shop.musicserver.cz
Madonna - Rebel Heart

Třináctá Madonna dodržuje pravidla dnešního popu. Chybí jen to srdce rebelky

Vydáno: 06.03.2015 08:00 v sekci Recenze - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Na podzim přiveze Madonna do Prahy představit svou třináctou řadovku "Rebel Heart". Ta nabízí přesně to, co dnes popové žebříčky vyžadují: taneční rytmy, práci s elektronikou, lascivní hesla i hosty typu Nicki Minaj či Aviciiho. Chybí jen to rebelské srdce z názvu, díky němuž si kdysi dělala věci po svém.

6/10

Madonna - Rebel Heart

Vydáno: 06.03.2015
Celkový čas: 55:06

Skladby: Living For Love, Devil Pray, Ghosttown, Unapologetic Bitch, Illuminati, Bitch I'm Madonna (feat. Nicki Minaj), Hold Tight, Joan Of Arc, Iconic (feat. Chance The Rapper & Mike Tyson), HeartBreakCity, Body Shop, Holy Water, Inside Out, Wash All Over Me

Vydavatel: Universal

Když se jmenujete Madonna, máte sice výhodu, že na každou vaši desku někdo čeká, zároveň ale musíte počítat s tím, že se ke každému vašemu studiovému snažení budou upínat až přehnaná očekávání. Když totiž někdo píše dějiny pop music, čeká se od něj, že bude své postavení v neustále rostoucí konkurenci znovu a znovu obhajovat. A jestliže to nedokážete, můžete si být jisti, že zase uslyšíte, že "'Ray Of Light' nebo 'American Life' to fakt není".

"Rebel Heart" sice mezi to nejlepší z interpretčiny diskografie nemíří, obsahuje ale naštěstí i silné momenty. Bohužel však přicházejí spíš až v druhé polovině stopáže a rozpaky z první šestky písniček, vydané po únicích demonahrávek už loni před Vánoci, nesmažou. Madonna totiž až moc chce být i v šestapadesáti atraktivní pro posluchače o dvě generace mladší. To by samo o sobě nebylo nic tak špatného, kdyby její snaha nevyznívala křečovitě a těžkopádně, což už dokázala tři roky stará nahrávka "MDNA".

V popové hře roku 2015, ve které už pravidla neurčuje, ale přejímá je, sice nepropadne, z davu ale už vůbec ničím nevyčnívá. Vždyť Nicki Minaj, jejíž rap je na béčkové odrhovačce "Bitch I'm Madonna", stojící na primitivním beatu a siláckém chvástání, snad to nejlepší, má dneska v písničkách kdekdo. Avicii, který svou tuctovou produkcí zabrzdil jinak nadějně znějící roztleskávačku "Devil Pray", také nepatří mezi hudebníky, jejichž tvorba se může kromě prvoplánového cílení na hitparády pochlubit i přesahem.

A že se v podbízivé tancovačce "Unapologetic Bitch" Madonna pouští do reggae? To už před pár lety lépe a smysluplněji zvládla Rihanna v "Man Down" a i skutečnost, že jeden z největších hitů loňského roku má na kontě reggae-popová skupina MAGIC!, ukazuje, že tahle fúze není experiment, ale trend, podobně jako spolupráce s prostořekým Kanye Westem v podivném elektronickém pokusu "Illuminati". A stejně jako kolegyně, i Madonna začala nadužívat slovo bitch, které kdysi zpopularizovala Britney Spears. Ta k tomu ale měla vzhledem ke své tehdejší životní situaci důvod, jenže dnes už těch cour máme v popu nějak moc.

Kde je tedy to srdce rebelky z názvu? Těžko říct, v pilotním singlu "Living For Love", sice slušném, ale i přes housový háv produkujícího Dipla okatě kopírujícím postupy ze zpěvaččiných nejslavnějších hitů "Like A Prayer" či "Express Yourself", ho také nenajdeme. A nenalezneme ho ani jinde - pokud ovšem za vrchol rebelie nepovažujete velebení orálního sexu v písni "Holy Water". Sex na všechny způsoby už tady totiž byl - i v Madonnině podání - tolikrát, že bychom to ani nespočítali. A ruku na srdce - většina posluchačů dá z tohoto ranku dnes radši přednost Miley Cyrus, u jejíž tvorby je aspoň cítit nadsázka.

Madonna je proto na novince nejsilnější tam, kde si na rebelku nehraje. Když chce, dokáže křepčit na úrovni: "Hold Tigh" je příkladem lehké svěží hitovky, která zbytečně netlačí na pilu, ale přesto si její text o bezpodmínečné lásce za chvíli budete notovat, zatímco příjemně uvolněná "Body Shop" hned roztáhne úsměv na rtech.

Jeden z vrcholů obstarává akustickým popem ovlivněná balada "Joan Of Arc" se silným a konečně autentickým textem: to je přesně ten typ písní, který dnešní Madonně sluší. "Vždycky, když mě vyfotí, ztratím část sebe, kterou nemůžu dostat zpátky / Nikdy to nepřiznám, ale bolí mě to," vyznává se a posluchač jí to věří. Vůbec přitom nevadí, že se nejedná o potenciální hit.

Na osobitost Madge sází i v éterické "HeartBreak City", z jejíž atmosféry až mrazí. "Dostal jsi to, pro co sis přišel, trochu slávy a jmění, teď už mě nepotřebuješ," zpívá a znovu otevírá okénko do své duše. Jemně podmanivou melancholii skrývá poslední položka základní edice, "Wash All Over Me", jež by se neztratila ani v tracklistu kultovního alba "Ray Of Light". Kdyby popová stálice na novinku zařadila jen písničky podobného ražení, sice by se vzdala šancí na hitparádové úspěchy, zato by ale natočila jeden ze svých nejautentičtějších materiálů. Takhle zůstala někde na půli cesty a žebříčky zatím stejně nedobývá.

Vyhodit ze základní edice několik položek a vytáhnout na ni z deluxe verze třeba titulní a z celého materiálu asi nejpovedenější skladbu "Rebel Heart", líbivou, hitovou, a přesto smířlivou, ve které se ohlíží zpět a vzpomíná, jak jí táta říkal, proč nemůže být jako ostatní holky, bavili bychom se o zcela jiné desce. Takto se zdá, že Madonnino rebelské srdce neví, co vlastně chce.


NÁZORY
  • Ať už tam (David, 06.03.2015 08:09) Reagovat

    to rebelské srdce je nebo není deska je o hodně lepší než MDNA nebo Hard Candy. Pravdou je, že Bitch I'm Madonna a Unapologetic Bitch si mohla Madonna odpustit.

    • Re: Ať už tam (Daniel, 06.03.2015 16:13) Reagovat

      Můj názor je, že kdyby se deska poskládala ze všech těch songů, které jsou s Rebel Heart vydány, udělala se selekce na deset písniček, album mohlo mít u mě klidně 9/10. Škoda té vaty.... a výkřiky fanoušků, že jde o vrchol současného popu, jsou bohužel velice směšné. Nicméně jsem rád, že se fanouškům deska dost líbí, o to přeci jde...

      • Re: Ať už tam (David, 06.03.2015 22:21) Reagovat

        To si taky myslím. Některé písničky na albu jsou zbytečné. Klidně je Madonna mohla vydat jako "B strany" singlů. Ale i tak dík Madonně za její konečně poslouchatelné album od doby Confessions On A Dance Floor.

  • Já tu recenzi ani nečetl. Jakmile jsem tam uvid (Patrik, 06.03.2015 08:24) Reagovat

    Já tu recenzi ani nečetl. Jakmile jsem tam uviděl jméno Josef Martínek. Ten už nějaký ten měsíc připravuje masáž o tom, že je Madonna špatná a album o ničem. Album se mi líbí moc, osobně bych mu dal 75-80%. Zvláštní, že prestižní magazíny album vychvalují do nebes a jen musicserver zase musel přispěchat s opakem a dal recenzi člověku, který Madonnu nemá evidentně absolutně v lásce.
    Nechápu, jak mohlo toto album dostat horší hodnocení, než MDNA.

    • Re: Já tu recenzi ani nečetl. Jakmile jsem tam uvid (Anonym, 06.03.2015 09:21) Reagovat

      On je problém s tím, že recenze prostě jsou subjektivní, ať se pisatel snaží, jak chce. To se nedá nic dělat, ale dát tomu méně než MDNA...to byl ryze objektivní přešlap. Mám MDNA rád, ale tam je umělecká hodnota 0, tohle zní jako velice osobní album :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu