shop.musicserver.cz
Spirituál Kvintet - 55

Spirituál kvintet dává na svém megakompletu "55 let - Hudbou propojený svět" školení ve výběrech

Vydáno: 03.05.2015 17:39 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Spirituál kvintet si zaslouží označení legenda folku. Ve své tvorbě během kariéry zpopularizovali trendy, které jsou hlavně díky nim u nás nyní známé - dali základy folkové muzice, ale už z názvu seskupení je patrné, že se zaměřili hlavně na směry, kterým u nás pšenka příliš nekvetla. Spirituály a gospely.

9/10

Spirituál Kvintet - 55

Vydáno: 20.3.2015
Celkový čas: CD: 57:35 + 33:23 + 35:08 + 49:53 + 40:13 + 39:15 + 45:16 + 63:13 + 58:43 + 15:22/DVD 186 minut

Skladby: Zařazená alba: Spirituál kvartet 1960-1963 / kvintet 1963-1992 První krůčky a co na albech nenajdete, Písničky z roku raz dva, Spirituály a balady, Saužení lásky, Šlapej dál, Šibeničky, Za svou pravdou stát, Hallelu!, Rajská zahrada, Post scriptrum, DVD 45 let českého folku

Vydavatel: Supraphon

V časech tuhé normalizace byli ledoborcem, který v naší muzice a kultuře vůbec prorážel ledové kry zkostnatělého komunistického režimu a mnozí lidé pouze díky nim měli možnost slyšet žánry, které jinak skrz cenzorskou síť nemohly proklouznout. V sedmdesátých letech se kvůli nim zavíraly hudební kluby, byla jim dočasně zastavena činnost a studenti bohosloví byli za propagaci jejich muziky vyhazováni. Byly to boje velmi tvrdé. Soudruhům vadily duchovně laděné texty a písně, kterých měl Spirituál kvintet v repertoáru přehršel. A je to jasně patrné i v tomto rozsáhlém boxu, obsahujícím deset CD a jedno DVD. Mnohé amatérské kostelní sbory dodnes čerpají nejen z vánočních skladeb, které Jiří Tichota a spol. přepracovali do českého jazyka.

Prakticky všichni členové, kteří dřív či později prošli souborem, se stali nebo už předtím byli velkými osobnostmi. O vedoucím Jiřím Tichotovi netřeba mluvit. Je jediným původním členem skupiny, která si na začátku říkala Spirituál kvartet. Ale podívejme se dál a najdeme skvělého textaře a překladatele Dušana Vančuru, vynikající zpěvačky Irenu Budweiserovou a Zdenu Tichotovou, z nichž prvně jmenovaná nyní slaví úspěchy sólově s už devátou deskou "Hold On".

K bratrům Nedvědům netřeba cokoli dodávat. Vždyť v roce 1996 vyprodali strahovský stadion. Karel Zich si cestu brázdil původně rokenrolovými vodami, aby se pak naplno prosadil i coby popový zpěvák. Pořád však udržoval kontakt i s folkovou písní a svojí geniální hrou na dvanáctistrunnou kytarou a svojí barvou hlasu spoustu let nezaměnitelně doplňoval tento soubor. A to jsme zdaleka nevyjmenovali všechny členy, co prošli sestavou, ale pouze ty nejvýraznější.

Velká část v tomto boxu naskládaných desek vyšla po revoluci v reedici, některé i víckrát, přičemž mnohé z nich už byly v recenzích na musicserveru ohodnoceny. Těmito esejemi se táhne jako červená nit poselství, které nelze než zopakovat. Hudba Spirituál kvintetu není pro povrchní poslouchání. Je absolutně nevhodná být jen jakousi zvukovou kulisou. Obsahuje texty, které v sobě skrývají hloubku. Jasné vzkazy posluchačům zpívají interpreti, kteří se dokážou prosadit i jako sólisté, zde však své ego potlačili ve prospěch kapely a vrstevnatých vícehlasů. Kdo někdy zkoušel takový vícehlas byť je napsat do not, ví, jak je to těžké hlavně nacvičit tak, aby zněl ladně a aby vše do sebe zapadalo jak ozubená kolečka.

Pokud se vše povede, jak má, častokrát člověku běhá mráz po zádech. Příklad? Jako jeden z mnoha třeba "Zahrady v Moorlough Shore". Hudební doprovod je vesměs velmi sporý. Jako nástroje jsou zde brány hlavně hlasy, které suplují různé rejstříky, zvukové odchylky a různorodosti.

Zmiňovanou píseň nalezneme na posledním CD "Post scriptum", které však rozhodně není regulérním albem, svojí stopáží a počtem šesti písní spíš připomíná dnes tak moderní formát EP. Ani úplně první stříbrný kotouček kompletu žádní fanoušci nemohou mít. Je tvořen skladbami z úplně dřevních začátků a těmi, které se na desky z různých důvodů nedostaly. Nechybí však mezi nimi ani mluvené slovo, které ukazuje kapelu neškrobenou, naopak se schopností udělat si legraci sama ze sebe i z věcí, které tehdy patřily ke koloritu doby.

DVD 45 let českého folku

Na začátek je třeba si říci, že nosič vyšel už před deseti roky a nyní se mu dostalo nového remasteringu. Více než tříhodinový materiál začíná pochopitelně těmi nejstaršími dochovanými záznamy, na kterých ještě coby Spirituál kvartet ukazuje Tichota, jak hraje oběma rukama na krk kytary, což glosuje Jeňýk Pacák slovy: "Vidíte to? To teď od něj odkoukal Satriani."

Pozdější přejmenování na Spirituál kvintet už zůstalo, i když počet členů vzrostl někdy až na jedenáct. Mnohé skladby kapela - lépe řečeno její umělecký vedoucí Jiří Tichota - doslova objevila. Byly totiž původně napsány pro loutnu, a jelikož ta zmizela z nástrojového instrumentáře, písně se zdály být nadobro ztraceny. Současná doba nás však učí znovu číst v několik století starých tabulaturách, proto mohou být objeveny věci, které se zdály být nadobro ztracené.

Na obrazovém sestřihu jsou vše nejpodstatnější, mimo zmiňovaných záznamů legendárního Studia M z roků 1979 a 1984, medailonky ke kulatinám, koncerty s Hradišťanem, v Lucerně, v několika kostelích, videoklipy a novější písně i kapitola věnovaná Karlu Zichovi. Nechybí ani rozsáhlá fotogalerie.

Stopáž budí poněkud hrůzu, může se zdát, že dokument nejde naráz dokoukat, ale jde. Střih je dynamický, obrazové fragmenty nejsou nikterak zdlouhavé a vyprávění, které je propojuje, je poutavé. Zamyšlení Zdeňky Tichotové nad tím, v čem jsou koncerty Spirituál kvintetu odlišné, je naprosto výstižné. Svojí takřka rodinnou atmosférou, vlídností. Její manžel k tomu dodává, že z písní, které kvintet znovu uvádí v život, čiší fakt, že nebyly dělány ve své době na kšeft, jak je tomu dnes, ale skladatelé je opravdu psali proto, že se tak cítili. V roce 2010 pak Spirituál kvintet obdržel platinovou desku za devadesát tisíc prodaných nosičů tohoto DVD.

Během loučení s Karlem Zichem v roce 1974 došlo na čtení telegramů. "Mám zájem o vaši desku. Nicolae Ceaušescu," předčítal Jiří Tichota v jednom z nich. Málokdo už dnes ví, že Ceaušescu byl rumunským diktátorem se jménem v naší totalitou zmítané zemi tehdy častokrát skloňovaným. Kvintet ukázal, že i humor nemá uřvaný, agresivní, ale decentní, inteligentní, dnes by se řeklo svěrákovský.

Ke svým padesátinám vydal Spirituál kvintet komplet "Sto nejkrásnějších písní (+1)", který by se dal charakterizovat jako takové The Best Of, a hodí se proto těm, kterým stačí mít doma jen výběr toho nejlepšího. Zato recenzovaný box cílí spíš na skalní fanoušky a fajnšmekry. Původní řadová alba byla řádně digitálně opečována a vyčištěna, došlo i na zbrusu nové písně a není možné zapomenout ani na grafickou stránku. Ta obsahuje původní obaly desek, rozsáhlý booklet a prvotřídní grafiku.

Spirituál kvintet si tento komplet prostě zaslouží. Za to, co udělal pro folkovou muziku u nás, za to, kolik radosti přinesl svojí tvorbou do mnoha srdcí, za inspiraci a také za nebojácnost, se kterou svoji muziku prezentoval i v dobách těžkých a zlých. Písněmi a texty "Za svou pravdou stát" nebo "Až se k nám právo vrátí" mluvil prostřednictvím hudby za velkou část tehdejší společnosti. Historie už sama dala kapele vysvědčení za její veskrze kladné působení. Tento box má velký smysl také pro mladší generaci, která není s tvorbou kvintetu tolik seznámena a neměla by velkou šanci se ke starším deskám dopracovat.

Nejedná se tedy o zbytečnou reedici, jako tomu bylo v případě titulů "Za svou pravdou stát 30 let/ Sauzení lásky/ctwero pjsnj" či "Spirituály a balady/Hallelu/Spirituals gospels". Dokladem toho je i výpravný booklet, který opravdu slouží jako knížečka, kterou je možno číst během poslechu desek. Veškeré faktografické údaje jsou na obalech jednotlivých alb, proto je celý prostor věnován průvodnímu textu Jiřího Tichoty a zajímavým fotografiím. Na osmadvaceti stranách nechybí ani názory Jiřího Černého, Milana Uhdeho, Františka Horáčka či anonymních fanoušků a vše je zakončeno soupisem mimořádných vstoupení, nejrůznějších ocenění, zájezdů a čísly prodejů některých titulů. Na úplný závěr nesmí chybět přepis z jednání ZKNV ve věci vystoupení kapely na hradě Švihov. Udání soudružky Stuchlové už nemělo vzhledem k roku 1989 a blížící se revoluci žádné negativní dopady na působení formace.

Vše je tak dotaženo prakticky do puntíku. Majitelé předchozích reedic se možná budou rozmýšlet, zdali si koupit komplet, jehož část už mají ve svých fonotékách, neměli by se ale rozhodovat dlouho. Z výše napsaného lze soudit, že motivací nebylo znovu vytáhnout peníze z kapes natěšených fanoušků, ale jaksi definitivně se ohlédnout za tou nejdůležitější etapou a stopou, kterou Spirituál kvintet v českém folku zanechal. Poslouchat ho je radost, pohlazení po duši, povzbuzení, kterého se dnes mnoho nedostává. V rámci určitého omlazení a neustálé skladatelské i muzikantské vitality zúčastněných se nelze než těšit na to, s čím nás Jiří Tichota a spol. potěší i v budoucnu. Třeba při šedesátce.

Co komplet obsahuje

CD 1 Spirituál kvartet 1960-1963 / kvintet 1963-1992:
První krůčky a co na albech nenajdete: Old Ark´s Moverin´, Nobody´s Fault But Mine, A Hot Time In The Old Town To Night, Zelené pláně (Greenfields), Doney Gal, Širý proud (The Water Is Wide), Kovbojův nářek (The Cowboy´s Lament), Černošský ghetto (In The Ghetto), Virginie (East Virginia), Teče voda teče, Telegramy (loučení s Karlem Zichem), Ryl, jen celej den ryl (Drill, Ye Tarriers Drill), Básnička na pět slov, Kayandra, Kumbaya, Maják, Haů, bílou plání, Básnička na tři slova, Jednou budem dál (We Shall Overcome).

CD 2 Písničky z roku raz dva:
Růžička (La rousée du joly mois de may), Svatební košile (Frisch auff mein liebes Töchterlein), Dindirindin, Carmina Amorosa (More festi querimus), Pavana za deset švestkových knedlíků, Vandrování (Guet Gsell unnd ich mues wandern), Trh ve Scarborough (The Scarborough Fair), Batalion, U Karlova Týna, Ave tu pura puella, Ovčák, Podzimní (Ich ging einmal spatzieren), Tři bratři (Henry Martin).

CD 3 Spirituály a balady:
Město s pěti věžemi (Twelve Gates), Krutá válka (Cruel War), Čekám na svůj den (Witness), Mou dobrou zprávu hlásej (Go Tell It On The Mountain), To co zbývá, lásko (Te Recuerdo Amanda), Dva bratři (Blue And Gray), Kocábka (Old Arch´s A Moverin´), Zlatá klec (I Know, Where I´m Going), Slávy den (Farewell), Až vzlétnou ptáci (Luchin), Dál, dál tou vodou (Wade In The Water), Poutník a dívka (Jesus Met A Woman), V jeslích dítě spinká (Mary Had A Baby).

CD 4 Saužení lásky:
Jablíčka, Odchod, Zklamaná láska, Soužení lásky, Modré oči, Dívka ze mlejna, Pocestný, Zastaveníčko, Kytka vlastenkám, Láska nad bohatství, Chaloupka, Na vlast, Ukolíbavka, Flašinetl, Běží Vávra z Poličky, Náš tatíček, nebožtíček.

CD 5 Šlapej dál:
Šlapej dál! (Hold On), Starý příběh (King Jesus), Žízeň (Give Me Freedom), Pomlouvají mé jméno (Scandalize My Name), Tak jen pojď (You Don´t Knock), Kdo svalil kámen náhrobní (De Angel Roll The Stone Away), Mlýny (Little Light Of Mine), Pískající cikán (The Whistle Gypsy), Nejdelší vlak (Who´s Gonna Shoe), O smíchu (Daniel Prayed), Na čekané, Správný slovo (Dark As A Dungeon), Válka růží (Three Ravens).

CD 6: Šibeničky:
Dycky mně bývalo veselé vyjití, Co se stalo za horama, Mezi dvěma vinohrady, Šlo děvča na trávu, Komenský dvůr, A co to tam píská, Ta unínská rola, Pásl ovčák ovce, Mračí se mračí, Už je zle, Povídajú ludé, Hnala Anička kravy, Sódijó synečka, Milotské zvony, Trudova žena, Zapřahal jsem koně vraný, V městě Olomóci, Co se stalo v Rataji, Na tej lúce na zelenej, Když jste nás pozvali.

CD 7 Za svou pravdou stát:
Za svou pravdou stát (Which Side Are You On?), Už nechci se vdát (I Never Will Marry), Beránek a vlk (Riu, riu, chiu), V dobrým i zlým (Rock-A My Soul), Fi-li-mi (Fi-li-mi-ooreay), Hallelu! (True Religion), Margot (Margot labourez les vignes), Meč v ruce mám (Singin´ Wid A Sword In Ma Han´), Autobusy přijíždějí (Buses Are A-comin´), Děti jdou kam je pošlou (Go Where I Send Thee), Už se nám čas krátí (Where Are The Hebrew Children), Mirelaridon, Loď dětí (Git On Board, Little Children), Chvíle nadějí (Ride The Chariot), Farao (Didn´t Old Pharaoh Get Los´?), Až se k nám právo vrátí (Little More Fait In Jesus).

CD Hallelu!:
Oh, Freedom, Scandalize My Name, Steal Away, It´s Me, I´m A Rollin´, De Angel Roll De Stone Away, I Got A Mule, Gimme Dat Ol´-Time Religion, True Religion, Woke Up This Mornin´, Twelve Gates, Go Where I Send Thee, Wayfaring Stranger, Ride The Chariot, What Month Was Jesus Born In, Farewell, Mary Had A Little Baby, When The Stars Begin To Fall, Every Time I Feel The Spirit, Jesus Met A Woman, Ain´t No Grave.

CD 9 Rajská zahrada:
Já se těším do nebe (Hallelujah, Freedom), Říkají mu Pastýř (Virgin Mary), Osel Jerry (I Got A Mule), Soudný den (Sinner Man), Jméno zná i král (Everywhere I Go), Vláček (When The Train Comes Along), Bimbam (He Comes From The Glory), Dvě báby (I Can´t Feel At Home In This World), Někdo pije líh (If You Don´t Believe), Žebravá (Little Talk With Jesus), Hornická (Ella mia mamma), Brigadýrek (Un satire cornu), Ouvej, ouvej (Chambriere, Chambriere), Když zhořkne ti víno (Mas vale trocar), Zastaveníčko (Pues que ya nunca nos veis), Útěk z Egypta (Fight On!), Velký vůz (Follow The Drinking Gourd), Dým, jen dým (Mystery Train), Chci být při tom (Ain´t No Grave).

CD 10 Post scriptum:
Čočoloza (Tschotscholosa), Zahrady v Moorlough Shore (Down In The Sally Gardens), Za všechno může lhaní (I Heard The Angels), Ztracená, Hvězda bílá (When The Stars Begin To Fall), Poletuje holubice


NÁZORY
  • Ja preferujem nasu kapelu Elan (john, 04.05.2015 00:20) Reagovat

    Lebo mi je Jozko Raz taky nazorove sympaticky!
    Jozko Raz na Hrad!

  • Spirituál Kvintet je opravdu fenoménem. Přeju m... (Tony, 04.05.2015 20:17) Reagovat

    Spirituál Kvintet je opravdu fenoménem. Přeju mu, aby se jeho šéf Jiří Tichota dožil 60-ti let kapely a také to, aby tato super kapela hrála i poté. Pořád má co nabízet, i když to není a nikdy nebyl mainstream, ale poctivý kus muziky lidí, kteří mají poněkud jiný pohled na svět, ale kterých je nutné si nesmírně vážit.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Naživo: Hradišťan a Spirituál kvartet byli v Telči ostrůvkem oázy v rozbouřené době (03.08.2022 15:56)
- Poetické Folkové prázdniny startují už v sobotu (20.07.2022 19:45)
- Recenze: "Společný koncert" Hradišťanu a Javorů je pro posluchače oázou klidu do dnešní doby (29.05.2022 11:00)
- Recenze: Deska "Křídla" Ireny Budweiserové a Jakuba Racka nabízí výrazné spirituály i blues, ledacos ale nepochopitelně přebývá (28.12.2020 13:30)
- Nové desky 34/2020 - od Katy Perry přes Metalliku po Gregoryho Portera (02.09.2020 08:00)
- Naživo: Hradišťan s Ulrychovými nabídli v Telči pokoru, lidskost a skvělou muziku (30.07.2020 14:38)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu