Kraftwerk se znovu vracejí do České republiky

21.04.2015 17:11 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Kraftwerk, patřící bezpochyby mezi nejosobitější kapely, které se kdy pohybovaly na poli elektronické hudby, se vracejí do České republiky. Představí se 3. prosince v pražském Foru Karlín.

Pokud má taneční a elektronická hudba nějaké duchovní otce, pak to mohou být jedině Kraftwerk. Multimediální projekt byl založen v roce 1970 a byli u toho pánové Ralf Hütter a Florian Schneider. Ti také založili své elektronické Kling Klang Studio v německém Düsseldorfu, kde byla nahrána a vyprodukována všechna alba Kraftwerk. V polovině sedmdesátých let dosáhli mezinárodního uznání za své revoluční elektronické a zvukové postupy a své hudební experimentování s robotikou a dalšími technickými inovacemi.

Kraftwerk se svými vizemi budoucnosti vytvořili soundtrack k digitálnímu věku jedenadvacátého století. Jejich skladby s využitím inovativních technických postupů, syntetických hlasů a computerizovaných rytmů měly a mají velký mezinárodní vliv napříč celou škálou hudebních žánrů: od elektronické hudby a hip hopu až po techno nebo synthpop. Ve svých koncertních představeních Kraftwerk - Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert a Falk Grieffenhagen - předvádějí svou víru ve společný přínos lidí a strojů.

Počínaje retrospektivou svého Katalogu v Muzeu moderního umění v New Yorku v roce 2012 Kraftwerk v posledních letech opsali kruh a vrátili se zpět ke svým kořenům v rámci düsseldorfské umělecké scény z konce šedesátých let. Spojují hudbu s uměleckými performancemi, jejich 3-D koncerty jsou opravdu "Gesamtkunstwerk - naprostým uměleckým dílem."

Cyklus koncertů v newyorském MoMA byl mimo jiné následován dalšími prezentacemi v londýnské Tate Modern v Turbine Hall, v Akasaka Blitz v Tokiu, Opera House v Sydney, Walt Disney Concert Hall v Los Angeles a v berlínské Neue Nationalgalerie. V roce 2014 obdrželi Ralf Hütter a jeho bývalý partner cenu Grammy Lifetime za svůj celoživotní přínos. Do Prahy se Kraftwerk vracejí po jedenácti letech od svého vyprodaného vystoupení v Lucerně.

Vstupenky v ceně 1 290 Kč se v síti Ticketpro začnou prodávat 23. dubna v devět hodin ráno.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY