shop.musicserver.cz
DJ Wich - V padesáti si ještě dvakrát třikrát do měsíce zahraju

DJ Wich - V padesáti si ještě dvakrát třikrát do měsíce zahraju

Vydáno: 09.04.2015 08:00 v sekci Rozhovory - Pavel Jína | foto: djwich.com

Beatmaker a stálice české hiphopové scény - jinak se o Wichovi psát nedá. Golden Touch, jak je pražskému producentovi přezdíváno, má za sebou nespočet skladeb, videoklipů a desek, jejichž počet nedávno rozšířil o společné album "Panorama" s LA4, které společně pokřtili v pražské Roxy.

DJ Wich
© djwich.com
Jak bys akci v Roxy hodnotil?

Určitě kladně a pozitivně. Jediný, co mě trochu zklamalo, bylo, že jsme měli mít dva tajný hosty, kteří bohužel na poslední chvíli padli a další dva nedorazili, tudíž jsme se museli obejít bez nich a trochu mi to zkazilo náladu. Když pominu tohle, bylo to v naprostým pořádku.

Máte přesný počet, kolik lidí dorazilo?

To nevím, ale asi kolem tisíce. Ještě by se tam něco vešlo, byla tam nějaká rezerva.

Někteří se ozývali, že nebyl úplně v pořádku zvuk, zejména v první polovině koncertu…

Nebylo to úplně ideální, ale myslím, že v Roxy občas bývají problémy se zvukem.

DJ Wich

DJ Wich
© djwich.com
Brzy sedmatřicetiletý producent DJ Wich se narodil 9. června 1978 v Praze a velmi rychle se stal jednou z největších postav československé scény. Na každé významnější desce má minimálně jeden beat, ze špičky s ním už spolupracovali prakticky všichni od Ektora přes Huga Toxxe, Vladimira, Vece, H16 až po Kontrafakt.

Za vrchol kariéry českého DJe se dá považovat deska "The Golden Touch", díky které se napříč veřejností vžila i jeho přezdívka. Na hvězdné hosty jako Lil Wayne, M.O.P. nebo Talib Kweli ve skladbách se "šmoulími" vokály se nedá zapomenout.

Na svém kontě má několik cen, mezi nimiž nechybí Anděl, Žebřík nebo YouTube Awards. V posledních letech začal také tvořit klipy pro interprety z České republiky a Slovenska. Jako první hiphopový DJ dokázal ve spolupráci s dalšími hosty vyprodat pražskou Lucernu.

Pojďme k desce. LA4 měl na "Gyzmovi" i na starším "Panoptiku" trochu syrovější rap a teď se to přiblížilo třeba zpívanými refrény trochu víc k popu, nemyslíš?

Ani bych neřekl. Lavor to chtěl zase surový a tyhle zpívaný refrény byla spíš moje iniciativa, protože jsem tu desku chtěl trochu vyvážit. Martin Svátek, Madej a Elpe byli můj nápad, zbytek hostů šéfoval Láva. Samozřejmě poslechová surová deska by byla fajn, ale ve chvíli, kdy s ní chceš jezdit koncerty a turné, potřebuješ pár věcí, který se dají hrát naživo, na který budou lidi reagovat, znát je a broukat si texty.

Kdy Láva shodí bradku? Někde v rozhovoru jsem četl, že to mělo být po vydání desky.

Nějak se mu to zalíbilo a nechal si to! Nejdřív zahlásil, že se neoholí, dokud tu desku nevydáme, ale pak už si to nechal. Chytil se asi na vlnu hipsterů, je to v módě (smích). Ale zrovna před týdnem to zkrátil.

DJ Wich
© djwich.com
Máte nějaký společný plány, nebo hodláte nechat desku trochu uzrát?

Jedeme turné po republice, venku jsou čtyři klipy a máme rozpracovaný další.

A když se podíváme trochu dál do budoucnosti, třeba po konci turné?

Já chci udělat sólovku a Láva taky.

O Lavorově desce už se mluví poměrně dlouho…

V podstatě to mělo bejt tohle: On ke mně chodil do studia, nahráli jsme dvě tři věci, který byly původně na jeho desku, pak ale přišel s nápadem, jestli to neuděláme rovnou celý spolu.

Je "Panorama" důvodem toho, že nevyšel druhý "Tetris" s Ektorem? Ten se nechal slyšet, že jsi mu nestíhal dávat beaty a on chtěl rychle nahrávat, ale ty jsi dělal v té době s Lavorem.

Nemyslím si. "Panorama" ve finále vyšla ještě před "Detektorem".

Proč vůbec nakonec nemáš beat na "Detektorovi", tuzemský fanoušek je zvyklý tě vídat na zásadních deskách podepsaného alespoň pod jednou skladbou…

Měl jsem tam mít jeden kousek, ale nějak z toho sešlo.

Co Indy & Wich a jejich třetí deska?

To nemůžu potvrdit, deska zatím nehrozí, ale pár spoluprací ještě rozhodně proběhne. Zrovna si píšeme s Andrem, má vybraný nějaký beaty. Budu trpělivě čekat, co mi pošle.

Jak vzpomínáš na megakoncert v Lucerně?

Bylo to skvělý, nemůžu o tom mluvit jinak než v superlativech. Obrovská akce, životní dvoukoncert, na kterej můžu vzpomínat celej život.

Byly nějaké problémy po produkční stránce?

Naštěstí to měl na starosti Affro, kterej má s tím vším dlouholetý zkušenosti. Pro něj to byl v podstatě festival v Praze, když se to tak vezme. Zvládl to skvěle. Myslím, že nějaký zásadní problémy nenastaly.

Já byl na tom prvním a bylo to super...

Škoda, že jsi nedorazil na ten druhej. Dost jsme vychytali zvuk, poučili jsme se ze středy, byli jsme víc sehraný, všichni už jsme věděli co a jak a měnil se setlist. Čtvrtek celkově víc šlapal.

Co dál? Nějaká podobná nebo větší akce?

Ne. Měli jsme nabídky udělat to na Slovensku a v Brně, ale nechci to opakovat. Ztratilo by to exkluzivitu. Možná za dalších patnáct let (smích).

Tak stejně asi spousta lidí z Brna a Slovenska dorazila, ne?

Jo, určitě, dorazili lidi z celý republiky.

Na sociálních sítích jsi co do počtu fanoušků jedna ze stálic scény, ale facebookovou stránku si založil i svojí kočce, že?

Jasný, Bublina je skvělá. Nejslavnější kočka v Evropě.

Hlavně se dá s nadsázkou říct, že má víc fanoušků jak polovina české scény...

Jo, to jsem taky četl (smích). Dělá mi to samozřejmě radost. Nejdřív jsem ji fotil na Instagram, lidi to cenili. Pak mi někdo psal, proč nezaložím Facebook i Bublině. Bylo to tak trochu ze srandy. Dneska je tam skoro deset tisíc lidí.

DJ Wich
© djwich.com
Mimo Facebooku Bubliny jsi měl i další projekty jako Questions nebo Behind the Beats. Jak to s nimi vypadá?

Trochu jsem to pověsil na hřebík. Co se týká Questions, mám v merku ještě nějaký lidi, se kterýma by to šlo udělat, ale trochu jsem z toho vypadl. K Behind the beats bych se taky rád vrátil až bude víc času a nálady, ale momentálně se věnuju jiným činnostem.

Necítíš, že scéna bývala trochu pospolitější a teď se čím dál tím víc fragmentuje a jediným pojítkem mezi všemi interprety jsi tak trochu ty?

Nikdy jsem o tom takhle nepřemýšlel, možná na tom něco je. Nemám rád škatulkování a nějaký tábory. Tenhle nedělá s tímhle a podobně. Nemám všeobecně rád konflikty, zbytečnost. Když má někdo talent a potenciál, nezajímá mě, z jaký je partičky, města nebo s kým se nebaví. Muzika je primární věc.

Trochu sis naběhl, co konflikt s Haha Crew?

Tenhle v uvozovkách beef vytvořil jeden slovenskej, nejmenovanej web. Myslím, že jim šlo především o reklamu na desku, která jim zrovna vycházela. Nezajímá mě to.

Scéna trochu stárne, Orionovi bude brzo čtyřicet. Bude mít DJ Wich v padesáti na kontě padesát desek?

Padesát rozhodně ne. Ale budu mít baráček, perfektní studio. Nejspíš už taky dítě (smích). Psa, zahradu a budu v klidu.

Budeš hrát?

Počkej, v padesáti (přemýšlí). Asi ne každý víkend, na to už asi budu starej, ale dvakrát třikrát čtyřikrát do měsíce asi klidně jo (smích). Jestli nebudu lidem k smíchu a budu stále relevantní, klidně.

Každopádně elán neztrácíš?

Co mě občas vysává, jsou ty daleký štreky, ale to k tomu patří.


NÁZORY
  • chrosni ksichti tadi (pipinka, 10.04.2015 20:42) Reagovat

    manza rika ze to chrosni ksichti tadi vilizaji z der...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Separ zabodoval v albovém žebříčku jako "FLOWDEMORT" i se Snoop Doggem, v čele zůstali Calin a Viktor Sheen (13.04.2023 20:30)
- Depeche Mode zamíchali kartami v českém albovém žebříčku, Calina a Viktora Sheena ale nesesadili (06.04.2023 08:00)
- České žebříčky nadále stagnují: Miley Cyrus i Calin s Viktorem Sheenem vítězí posedmé za sebou (30.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus přidala k prvnímu místu rádiového žebříčku ještě třetí příčku v albech (24.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus i Calin s Viktorem Sheenem nadále válcují české žebříčky (16.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus dál vládne rádiím, nejhranější českou skladbou se nově pyšní Poetika (09.03.2023 18:00)
- Za vítěznými Calinem a Viktorem Sheenem startuje v albovém žebříčku Ektor, rádiím dál vévodí Miley Cyrus (03.03.2023 17:05)
- Publicistika: Český rap v roce 2022 (24.02.2023 12:01)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu