power" zaexperimentovali například s noisem. Ačkoliv u nás nepatří mezi zrovna známé kapely, podařilo se jim přilákat na svůj páteční koncert v MeetFactory celkem dost lidí.

Role předskokana se měl původně zhostit velšský písničkář H. Hawkline, ten ale nakonec nemohl dorazit. Nahradila ho domácí garáž-popová kapela Role. Hudebně to nebylo zas tak špatné, obzvlášť tvrdší a rychlejší skladby zněly dobře. Zpočátku mi příliš neseděla čeština, s čímž jsem se však postupně smířil (a koneckonců jim stejně ani nebylo pořádně rozumět). S čím jsem se však nesmířil, byl zpěv, který opravdu trhal uši. I přesto se pražští hudebníci z Role dočkali překvapivě velké odezvy od posluchačů. Nicméně ta správná zábava přišla až po nich.

Foxygen
© facebook.com/foxygentheband
Během pauzy se pódium dočkalo celkem výrazné rekonstrukce. Stoly, stojany na mikrofony a různé nástroje byly ověšeny barevnými světly a květinami. Působilo to trochu přeplácané, trochu jako kýč, ale vzhledem k show, která následovala, se to dalo pochopit. Poté, co zhaslo hlavní světlo v klubu, se rozehrála karnevalová znělka a pódiová aranž vynikla natolik, že si ji návštěvníci začali fotit na své mobilní telefony.

Po necelých deseti minutách, kdy už fanoušci začali být nervózní, se kapela odhodlala objevit na pódium. Hudebníky doprovodily také tři mladé vokalistky, jež byly součástí celého vystoupení. Foxygen na nic nečekali a odpálili svou velkolepou show svižnou skladbou "We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic". Frontman Sam France byl hotovou neřízenou střelou, zběsile pobíhat ze strany na stranu a střídal různé taneční kreace. Následoval vynikající song "On Blue Mountain", který musel rozpohybovat snad každého.

Foxygen
© facebook.com/foxygentheband
France chvílemi působil jako Raoul Duke, hlavní představitel americké komedie "Strach a hnus v Las Vegas", kdy po značném inhalování éteru vyrazil do kasina a vlivem omamné látky se stěží udržel na nohou. To si pak člověk klade otázku, zda je Sam opravdu takový, či zda mu k tomuto stavu pomáhají drogy.

Jediným neduhem večera bylo možná příliš hlasité ozvučení, kdy pořádně nevynikly noisové pasáže skladeb z poslední desky "…And Star Power". Naštěstí to Foxygen vyvážili klidnějšími kousky "No Destruction" a "Everyone Needs Love" v samém závěru vystoupení, kdy už i frontman po celém tom pobíhání po pódiu nasadil volnější tempo.

Co z toho plyne? Že Foxygen se v pražském MeetFactory podařilo rozjet pořádnou party, roztančit publikum a v neposlední řadě také pobavit se svou zábavnou show, která svítila všemi barvami.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY