Visací zámek na křtu "Punkovýho království" potvrdil, že stárnout rozhodně nehodlá

28.03.2015 13:23 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Visací zámek má u nás neotřesitelnou pozici matadorů a legend českého punku. Proto pasování do role vládců "Punkovýho království" není až tak nepatřičné. Vždyť je to kapela dle svých slov jinak skromná a nejlepší. Křest jejich nové desky proběhl v ohromném tempu, za které si pánové zaslouží poklonu.

Live: Visací zámek

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 26. března 2015
setlist: Punkový království, Rezavý fáro, Všechno je fajn, Prezident, Vlasto, Růžovej pocit, Padesát, Peprmint bourbon, Stánek, Hardkór, Hudebně zábavný lidi, Nebožtík, Křest desky a videoklipu, Veselej, Traktor, Sweeti, Strategický ústup, Popsong, Pitomá, Klíště, Hrál kdosi na hoboj, Čekání, Kanárek, Známka punku, Cigára, Protitetanové sérum, Kapela, Domovnice, Stromeček, Žulový vůl, Telč, Tys mě nikdy nemiloval

Za zvuku fanfár se oslavovaný tři dekády prastarý punkový stroj objevil na pódiu pražského Paláce Akropolis, aby odehrál ve stále neskutečném nasazení dvouhodinový koncert plný punk-rockových hymen. Kapela hrající od počátku svého působení v neměnné sestavě započala svůj set titulní skladbou z nové desky "Punkový království" a od této chvíle byl vlastně zahájen sto dvacet minut dlouhý punkový mejdan, na kterém se pařilo, tancovalo, skákalo, pogovalo, cvičilo, křičelo, padalo i zpívalo. Koncert, který měl za úkol pokřtít a představit novou desku, se zkrátka povedl.

Visací zámek, 50 let bigbítu, O2 arena, Praha, 14.10.2010
© Martin Chrz / musicserver.cz
Největší díl vinny na tom samozřejmě tradičně měla dvojice Haubert a Pixa, která ze sebe dává koncert co koncert úplně vše, jen aby duch Visacího zámku a punku stále zdravě žil. Žádné stárnutí, žádné dohrávání. Visáči i po třiceti letech hrají s nevídanou energií a chutí. Radostný klátivý tanec zpěváka Hauberta a téměř atletické vystupování kytaristy Pixy jsou toho důkazem.

Zcela pochopitelně dostaly během koncertu přednost skladby z novinkové desky, která byla přehrána úplně celá a přibližně rovnoměrně se rozprostřela po celé délce vystoupení. Nové písně fungovaly na výtečnou a v některých momentech se zdálo, že na ně publikum paří snad ještě víc než na některé archaické kousky ("Hardkór", "Popsong"). Překvapivě naživo zaujaly i pomalejší vážnější kusy jako "Žulový vůl", který je zhudebněným textem Christiana Morgensterna, či píseň "Nebožtík".

Visací zámek, 50 let bigbítu, O2 arena, Praha, 14.10.2010
© Martin Chrz / musicserver.cz
Kromě novinek zazněly i neopomenutelné hymny jako "Traktor", "Stánek", "Známka punku", "Vlasta" či Cigára". Zamrzela snad jen absence písní z minulé nahrávky "Klasika", ze které zazněly jen dva songy "Padesát" a "Prezident". Takovou "Zkurvenou zkušebnu" a "Navigaci" určitě leckdo postrádal. Jediným opravdovým překvapením večera se stala stařičká píseň "Hudebně zábavný lidi".

Přibližně v polovině koncertu přišel na řadu samotný křest, který proběhl poměrně rychle a za přítomnosti dánského prince, který album pokřtil plzeňským pivem. Následovala premiérová projekce nového videoklipu k "Punkovýmu království" a při následujícím songu "Veselej" si přišel na skok zabubnovat Adolf Vitáček. Kromě neustále pobíhajícího klauna s gumovou maskou Miloše Zemana se již nic mimořádného nekonalo. Na sérii přídavků, zahájenou novinkou "Protitetanové sérum", nenechala kapela diváky čekat snad ani minutu po svém odchodu a zahrála ještě pět fláků, přičemž si následně velkým aplausem publikum vydobylo ještě další dvě písně "Telč" a "Tys mě nikdy nemiloval".

Nadšení, které vyzařovalo z pódia, bylo skoro hmatatelné. Michal Pixa se dokonce na závěr koncertu nechal po rukou diváků přenést přes celý sál a následně zpět na pódium. Je radost cítit z takto letité party elán, jenž je samosebou přirozeně přenášen i na jejich fanoušky, kteří nemohli z Paláce Akropolis ten večer odcházet nespokojení. Dostali stále prvotřídní tuzemský punk-rock doplněný o svébytný visáčský humor. A kvůli tomu tam všichni přítomný přece byli.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY