Portico v Praze ničím výrazným nepřekvapili, ostudu si ale neuřízli

08.05.2015 22:00 - Jaroslav Hrách | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Portico, dříve známí jako Portico Quartet, se vrátili do Prahy. Kromě změny názvu a ztráty jednoho člena přesedlali také na úplně novou vlnu. Nechali za sebou nu-jazz a vrhli se na elektroniku. Svou čerstvou novinku "Living Fields" nám představili v pražském Lucerna Music Baru.

Live: Portico

support: NobodyListen
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 5. května 2015
setlist: Void, Living Fields, 101, Colour Fading, Where You Are, Atacama, Into a Vision, Bright Luck, Memory of Newness, Brittle, Lacker Boo
Fotogalerie

Portico, Lucerna Music Bar, Praha, 5.5.2015
© Martin Chochola / musicserver.cz
Vypadalo to, že se londýnští Portico Quartet po odchodu Keira Vinea rozpadnou, nakonec to však kluci zkusili bez něj, zkrátili název kapely na Portico a od nu-jazzu přešli k melancholické elektronice s drobnými experimenty. V dubnu vydali u Ninja Tune novou desku "Living Fields", na které jim hostovali zpěváci Joe Newman (z Alt-J), Jono McCleery a Jamie Woon. Nedá se říct, že by šlo o kdovíjak vydařenou nahrávku, protože pořádně nenabízí nic, co bychom doposud ještě neslyšeli. Neurazí, ovšem ani ničím nenadchne, zkrátka průměr. Podobný dojem zanechalo i úterní vystoupení v Lucerna Music Baru.

Portico, Lucerna Music Bar, Praha, 5.5.2015
© Martin Chochola / musicserver.cz
Ještě před Portico se poloprázdný parket snažil rozehřát český DJ NobodyListen, ale moc se mu to nedařilo. Byla škoda, že hrál jen hudební set a nevystoupil se svým projektem VR/NOBODY (kterému mimochodem v blízké době vyjde debutová deska), ten by se totiž jako předkapela k Portico náramně hodil.

Londýnské trio svůj příchod zahájilo praskavými zvuky a volně přešlo k již zpívané titulní písni "Living Fields". Vzhledem k tomu, že většina novinek obsahuje vokál, bylo potřeba hlavního zpěváka. Této role se nakonec ujal Jono McCleery, který ke kapele sice nepatří, ale na desce hostuje hned ve čtyřech skladbách. Vokálně tak zastoupil Jamieho Woona a Joa Newmana.

Portico, Lucerna Music Bar, Praha, 5.5.2015
© Martin Chochola / musicserver.cz
Kapela zahrála kromě všech nových skladeb i relativně čerstvý singl "Into A Vision". Tempo se převážně vleklo, což bylo vzhledem k novému materiálu trochu očekávané, ale z některých písní se hudebníkům podařilo dostat maximum - tedy vytvořit strhující atmosféru a dostat posluchače do mírné hypnózy, konkrétně tomu tak bylo třeba u "Where Are You" a "Bright Luck".

Paradoxní je, že nejlepší moment přinesl až přídavek, který měl se současnou tvorbou pramálo společného, poněvadž se jednalo o skladbu "Lacker Boo" z eponymní desky "Portico Quartet". Temný nu-jazz s gradujícím beatem vyvolal v samém závěru opravdu mrazivou atmosférou. Škoda, že Portico upustili od tohoto žánru směrem k temné elektronice, která postrádá originalitu. Nic to ale nemění na skutečnosti, že se koncert i přes pár slabších míst celkem vydařil.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY