Sleep Party People probudili MeetFactory za pět minut dvanáct

08.05.2015 16:48 - Veronika Ondečková | foto: Čestmír Jíra / Musicserver.cz

Českou premiéru dánského dreampopového projektu Sleep Party People, který vystupuje zahalen do králičích masek, nabídla MeetFactory, a to za podpory domácího indie objevu Planety. Vystoupení hlavních hvězd večera nejdříve vyvolávalo rozpaky, na poslední chvíli však obrátilo dětí na svoji stranu.

Live: Sleep Party People

support: Planety
místo: MeetFactory, Praha
datum: 6. května 2015

Sleep Party People, MeetFactory, Praha, 6.5.2015
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Jako programový otvírák byly nasazeny Planety ze Slezska, které debut "Peklo, peklo, ráj" z roku 2012 na políčku české hudební scény zasadil pěkně hluboko. Předloni si kapela odnesla cenu Vinyla v kategorii objev roku a v minulém roce se připomněla s LPčkem "Nekonečná hudba města zapomeneš". Trojice si udržuje sympaticky nonšalantní indie image a vzhledem k tomu, že čerpá především z osvědčených rockových tradic, je optimální volbou. Osvědčila se i v MeetFactory - zasněná ani málo ani moc, přiměřeně dravá a rozvazbená rovněž tak akorát, i když zvuk by snesl citlivější zvukařskou ruku, aby nedocházelo k úniku poetického náboje česky zpívaných textů, které jsou hlavním kreditem Planet.

Poté už osazenstvo smíchovské továrny, které nečítalo víc než zlomkem ohlášených sedm stovek hlav, zatáhli do své králičí nory dánští Sleep Party People, shromáždění kolem Briana Batze, a nedá se říct, že by to byl zrovna dechberoucí zážitek od začátku až do konce. Z desek láká projekt na výlet do zvukové atmosféry, ve které se pohybují například Mogwai nebo Sigur Rós, se zastávkami pojednou na rozvíjení líbezných melodií a jindy propadnutí halucinacím s drsnějším kytarovým podtextem. Živý zážitek však neustál balancování na hranicích toho, co se dá označit za zvukový experiment a co již za obskurnost. To platí zejména pro Batzovy přemrštěně zkreslené vokály, stejně jako pro králičí převleky, na které se lépe dívá z plakátu než naživo.

Sleep Party People, MeetFactory, Praha, 6.5.2015
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Větší části koncertu dominovala již zmíněná Batzova vokální manýra, která vystupovala zpod prostých kytarových linek a syntetického základu, jenž ničím nevybočuje mezi současnými dreampopovými projekty. Po zhruba dvacetiminutovém zabíjení času se naštěstí Sleep Party People jali ukončit nudu v Meetu zařazením instrumentální pecky "Death Is The Future" a celkově přidali na důrazu, což s vybavením, jaké zajišťují hity typu "In Another World" nebo "I See The Moon", která velice nápadně připomíná to nejlepší z dílny Davida Holmese, vlastně není až takový problém. Příště by možná stačilo se lépe zamyslet nad skladbou setlistu. Pod pódiem by se dramaturgický zásah jistě setkal s vděkem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY