Speciálními hosty Kosheen budou skupiny Portless a Animé

15.05.2015 14:04 - Tisková zpráva | foto: Honza Průša, musicserver.cz

Již 2. června 2015 proběhne světová premiéra koncertu populární britské skupiny Kosheen s orchestrem Bohemian Symphony Orchestra Prague (dále také BSOP), která se uskuteční v pražském Fóru Karlín od dvaceti hodin. Před Kosheen vystoupí speciální host večera, skupina Portless s frontmanem Kryštofem Michalem. Předskokanem budou brněnští Animé v jejichž čele stojí Jiří Kučerovský, známý především působením po boku Tomáše Kluse.

Britská kapela Kosheen má v Česku speciální postavení, které si vybudovala díky populárním klipům, úspěchu i v českých rádiích, ale také díky vystupování na prestižních českých festivalech: například na Colours of Ostrava byla společně s Goranem Bregovičem jednou z prvních velkých zahraničních hvězd v line-upu. Tentokrát si pro své fanoušky připravila speciální koncert se symfonickým orchestrem pod vedením šéfdirigenta Martina Šandy.

Prvním ohlášeným speciálním hostem bude formace Portless, kterou láká výzva spojení s větším symfonickým tělesem a pro diváky si také připraví jednu píseň, kterou s nimi zahraje právě BSOP. Vedle Kryštofa Michala tvoří Portless další bývalí členové Support Lesbiens - kytarista René Rypar, baskytarista Jan Daliba a bubeník Zbyněk Raušer. "Před létem, kdy je pro nás každý koncert skutečná lahůdka, je to takový příjemný start. Máme nový setlist a zazní i písně, které jste v nových úpravách ještě neslyšeli," říká Kryštof Michal.

Portless, jejichž písnička "New Ride" se hrála v roce 2013 na mistrovství světa v hokeji ve Švédsku, přichází s novým singlem "Little Boy", který věnuje tomuto sportu. "Chceme tuto písničku věnovat všem, kteří milují hokej. Je to sport, který je rychlý, tvrdý a krásný. Máme ho rádi a moc mu fandíme. Každý ze současných hokejistů i hokejových legend začínal jako malý kluk. A o tom ta písnička právě je," dodává frontman kapely Kryštof Michal a pokračuje: "Věříme, že se v ní najdou všichni, kteří hokej aktivně hrají, a také doufáme, že se bude líbit i fanouškům. Původně jsme zamýšleli věnovat tuto píseň Jardovi Jágrovi. Ale uvědomili jsme si, že by to  nebylo spravedlivé a Jarda to jistě pochopí. Patří totiž všem." Singl "Little Boy" byl oficiálně představen hned první den mistrovství světa v hokeji 2015, a to během utkání českého národní týmu se Švédskem.

Druhým ohlášeným speciálním hostem, který vystoupí hned v úvodu večera, bude brněnská parta Animé, která patří mezi nejvýraznější nezávislé rockové kapely. Má za sebou umístění v žebříčku nejlepších alb roku podle Českého rozhlasu i nominaci na cenu Anděl. V posledních letech čerpá také z nových zkušeností jednotlivých členů - frontman Jiří Kučerovský je známý jako věrný spoluhráč a hudební partner Tomáše Kluse, bubeník Zbyněk Raušer působí v kapele Portless.

Animé vydali novou desku nazvanou "Dead Trams". Staré tramvaje i ruchy města - to vše z ní zní. Seskupení hrající alternativní rock se na scéně pohybuje od konce devadesátých let a ke své čtvrté desce spělo poměrně dlouhých šest let. "Dead Trams" chce posluchačům ukázat především to, že chytlavá píseň nemusí být primitivní a že umělečtější přístup nemusí být nezáživný. Název, který v překladu znamená mrtvé tramvaje, odkazuje na městské prostředí, továrny a dávno zašlá místa, která byla dříve důvěrně známa.

"Celá deska začíná a končí zvoněním tramvaje. Cílem bylo vyvolat takový ten abstraktní pocit něčeho blízkého, co má být třeba návratem do dětství, kombinaci vnitřního klidu i stesku po něčem, co se už nikdy nevrátí," říká frontman kapely Jiří Kučerovský. Přímo v terénu také hudebníci nahrávali zvuky města a tramvají - ale vybírali k tomu jen starší typy vozů nazvané T3. "Ty tramvaje zní jinak, než ty nové, vydávají jiné zvuky. Zvuky, které mi fungují dohromady s určitými záběry z města. A ty mě inspirují k mým vlastním zvukům," dodal Kučerovský.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY