Festival Punkt Meets Music Infinity ukáže novátorský dialog nástrojů a samplů

02.04.2015 14:23 - Radka Kellnerová | foto: facebook.com/nils.petter.molvaer

Na české poměry unikátní koncepce propojení živých koncertů s živými remixy bude k vidění v pražské Akropoli. Projekt navazuje na tradici norského festivalu Punkt, kde je akustická hudba na pódiu v reálném čase nahrána a poté samplována do tzv. live remixů. Po tři večery, od 8. do 10. dubna, se nám představí živé nástroje a jejich elektronický jam z řad předních českých a evropských interpretů.

Ve středu 8.4. zahájí koncertní část festivalu Irena a Vojtěch Havlovi se svými folklórními, téměř esoterickými motivy a etnickými nástroji. Vzápětí projdou zremixováním pod taktovkou slavných norských umělců jako Erika Honoré a perkusionisty Ingara Zacha, navíc posíleni trubkou a saxofonem dvojice Streifenjunko. To vše doplní norské smyčcové duo Sheriffs Of Nothingness.

Je těch jmen už hodně? A to je teprve začátek. Následovat bude druhý live koncert legendárního trumpetisty Nils Petter Molvaera, doprovázeného bubny a kytarou a i samotným spoluzakladetelem festivalu Punkt Jan Bangem. O remix jejich atmosférického jazzu se postará Per Martinsen.

Čtvrtek uvede fúzi českého klarinetového kvarteta Clarinet Factory a Floexe, kde akustické verze Floexových skladeb upravené pro pět klarinetů doplní autorské věci Clarinet Factory s recipročně hostujícím Tomášem Dvořákem. Live samplingu se ujme Jan Bang s perkusionistou Audunem Kleivem. V druhé polovině večera uslyšíme výběr z alba "Heliographs" od Erika Honoré, doprovázený opět předními norskými umělci na trumpetu a kytaru, jako jsou Molvaer a Aarset. Elektronický příběh vykouzlí Stian Balducci.

Poslední pražský večer můžete zhlédnout němý film "Město bez Židů" podkreslený živou hudbou Orchestru BERG podle předloh skladatele Petr Wajsara. Následný DJ set duchovních otců Punktu Jana Banga a Erika Honoré podpoří vokalistka Sidsel Endresen. A ve finální části zremixuje performance saxofonu s trubkou formace Streifenjunko a dua Sheriffs of Nothingness známý rakouský mág Fennesz.

Vstupenky koupíte za 350 Kč v předprodeji, za 450 Kč pak v den koncertu v Paláci Akropolis.

Celý festival je každý den doprovázen workshopy, začínajícími vždy v pět hodin. V prvním představí Floex své dvacetileté zkušenosti s tvorbou elektronické muziky, v druhém nás Jan Bang zavede do tajů Live Sampling a v pátečním zpěvačka Sidsel Endresen povede vokální improvizaci. Workshopy stojí svorně 100 Kč.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY