shop.musicserver.cz
Michal Tučný - Legenda (Zlatá kolekce)

"Legenda" jasně dokazuje, jaká mezera zeje v tuzemské muzice po Michalu Tučném

Vydáno: 27.04.2015 14:48 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Neuvěřitelných dvacet let uplynulo od chvíle, kdy Michal Tučný opustil tento svět. Dostatečně dlouhá doba na to, abychom s odstupem mohli ohodnotit jeho přínos pro českou country hudbu. Jeho výběrovka je definitivní důkaz toho, že bez něj se tomuto žánru u nás žije podstatně hůř.

7/10

Michal Tučný - Legenda (Zlatá kolekce)

Vydáno: 10.4.2015
Celkový čas: 72:20 + 62:57 + 71:13

Skladby: CD 1: Báječná ženská (Good Hearted Woman), Všichni jsou už v Mexiku (They All Went To Mexico), Pověste ho vejš, Abych tu žil, Koukám, jak celá země vstává, Chtěl bych být medvídkem (The Teddy Bear Song), Tam u nebeských bran, Spím v obilí (Gone To Alabama), Já budu žít navěky (Live Forever), Poslední kovboj, Starýho psa novým kouskům nenaučíš, Děláme co můžem, Modrá z džín, Boty z kůže toulavejch psů, Rád se brouzdám rosou, Diggy liggy (Diggy Liggy Lo’), Fidlej celej den, Jak chcete žít bez koní, Snídaně v trávě (Sea Of Heartbreak), Pane můj (Why Me...)
CD2: Mám páru (Elvira), Rovnou, tady rovnou (Roll On Buddy, Roll On), V týhle skále mi Bůh domov dal (I Got Home In That Rock), Blízko Little Big Hornu (Jim Bridger Story), El Paso, Michalův song (The Year That Clayton Delaney Died), Kosmickej vandr, Blues Folsomské věznice (Folsom Prison Blues), Tenhle druh písní, Co déšť by nesmyl (Nashville), Prodavač (Auctioneer), Víš, co ti sluší (Rainy Day People), Nádraží, Šlapej dál (I Got Stripes), Cizinec (Tall Handsome Stranger), Nečekej už dál (Ribbon Of Darkness), Starý dobrý western, Buď nad věcí, Jižanský rok, Ještě dlouhou cestu mám
CD3: Karolína (Carolina Mountain Dew), Cesty toulavý (On The Road Again), Obyčejná štreka (Bloody Mary Morning), Tak už nefňukej (Drivin' My Life Away), Sundej z hodin závaží (Help Me Make It Through The Night), Lojza a Líza (A Hole In The Bucket), Medicinman, Dvojníci, Měsíčku (Cajun Moon), Viva Las Vegas, Včera jsem tě neviděl, Je to zvláštní, Waterloo, Červená řeka (Red River Shore), Kočárem mým je vagon uhlí (You‘re Gonna Change Or I‘m Gonna Leave), Osada U tří klád, Až přijde ten den (Together Again), Černý Bill a bílá Nelly, Šťastné staré slunce (That Lucky Old Sun), Šest bílých koní (Six White Horses), Nezacházej, slunce

Vydavatel: Supraphon

Často až po smrti daného umělce veřejnost docení, co ten člověk pro svůj obor znamenal, v čem byl nenahraditelný. S odstupem času můžeme říct, že s odchodem Michala Tučného na věčnost ztratila česká country vlajkovou loď, svého tahouna, který přiblížil tento styl hudby mainstreamovým posluchačům, vnikl do playlistů rádií a udělal pro country vše, co bylo v jeho silách.

Neměl na to mnoho času. Zemřel na rakovinu jater ve čtyřiceti osmi letech, a i když se snažil natáčet nové písně prakticky až do konce svého života, určitě ještě mohl i dál nabídnout hodně dobrého. Supraphon se v dalším díle své Zlaté kolekce ohlíží za jeho tvorbou velmi dotaženě. Formát tří CD je pro jeho kariéru doslova všeobjímající a od vydavatelství bylo dost možná také záměrem vydat další díl populární řady v návaznosti na kapelu Rangers, v níž Tučný začal svoji zářnou kariéru.

Netrvalo však dlouho, aby pochopil, že jeho cesta vede trochu jinam. Táhlo ho to k americké country a přes bigbítovou formaci svého bratra Vítka Rival se zanedlouho dostal k populárním Greenhorns Honzy Vyčítala. S nimi přišly první hity zpívané v našem jazyce, i když trvalo dlouho, než Vyčítal Tučného přemluvil, aby přestal zpívat anglicky. "Rovnou, tady rovnou", "Červená řeka" či "Prodavač" (Tučný jím byl skutečně vyučen) měly své místo na tomto výběru předem zaručené, slouží však ke cti Milana Svobody, který měl na starosti výběr písní, že se dostalo i na méně známé věci "Kočárem mým byl vagon uhlí" nebo "Cizinec".

Nejnašlapanější je co se týče hitů jednoznačně první disk, který začíná zabijáckým trojlístkem "Báječná ženská", "Všichni jsou už v Mexiku" a "Pověste ho vejš". Skladby se starším datem nahrání se nachází až na dalších dvou nosičích, svojí dramaturgií tak komplet lehce připomíná trojalbum ze stejné řady od Václava Neckáře "Život". Je však škoda, že songy alespoň na jednotlivých discích nejsou seřazeny chronologicky. Takto by album působilo ještě uceleněji a dotaženěji. Malá výtka se dá ještě vyslovit ke ztvárnění obalu. Nejde ani tak o grafiku, která se sice svým stylem odlišuje a tím nezapadá do formátu celé řady Zlaté kolekce, ale rozhodně je zajímavá a obal s dvěma fotografiemi Michala Tučného vykukujícího z díry v plotu působí velmi mile a vřele. Spíš je ke škodě, že fotografií není v bookletu víc a místo zabírají texty k písním "Báječná ženská" a "Tam u nebeských bran", které si dnes může každý najít a vytisknout z internetu. Sleeve note nebo zpěvákova biografie by byly rozhodně příjemnější.

Víc se ovšem kritizovat nedá. Zvuk je zremasterován Oldřichem Slezákem precizně, žádný zásadní hit nechybí a písničkám, které Tučný zpívá, se dá opravdu věřit. Jsou zpívané s láskou, člověkem, jenž měl srdce na dlani a dokázal okrajový styl nenuceně přiblížit masám, které si dodnes broukají jeho hity. Určitě však ani on netušil, že bude opravdovým "Posledním kovbojem", který se nedočká svého nástupce.

NÁZORY
  • Zajímavé (Hvízdavej Dan, 28.04.2015 08:13) Reagovat

    Zajímavé, že jsou v recenzi zmíněny kapely Rangers a Rival, které jsou pro Tučného kariéru bezvýznamné, zatímco nejsou uvedeny zásadní kapely Fešáci a Tučňáci (jeho doprovodná kapela).

  • Zajímavé, že jsou v recenzi zmíněny kapely Ra... (Hvízdavej Dan, 28.04.2015 08:14) Reagovat

    Zajímavé, že jsou v recenzi zmíněny kapely Rangers a Rival, které jsou pro Tučného kariéru bezvýznamné, zatímco nejsou uvedeny zásadní kapely Fešáci a Tučňáci (jeho doprovodná kapela).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Václav Neckář začíná jubilejní rok reedicí debutového alba (04.05.2023 13:14)
- Akustické kytary u ohňů ožijí. V reedici s mnoha bonusy vychází debut Greenhorns (09.03.2022 11:12)
- Video: Hvězdy spojily síly a pro dobrou věc přezpívaly Neckářovu vánoční píseň "Andělé strážní" (29.11.2021 15:12)
- Debut Rangers vychází v reedici. CD přinese patnáct bonusů (30.04.2021 09:37)
- Recenze: Václav Neckář & Bacily: "Podej mi ruku... projdeme spolu 'Planetárium'" (05.12.2020 08:30)
- Legendární 2LP "Planetárium" Václava Neckáře vychází v reedici (05.10.2020 08:03)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu