Británie přeje mladé krvi. Žebříčkům vládnou Jess Glynne a James Bay

30.03.2015 15:28 - Josef Martínek | foto: Republic Records

Jess Glynne se díky singlovému úspěchu písně "Hold My Hand" po vítězných hostovačkách poprvé postavila na vrchol britské hitparády i sólově, v albech zazářil James Bay s očekávaným debutem "Chaos And The Calm". Novinek se ale v první desítce tentokrát objevilo více.
Jess Glynne - Hold My Hand
© facebook interpreta
SINGLY - Dalo by se říci, že po #1 zářezech s "Rather Be" Clean Bandit a "My Love" s Route 94 je Jess Glynne už zkušená hitmakerka, až díky novince "Hold My Hand" ale v ostrovní hitparádě vítězí sólově. Celkových devadesát sedm tisíc bodů je o čtyřicet tisíc víc, než jich získal nejbližší pronásledovat, takže její triumf lze označit za suverénní.

Jess tak zkazila možný double Jamesi Bayovi, který aktuálně boduje s první deskou "Chaos And The Calm" a skvělou reklamu si dělá hitem "Hold Back The River". Ten si oproti minulému týdnu opět polepšil, poprvé se vydrápal na stupně vítězů a zabral druhý post. Kdo ví, třeba budeme úspěšný singl nadaného písničkáře za týden oslavovat dokonce na jedničce.

V první trojici se nadále drží další mladá krev Years & Years s hitem "King". Všechny pomyslné medaile si tak tentokrát odnášejí výhradně interpreti, o nichž se výrazněji začalo mluvit až v loňském roce.

Z trojky na čtyřku klesají Rihanna, Kanye West a Paul McCartney s "FourFiveSeconds", kteří se třetí týden po sobě mohou pochlubit prvenstvím v dílčí hitparádě sestavené na základě streamů. Jejich dosažený výsledek ale postupně klesá, před dvěma koly to bylo 2,12 milionu, minule 1,98 a nyní 1,8 milionu přehrání. Rihannu může těšit, že už se v Top 40 vyskytuje i její žhavá novinka "Bitch Better Have My Money", za pouhé dva dny prodeje se dostala na devětadvacítku.

Za pátou Ellie Goulding s "Love Me Like You Do" klesli Sam Smith a John Legend. Jejich charitativní verze "Lay Me Down" byla dva týdny na jedničce, tentokrát ale ztrácí hned pět pozic. Jen o jedno místo si pohoršil sedmý Hozier s "Take Me To Church", Mark Ronson a Bruno Mars osmičku pro "Uptown Funk" nemění. A k žádným velkým zvratům nedošlo ani na chvostu první desítky, Maroon 5 a The Weeknd si totiž jen prohodili pozice a seřadili se na devítce a desítce.

Na dvanáctce startují Sigma a Labrinth, kolega Trávníček sice "Higher" prognózoval minimálně první desítku, nakonec to ale oproti předchozím #1 hitům Sigmy "Nobody To Love" a "Changing" taková sláva není.

    Top 10 - singly:
  1. N Jess Glynne - Hold My Hand
  2. James Bay - Hold Back The River
  3. Years & Years - King
  4. Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
  5. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
  6. Sam Smith feat. John Legend - Lay Me Down
  7. Hozier - Take Me To Church
  8. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
  9. Maroon 5 - Sugar
  10. The Weeknd - Earned It

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

James Bay - Chaos And The Calm
© facebook interpreta
DESKY - Cena kritiků na Brit Awards, hit "Hold Back The Tiver" i skutečnost, že písničkáři jsou poslední dobou zase v kurzu, zapříčinily, že James Bay debutuje s "Chaos And The Calm" na jedničce. Prvotina čtyřiadvacetiletého zpěváka, skladatele a kytaristy nasbírala v prvním týdnu prodeje čtyřiašedesát tisíc bodů a jasně zvítězila. Navzdory velkým očekáváním jsou ale zatím recenze alba poměrně rozpačité.

Sam Smith a Ed Sheeran doplňují čistě mužskou sestavu na stupních vítězů. Koneckonců, zdá se, že bez jejich nahrávek "In The Lonely Hour" a "X" by se už první desítka ani neobešla. Sheeran, který už se s druhou studiovkou ve své domovině dostal přes hranici dvou milionů prodaných kusů, si zapisuje čtyřicátý týden v Top 10 bez přerušení, Smith boduje ještě o něco déle. Vždyť v květnu už od vydání jeho debutu uplyne rok.

Když jsme u stálic, doplňme, že George Ezra je šestý a Taylor Swift osmá. Mezi ně se ale vklínilo hned několik novinek. Americký bluesový veterán Seasick Steve má díky čtvrtému místu "Sonic Soul Surfer" čtvrtou desku v britské Top 10, folk reprezentuje na sedmičce Laura Marling se "Short Movie" a i tentokrát si cestu mezi elitu proklestili indie rockeři The Cribs, pomohla jim k tomu novinka "For All My Sisters". A aby byla Top 10 kompletní, neopomeňme ani nedávné jedničky žebříčku, Kendrick Lamar se s "Tom Pimp A Butterfly" usadil na čísle pět, desátí jsou Noel Gallagher's High Flying Birds.

Z bronzu na třináctku klesl Mark Knopfler s "Tracker", výrazně si pohoršil i Van Morrison, z pětky padá na sedmnáctku. A podobně jako v USA jde strmě dolů také Madonna, minule sedmá, tentokrát dvacátá první. "Rebel Heart" si tak prodejně vede ještě hůře než předchozí vlažně přijatá deska "MDNA". Těšit může zpěvačku alespoň tradiční zájem o turné.

    Top 10 - alba:
  1. N James Bay - Chaos And The Calm
  2. Sam Smith - In The Lonely Hour
  3. Ed Sheeran - X
  4. N Seasick Steve - Sonic Soul Surfer
  5. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
  6. George Ezra - Wanted On Voyage
  7. N Laura Marling - Short Movie
  8. Taylor Swift - 1989
  9. NThe Cribs - For All My Sisters
  10. Noel Gallagher's High Flying Birds - Chasing Yesterday

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY