shop.musicserver.cz
Marina And The Diamonds - FROOT

Marina And The Diamonds se na "FROOT" ponořila do vlastního nitra. Rozpolcenost jí sluší

Vydáno: 25.05.2015 11:35 v sekci Recenze - Daniel Košťál | foto: facebook interpreta

Třetí řadovka Mariny Lambrini Diamandis je od dubna na světě. Po rádiovým materiálem napěchované "Electra Heart" se zpěvačka rozhodla vrátit k autentičtějšímu zvuku svého indie debutu, a to velice úspěšně. Je to zatím její nejosobitější deska, navzdory tomu, že její osobnost je podle všeho rozpolcená.

9/10

Marina And The Diamonds - FROOT

Vydáno: 06.04.2015
Celkový čas: 53:09

Skladby: Happy, Froot, I'm A Ruin, Blue, Forget, Gold, Can't Pin Me Down, Solitarire, Better Than That, Weeds, Savages, Immortal

Vydavatel: Warner Music

Marina And The Diamonds není ve vlastní produkci žádný nováček - skládala si už své první demonahrávky a texty si zásadně píše sama. Po dvou vcelku úspěšných albech bylo tedy načase popustit uzdu o trochu více. Na "FROOT" se kromě ní autorsky podílel už pouze producent David Kosten. Komornost týmu však desce výrazně přidala na ucelenosti.

Zaujme už úvodní skladba "Happy", která je Marininou ódou na radost. Paradoxně je ale všelijaká, jen ne radostná. Jedná se o dojemnou pianovou ukolébavku o hledání štěstí v sobě samém doprovázenou andělsky syrovými vokály. Oproti zvyklostem v její tvorbě se navíc nedrží po celou délku v jedné rovině, ale příjemně graduje do velkého finále.

Za zmínku rozhodně stojí také titulní singl. Hudební mix písně inspirovaly osmdesátkové disco a arkádové hry a funguje to překvapivě dobře. Marina v ní tvrdí, že její větve jsou těžké a kypré. A ony mají vážně co nabídnout. Jejich ovoce je vyzrálé a barevné, stejně jako skladba "Froot".

Při psaní "Blue" si autoři zřejmě řekli, že vezmou "Happy" a prostě ji obrátí naruby. Divoká produkce zde kontrastuje s výpovědí o nešťastném vztahu a touze po něčem lepším. Líbivá melodie "Gimme love, gimme dreams, gimme a good a self-esteem" jako by byla vytažena ze vzorové ukázky učebnice singlového materiálu. Protože jí dle vlastních slov ale "nejde o pozici v žebříčcích", vydala zpěvačka raději jako singl "Forget" - nadměrně chytlavou a dunivou záležitost s jednoslovným refrénem. Počkat, Marino, tady něco nesedí!

Pomalejších písní na desce není ani málo, ani hodně, a nenásilně se prolínají s hlubokým beatem bubnů Jasona Coopera z kapely The Cure, který nahrál bicí na všech skladbách. Ať už se jedná o lamentaci špinavého klenotu "Solitaire" nebo stýskání po staré lásce ve "Weeds", vždy je akorát tak dostatek času se zasnít a zároveň neusnout, než člověka opět nakopne následující tvrdší vypalovačka a celou kapitolu uzavře "Immortal" s pozitivní zprávou, že všichni zemřeme.

Na albu se také v několika případech kromě Marinina života odráží i její sociální kritika. V "Better Than That" se vyjadřuje k užívání vlastního těla pro kariérní postup, v "Savages" zase k brutální zvířecí nátuře lidstva. Zároveň deska obsahuje i první Marininu skladbu, která si kdy vysloužila nálepku explicit za použití silných slov. Nejspíše jí něco opravdu leží v žaludku.

Textově dostála Marina And The Diamonds pověsti své obchodní značky jen částečně - vyhýbá se typickým klišé populární hudby. Například frekvenci různých alternativ slovíčka "baby“ jen lehce přes jednu za píseň (s výjimkou "Weeds") lze považovat za úctyhodnou. Zdravíme Britney. Nelze však popřít, že za ta léta poněkud se psaním zlenivěla. Kromě toho, že na pro celé album napsala jen čtrnáct skladeb, ze kterých pak vybírala, se v nich až podezřele často objevují jednodušší pasáže. Vezměme v potaz třeba již zmíněný refrén "Forge-e-e-eet" nebo kvílivý nářek "Yeah, uh oh, ooh, yeah" v "I’m A Ruin". Jazyk, který Diamandis používá, je stále stejně přímočarý, zato úsměvnější a libozvučnější než kdy dříve a dovoluje jí udávat melodie písní spíše vlastním hlasem než instrumentálem.

"FROOT" je autorsky velice silnou deskou. Má v sobě něco z obou předchůdců a zároveň je úplně jiná. Najdeme na ní chytlavé paralely k hitovkám "Primadonna" nebo "How To Be A Heartbreaker" a zároveň umírněné balady.Snad jen milovníkům svižnějších melodií může vadit, že se celý materiál trochu táhne.

Marina And The Diamonds dala do novinky skutečně kus sebe, jen občas trochu neví, co chce - v jednu chvíli touží být sama, v druhou zas teskní po minulosti nebo chce rovnou úplně všechno. Rychlá píseň střídá pomalou. Jeden kontrast za druhým. Možná je to tím, že se inspirovala delším obdobím svého života, možná jen ještě neví, kam vlastně patří. Kariérně ale udělala obrovský krok správným směrem, což dokazuje nejen nečekaný úspěch na zaoceánském trhu. Teď už nezbývá než čekat, jestli si na slíbené reedici, na které už začala pracovat, utřídí myšlenky. Možná by to ale byla škoda, vždyť tahle rozháranost jí tolik sluší.

NÁZORY
  • Velice pěkně napsaná recenze, naprosto souhlas (fidži, 25.05.2015 11:50) Reagovat

    Velice pěkně napsaná recenze, naprosto souhlasím, a směr, kterým se Mariny hudba ubírá se mi líbí více, jak předešlé album Electra heart.

  • moc hezká recenze, děkuji! :) album se mi moc l (Mike, 25.05.2015 12:13) Reagovat

    moc hezká recenze, děkuji! :) album se mi moc líbí a hned jak vyšlo, tak jsem si jej pořídil a poslouchám doteď. Je hezké, že i v této době někomu nejde o umístění v hitparádách a o nějaký nemyslná a hlavně ve většině případů zfalšovaná a podplacená čísla, (hello my sweet Katy♥, you used to be my love - nevermore!) Marina je skvělá a Vaše recenze povedná, snad bych ještě zmínil, že nedávno Marina magazínu Billboard řekla, že by si přála brzy vydat reedici s pár novými písněmi, jeden nový song už zpívala před pár týdny na jednom festivalu :)

    • Re: moc hezká recenze, děkuji! :) album se mi moc l (Koki, malá slepička, 25.05.2015 19:51) Reagovat

      Vždyť to tam je :(

  • jsem zvedavej, druhe album me vlastne po tom prvni... (m, 25.05.2015 12:32) Reagovat

    jsem zvedavej, druhe album me vlastne po tom prvnim, ke kteremu se rad vracim, zklamalo.

  • Chyba (Josef Klimeš, 25.05.2015 14:47) Reagovat

    Better than that není explicitní. Nálepku explicit si vysloužila Can't pin me down za slovíčko motherfucker.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Britney Spears v nové knize šokuje: "S Justinem Timberlakem jsem čekala dítě" (22.10.2023 16:26)
- Audio: Britney Spears a will.i.am znovu spojili síly. Singl "Mind Your Business" ale velká očekávání nesplní (24.07.2023 17:25)
- Britney Spears vydá v říjnu knihu "The Woman In Me". Popíše v ní i mnohaleté opatrovnictví (17.07.2023 10:18)
- Fanoušci zavolali na Britney Spears policii. Zpěvačka si totiž zrušila instagramový účet (30.01.2023 16:23)
- Fotogalerie: Legendární The Cure v obrazech (25.10.2022 08:18)
- Video: V novom klipe letného hitu Eltona Johna a Britney Spears "Hold Me Closer" interpretov neuvidíte. Zato je plný tanca a farieb (29.09.2022 16:16)
- Audio: Hořkosladký návrat - ve společném singlu "Hold Me Closer" nejsou Elton John ani Britney Spears skoro slyšet (27.08.2022 09:07)
- Elton John a Britney Spears chystají duet "Hold Me Closer". Na obalu jsou oba jako malí (21.08.2022 17:53)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu