shop.musicserver.cz
Radůza - Marathon - příběh běžce

Válečný "Marathon - příběh běžce" Radůzy vzpomíná na to nejhorší z lidských dějin

Vydáno: 09.05.2015 18:00 v sekci Recenze - Martin Kocián | foto: facebook interpreta

Písničkářka Radůza přichází v době sedmdesátého výročí konce druhé světové války s unikátním projektem "Marathon - příběh běžce". V něm svou literární tvorbu prolíná písněmi, jež tvoří souvislou dějovou linku. Jejím hlavním a jediným tématem je válka napříč staletími. Plní novinka svůj účel?

7/10

Radůza - Marathon - příběh běžce

Vydáno: 08.05.2015
Celkový čas: 56:10

Skladby: Marathon, Jeannine, Bloody Joe, Matka, Verbují chlapce, Josefína, La finestra, Šípková růže, Král vysílá svoje vojsko, Wounded knee, Madeleine, Miguelito, Mamayev kurgarn, Der Hupfertrauermarsch, Grétka, Láska v čase soumraku

Vydavatel: Radůza Records

Do válečné tématiky se Radůza ponořila díky připravovanému filmu "Tenkrát v ráji" scénáristy Jakuba Urbana, pro který byla oslovena napsat doprovodnou hudbu. Zfilmovaný osud českého horolezce Josefa Smítka, kterého zastřelili dva měsíce před koncem války v Terezíně, zaujal zpěvačku natolik, že se rozhodla vytvořit, jak sama říká, knižní muzikál neboli takzvané chansonetto."Tentokrát jsem se pustila do skutečného vyprávění. Napsala jsem šestnáct povídek, které nemají jen společný námět, ale spojuje je i osoba vypravěče, jímž je člověk procházející napříč staletími od bitvy u Marathonu až do roku 1946, kdy své vyprávění uzavírá v Sudetech. Ke každé povídce jsem napsala písničku, a tak vznikl jakýsi knižní muzikál. Nazvala jsem si tento útvar chansonetto," vysvětluje.

"Marathon - příběh běžce" opět potvrzuje, jak vynikající hudebnicí autorka je. Sama se zvládne doprovodit hned na několik nástrojů, její zpěv dokáže hřmít ("Miguelito", "Verbuji chlapce"), ale také jemně vyprávět příběhy prostřednictvím pro ni typických textů zdobených frazémy ("Šípková růže", "Josefína"). Radůza na albu také využívá cizí jazyky, jež se prolínají s mateřštinou, aby dokreslily atmosféru místa, kde se příběhy odehrávají. Do Francie, v níž probíhá stoletá válka, nás zavádí hned ve druhé skladbě "Jeannine" pomocí povídky o buď šílené nebo bohem povolané Janě z Arku. Naopak do Spojených států míří v country laděné "Wounded Knee" věnované masakru u stejně pojmenovaného potoka. Střídání jazyků napomáhají i hosté, mezi nimiž nechybí anglický písničkář Justin Lavash či Kamil Jindřich, s nímž si zazpívali italsky.

Mezi nejzdařilejší kousky patří jednoznačně úvodní "Marathon", jenž dá vzpomenout na zpěvaččin první hit "Studený nohy", závěrečná "Láska v čase soumraku" a nádherná, klavírem a smyčci doprovázená skladba "Madeleine". Ta se řadí k tomu nejsilnějšímu nejen na albu, ale snad i v celém zpěvaččině repertoáru. Inspiraci k tomuto skvostu našla ve vyprávění svého pradědečka o bitvě u Verdunu.

"Zkušenost, kterou si hrdina mého vyprávění na konci putování dějinami odnese, je ta, že bolest ze ztráty milovaných je vždy stejná, bez ohledu na to, na které straně linie se oběť nachází." Pokud bude posluchač brát toto albu jako bonus k povídkové knize a vnímat, za jakým účelem bylo natočeno, bude nadmíru spokojený. Tento úkol Radka Vránková splnila na jedničku. Bohužel ne tak pro ty, kteří čekali klasický řadový materiál.

U některých skladeb se totiž skoro až zdá, jako byste jejich dvojníky už slyšeli na zpěvaččiných předchozích albech tolikrát, že už to začíná nudit. A ač je určitě správné si občas připomenout hrůzy válek a upozornit na současný neklid ve světě, poslouchat necelou hodinu písně, jež se smrtí a smutkem jen hemží, se nebude zamlouvat každému. Příště by to chtělo i trochu optimismu a víry v lepší zítřky.


NÁZORY
  • CD nadchlo (Market, 11.05.2015 09:03) Reagovat

    Nemám naposloucháno moc CD Radůzy (Při mě stůj a Gaia), takže můj pohled je asi proto trochu jiný, mě CD nadchlo, má to pro mě vše, co to má mít. Jako nejsilnější bych viděla La Finestra, Josefína a Šípková růže s Matkou, kde mě spíše zaujal text a teskná energie, do které se dovedu vžít, ač matkou ještě nejsem. Jinak příběhy z knížky jsou moc dobré, celý koncept má dobré myšlenky a nepůsobí na mě nijak těžce, pravda, Radůza svůj pesimismus nezapře.

  • "Příště by to chtělo i trochu optimismu a v (mekel, 11.05.2015 11:59) Reagovat

    "Příště by to chtělo i trochu optimismu a víry v lepší zítřky."
    Aha, takze vy byste rad doporucoval interpretovi o cem ma zpivat? Vite ze jsem pred 30 lety neco podobneho slysel? U prehravkove komise.
    Zamyslete se nad sebou, prosim.

    • Re: "Příště by to chtělo i trochu optimismu a v (Martin Kocián, 11.05.2015 12:45) Reagovat

      Tato poslední věta prošla, korekcí, v původním znění nebylo mnou napsáno příště by to chtělo, ale jen, že lidé ve zlých dobách se raději chtějí rozveselit, než se utápět v depresích. Což si myslím, že je fakt.

      • Re: "Příště by to chtělo i trochu optimismu a v (mekele, 16.05.2015 07:53) Reagovat

        Co je fakt? Ze jsou "zle doby"? Vite ze statisticky zijeme na jednom z nejbohatsich mit sveta v jednom z nejklidnejsich obdobi nasi civilizace?
        Vy z neznameho duvodu ocekavate bezduchou juchandu, protoze mate pocit, ze "deprese" do hudby nepatri. A ja vam rikam, ze hudba (pokud nejde o kalkul) odrazi nitro umelce a stav jeho mysli. A jestli nema potrebu juchat pak nejspis i forma a obsah budou nejspis "depresivni".
        Nechme toho, ja vim co chcete rict, ale vadi mi ze posuzujete neco, co vam jako recenzentovi dila vubec neprislusi. Proste se vam deska nestrefuje do nalady, to neni zadny problem, stane se. Pak je ale vasim ukolem posoudit ji z formalniho hlediska a pribliziz posluchaci jeji obsah, treba nejakou komparativni formou. To je vse.

      • Re: "Příště by to chtělo i trochu optimismu a v (Kateřina, 17.11.2017 01:54) Reagovat

        Rozveselit? Vnímám, že je doba, kdy se vše vnitřně láme, vyrovnává. To, co teď žijeme, klasický novověk, končí. Není to udržitelné a vidíme to čím dál zřetelněji. Bude potřeba začít jinak, nově. Zamyšlení nad tím, co jsme vlastně během té dlouhé doby lidstva, je ideální.
        Radůza nerozveseluje, na to je asi potřeba si pustit nějaký veselý popík. Radůza vede do hloubek. A hloubky odrážejí vaše nitro...někdo tam má depresi, někdo hluboké vyrovnání.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostalgická píseň "V peřejích" uvádí do světa stejnojmenné album projektu Malina Brothers (22.01.2024 10:08)
- Rozhovory: Radůza - Život není pohádka. Nemám žádný ambice, prostě se jen bavím (17.11.2023 08:30)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Recenze: Na dětské desce dvojice Suchý a Konopáč se potkaly i Radůza a Iva Pazderková (09.01.2023 16:00)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Naživo: Reportáž psaná v katedrále stromů (05.08.2022 15:16)
- Poetické Folkové prázdniny startují už v sobotu (20.07.2022 19:45)
- Recenze: Radůza dává na dvojalbu "Nebe je odemčené" nahlédnout do svého pochmurného deníku (28.03.2022 00:00)
- Video: Radůza ON AIR: První harmoniku jsem si koupila za peníze, které jsem měla na židle (18.03.2022 12:29)
- Nové desky 10/2022 - od Bryana Adamse přes Radůzu po Dymytry (16.03.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu