Šestnáctiletý Shawn Mendes si s debutem podmanil Ameriku

24.04.2015 19:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Od dob Justina Biebera nejmladší interpret vyhrál americkou deskovou hitparádu, když Shawn Mendes zvítězil s debutem "Handwritten" ve věku 16 let 8 měsíců. Uspěly novinky Reby McEntire, Tylera, The Creatora a Halestorm. Singlům opět jednoznačně vévodil Wiz Khalifa se "See You Again". Rádia ovládla Ellie Goulding.
Rychle a zběsile 7 Furious
© facebook interpreta
SINGLY - Zlatý i stříbrný singl si shodně v celkovém výkonu pohoršili o 8 %, jejich pozice to však neohrozilo, Wiz Khalifa přidal druhé vítězství s poměrem téměř 1,5 ku 1 oproti Markovi Ronsonovi. Skladba "See You Again" přidala 375 tisíc downloadů (-19 %) a překonala již 1 milion. Napočítali jí opět obrovských 24,6 milionů streamů a v rádiích vystřelila o více než sto procent na 48 milionů impresí.

Boj o nejhranější píseň, respektive píseň s největším dosahem, byl velmi těsný. Z vrcholu totiž spadl "Uptown Funk!", když si pohoršil o 9 % na 143 milionů impresí, a předčili ho tak Maroon 5 (144) a hlavně Ellie Goulding, která s vítěznými 145 miliony "Love Me Like You Do" napodobila stejný úspěch "Lights" z roku 2012.

A shodou náhod i čtvrté místo v rádiích bylo jen o jeden milion níže, The Weeknd s "Earned It" dosáhl 142 milionů. Skladba z "Padesáti odstínů šedi" si však jako Streaming Gainer polepšila o 65 % na 10,3 milionů streamů a v celkovém pořadí tak právě ona skončila bronzová. Co za to může? Coachella. "Sugar" pak bylo čtvrté, "Love Me Like You Do" šesté a mezi nimi se umístil Fetty Wap s "Trap Queen".

Ed Sheeran sklouznul na sedmičku, Walk The Moon si o pozici polepšili na úkor Flo Ridy a první desítku uzavřela Natalie La Rose. Odkráčela se tak Taylor Swift. Na jedenáctce už je připravený Jason Derülo s "Want To Want Me", Ariana Grande je s "One Last Time" nově třináctá a do druhé desítky se dostala Tove Lo s "Talking Body". Po operaci hlasivek se konečně mohla předvést publiku a v hitparádě si tak pomohla díky Coachelle.

Rihanna se rozhodla skončit s monopolem na Tidal a své singly tak po nějakém čase uvolnila i na Spotify a YouTube. Dopadlo to tak, že "Bitch Better Have My Money" vystoupalo na sedmnáctku, kde přímo kryje záda "FourFiveSeconds", a "American Oxygen" debutovalo na čísle 91.

    Top 10 - singly:
  1. Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
  2. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  3. The Weeknd - Earned It
  4. Maroon 5 - Sugar
  5. Fetty Wap - Trap Queen
  6. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
  7. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  8. Walk The Moon - Shut Up And Dance
  9. Flo Rida feat. Sage The Gemini & Lookas - G.D.F.R.
  10. ▲ Natalie La Rose feat. Jeremih - Somebody

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Shawn Mendes - Handwritten
© facebook interpreta
DESKY - Shawn Mendes je dalším případem hvězdy, která vznikla na internetu. Justin Bieber tehdy nabral popularitu nahráváním coverů na YouTube, Mendes zase na aktuálně virálnějším Vine. Inu, i z šesti sekund jeden manažer poznal talent a o necelé dva roky později tu máme debutové album "Handwritten" na zlaté pozici.

Povedlo se mu to v 16 letech a 8 měsících. Před pěti lety byl Justin Bieber při vydání "My World 2.0" ještě o půl roku mladší. Stejně jako on, i Shawn napřed vydal EP, a stejně jako "My World EP" bylo i "Shawn Mendes EP" v americké hitparádě páté. Myslíte, že má také na to získat platinová ocenění?

Za stříbrným soundtrackem z "Furious 7" se umístily tři další novinky. Country zpěvačce Rebě McEntire se s řadovkou číslo 27 "Love Somebody" povedlo již deváté Top 10 umístění.

Bramborová medaile připadla Tylerovi, The Creatorovi, čtvrtá studiovka "Cherry Bomb" s prodejem 51 tisíc ale nedosáhla na číslo předchozího "Wolf", 89 tisíc. Fanoušci mající zájem o fyzickou kopii si můžou vybrat z celkem pěti obalů. Kritiky jsou však bohužel jen nadprůměrné. Rockeři Halestorm pak získali nejvyšší umístění i prodej kariéry s "Into The Wild Life".

Zbytek Top 10 byste asi už dokázali doplnit držáky sami. Ano, "Fifty Shades Of Grey", Taylor Swift, Sam Smith, Ed Sheeran a Drake. Je však nutné podotknout, že "1989" po 24 týdnech vypadlo z první pětky.

Příští týden by měli vyhrát Alabama Shakes, deska "Sound & Color" bude mít něco pod sto tisíc. První pětky by měl dosáhnout rapper Yelawolf s "Love Story".

    Top 10 - alba:
  1.  N Shawn Mendes - Handwritten (119 tisíc jednotek)
  2. ▼ Různí - Furious 7 Soundtrack (79, -29 %)
  3.  N Reba McEntire - Love Somebody (62)
  4.  N Tyler The Creator - Cherry Bomb (58)
  5.  N Halestorm - Into The Wild Life (56)
  6. ▼ Různí - Fifty Shades Of Grey Soundtrack (43, -9 %)
  7. Taylor Swift - 1989 (38, -13 %)
  8. Sam Smith - In The Lonely Hour (37, -13 %)
  9. Ed Sheeran - x (36, -9 %)
  10. Drake - If You’re Reading This It’s Too Late (35, -12 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY