Years & Years nově vedou britské singly, Noel Gallagher a spol. drtí konkurenci v albech

09.03.2015 19:17 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Po Ellie Goulding převzali pomyslné žezlo pro vladaře britských singlů Years & Years, vítězové ankety BBC Sound Of 2015. Pořadí desek suverénně kralují Noel Gallagher's High Flying Birds, kteří se s nahrávkou "Chasing Yesterday" vracejí po čtyřech letech. V první desítce startují celkem čtyři novinky.
Years  & Years - King
© facebook interpreta
SINGLY - Měsíc neměla Ellie Goulding v singlové hitparádě konkurenci, až přišli Years & Years, zázrační kluci z Londýna, kterým tradiční anketa BBC Sound Of 2015 zařazením na první místo před pár týdny prorokovala skvělou budoucnost. Singl "King" není jejich debutový, ale první takto úspěšný ano - předchozí "Desire" se dostal nejvýš na dvaadvacítku. Elektropopové trio získalo s novinkou v celkovém vzorci přes sto tisíc bodů, což stačilo na pomyslné zlato.

"Love Me Like You Do" si tak poprvé může vyzkoušet druhé místo, hit doprovázející film "Padesát odstínů šedi" si díky sumě 2,15 milionu přehrání alespoň udržuje pozici nejstreamovanější písně na ostrovech. Poprvé na bedně se ocitla Rihanna s asistencí Kanye Westa a Paula McCartneyho, song "FourFiveSeconds" se v elitní desítce pohyboval už od ledna, až nyní ale zamířil do Top 3.

Medaili naopak odevzdává Hozier, jehož průlomový singl "Take Me To Church" v minulých týdnech atakoval jedničku, leč marně. Pokles o dvě místa dává tušit, že dvojka už maximem skladby, která zazněla i na letošních Grammy, zůstane. V Top 5 nechybí ani The Weeknd jakožto další reprezentant soundtracku k trháku jménem "Padesát odstínů šedi".

Za šestkou "Uptown Funk" Marka Ronsona a Bruna Marse najdeme na sedmičce písničku "When The Beat Drops Out", kterou loni lákal Marlon Roudette na svou druhou desku "Electric Soul". Skladba už stihla zabodovat v řadě zemí, v České republice dokonce dobyla rádiový éter, vydání v Británii se ale se zpožděním dočkala až po více než půl roce. Následující místa majitele nemění, James Bay i Maroon 5 zůstali na svém, na desítku se o tři příčky sesunula Kelly Clarkson s hitem "Heartbeat Song".

    Top 10 - singly:
  1. N Years & Years - King
  2. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
  3. Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
  4. Hozier - Take Me To Church
  5. The Weeknd - Earned It
  6. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
  7. N Marlon Roudette - When The Beat Drops Out
  8. James Bay - Hold Back The River
  9. Maroon 5 - Sugar
  10. Kelly Clarkson - Heartbeat Song

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Noel Gallagher's High Flying Birds - Chasing Yesterday
© facebook interpreta
DESKY - V prvních dvou měsících roku se na čele albové hitparády točily hlavně osvědčené tituly, nyní ale Britové oslavují první desku roku 2015 s výraznějším prodejním výsledkem. Noel Gallagher a jeho High Flying Birds navázali na čtyři roky starý úspěch bezejmenné prvotiny a s "Chasing Yesterday" v prvním týdnu doletěli až k bezmála devadesáti tisícům prodaných kopií. Na tamním trhu jde o dosud nejrychleji šířené album roku. Jen poměrně zanedbatelný podíl měly na triumfu vstupy ze streamovacích služeb, nově započítávané od minulého týdne. Těch po vydělení tisícem bylo sedmnáct set, tedy sotva polovina výkonu "X" Eda Sheerana (3 700).

Za novým lídrem se seřadily stálice: Sam Smith i Ed Sheeran ztratili shodně po jedné pozici, George Ezra si bramborový post udržel, když přeskočil před týdnem bronzové Royal Blood, kteří se propadli na pětku.

Další novinku najdeme až na šestce, postarala se o ni Kelly Clarkson. "Piece By Piece" se stává její pátou Top 10 deskou, do elitní společnosti se ze studiových počinů nevklínily jen debut "Thankful" a vánoční "Wrapped In Red". Za sebou má americká zpěvačka krajanku Taylor Swift, jejíž "1989" je již podobnou trvalkou jako Smith či Sheeran, její výdrž je ale o to obdivuhodnější, že se nejedná o album britského interpreta.

Devátá Paloma Faith rozdělila na devítce další dva čerstvé obyvatele žebříčku - osmí The Overtones jsou v první desítce i se svou čtvrtou řadovkou a na desítce debutuje sympatické country duo Shires s nahrávkou "Brave".

    Top 10 - alba:
  1. N Noel Gallagher's High Flying Birds - Chasing Yesterday
  2. Sam Smith - In The Lonely Hour
  3. Ed Sheeran - X
  4. George Ezra - Wanted On Voyage
  5. Royal Blood - Royal Blood
  6. N Kelly Clarkson - Piece By Piece
  7. Taylor Swift - 1989
  8. N The Overtones - Sweet Soul Music
  9. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  10. N Shires - Brave

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY