Rock For People Europe: exkurze evropskou scénou IV.

01.07.2015 10:00 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Pionýr elektroswingu Parov Stelar, bohémský písničkář Pete Doherty, němečtí Guano Apes, dravá elektronika Modestep i metal jejich krajanů Motörhead. Plzeňský line-up má několik zvučných jmen. Některá už u nás uspěla, jiná si to u fanoušků potřebují vyžehlit. Na jaké headlinery nový Rock For People vsází?

Guano Apes /DE/


Na Guano Apes se v tuzemsku trochu pozapomnělo, od října 2011, kdy u nás německá kapela naposledy vystoupila, už je to nějaký pátek. Připomněla se až se singlem "Close To The Sun" a následnou deskou "Offline", od jejíhož vydání uplynul na konci května rok. Už ne jako s horkou novinkou, ale s lehce uzrálými novými skladbami vystoupí autoři hitů "Lords Of The Boards" nebo "Quietly" v Plzni. V novém prostředí a po šestnácti letech od prvního koncertu na festivalu Rock For People můžou Guano Apes mnohým zahrát na silně nostalgickou strunu. (Facebook, YouTube)

Kdy? 4. července

Modestep /GB/


Dravá elektronika Modestep se na rozdíl od krajana Dohertyho už na Rock For People osvědčila. Při devatenáctém ročníku na klasické štaci v Hradci Králové z pódia kapela nadiktovala DJ set s rockovějším zvukem, než jaký slyšíme na desce. Teď se vrací s naprosto čerstvým materiálem "London Road" (25. květen) a budou chtít hudebním kritikům doma v Británii ukázat, že svou hudbou nemíří na dvanáctileté děti a mají podobný potenciál jako svého času The Prodigy nebo Pendulum. (Facebook, YouTube)

Kdy? 3. července

Motörhead /GB/


"Návštěvníkům Rock for People Europe jsme slíbili nejen objevy velkého i malého formátu, které členské země Evropské unie nabízí, ale i legendy. A proč nepřivézt rovnou legendu s velkým L?" řekli pořadatelé k nejtvrdšímu headlinerovi plzeňské akce, jehož kníratý frontman a baskytarista Lemmy Kilmister je nepřehlédnutelnou postavou, která přesáhla hranice hudby. Ke čtyřicátému roku fungování natáčí od února Motörhead dvaadvacátou řadovou desku, protože podle jejich slov "na rokenrol nikdy nejsi moc starej". A soudě podle odbytu vstupenek ihned po ohlášení budou tihle mladíci na západě Čech velkým lákadlem. (Facebook, YouTube)

Kdy? 4. července

Pete Doherty /GB/


Zlobivé dítě britského rocku o sobě nahlas tvrdí, že je konečně "čisté". Poslední detox prý zabral, a tak (snad) nehrozí déjá vu zpřed tří let, kdy talentovaný hudebník a autor mnoha výborných textů právě z důvodu nástupu na odvykací kůru zrušil vystoupení v Hradci Králové. Přestože Pete Doherty se svou kdysi velmi slavnou kapelou The Libertines po comebacku připravuje třetí desku a má s ní na programu několik společných festivalových vystoupení, do Plzně přijede sólo. Tedy doufejme, že alespoň sólo. (Facebook, YouTube)

Kdy? 3. července

The Parov Stelar Band /AT/


Kapela Parova Stelara i elektroswing, který hraje, má celkem bizarní historii. "Začínal jsem na taneční hudbě. Hrál jsem drum'n'bass, zkoušel jsem techno. Pak jsem to začal kombinovat s jinými styly. A mezi nimi byl náhodou i swing. Měl jsem na gramofonu starou desku Billie Holidayové, byl na ní nějaký škrábanec, tak se zasekla a hrála pořád dokola jeden úsek. Nejdřív jsem si řekl: Sakra, rozbitá deska! A pak jsem si uvědomil, že ta smyčka zní skvěle!" popisuje Marcus Füreder, který pod pseudonymem Parov Stelar působil původně jako dýdžej bez živé kapely, jak se stal průkopníkem nového žánru. Když se ho novináři před dvěma lety ptali, co přiveze na Rock For People do Hradce Králové, řekl že především skvělou párty. Kdybyste se ho teď zeptali na to samé, řekl by k Plzni totéž.(Facebook, YouTube)

Kdy? 5. července

Nezapomeňte, že všechny tyto kapely (a spoustu dalších), můžete vidět od 3. do 5. července v Plzni na festivalu Rock For People Europe.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY