Sedm velkých jmen, která české festivaly odkryly v první vlně

24.02.2015 15:25 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Přední tuzemské festivaly mají venku jména prvních headlinerů letošních ročníků. Na které slavné zahraniční interprety se můžeme těšit s dostatečným předstihem? Podívejte se na výčet sedmi největších hvězd multižánrových i hudebně vyhraněných událostí, které byly oznámeny v prvních várkách.

Björk (ISL)


Jestli pro Rock For People byli v roce 2012 zakletí Faith No More, pak festival Colours of Ostrava měl ten samý rok starosti s vystoupením islandské zpěvačky Björk. Za její absenci nemohly rozmary počasí, ale zdraví, a tak v Dolních Vítkovicích nemohla představit své tehdy nové album "Biophilia". Tentokrát bude Björk na Colours, pro které je mimochodem nejdražším interpretem v celé své historii, hojit rány a barvit tváře s aktuální výbornou nahrávkou "Vulnicura" a navíc slibuje velkou show se smyčcovým orchestrem, speciální vizuální projekcí a ohnivými efekty. Do Ostravy s ní přijede i producent desky, pětadvacetiletý Venezuelan Arca, který se zviditelnil spoluprací s Kanyem Westem a sám vloni překvapil originálním debutem "Xen". Kromě toho zpěvačka vystoupí i na slovenské Pohodě.

Kdy? Kde? 16. - 19. července, Colours of Ostrava, Dolní Vítkovice.

St. Vincent (USA)


Samozřejmě, Colours of Ostrava mají pro letošek v line-upu i mužské hvězdy jako britského zpěváka Miku nebo hudebníka Dana Snaitha, který je pod pseudonymem Caribou neopakovatelný v tom, jak chytlavě dokáže pracovat s elektronickou a taneční hudbou. Loňské skvělé eponymní album americké zpěvačky a kytaristky St. Vincent ale může za to, že na Colours zatím vládnou ženy. Dvaatřicetiletá Oklahomanka s ním uchvátila a nedávno za něj v kategorii nejlepší alternativní album získala svou první cenu Grammy. Jako nejpovedenější nahrávku roku 2014 viděl desku "St. Vincent" i britský magazín NME nebo deník The Guardian. Aktuální fenomén indie-rockové scény s sebou podle ředitelky festivalu Zlaty Holušové veze navíc strhující pódiovou show.

Kdy? Kde? 16. - 19. července, Colours of Ostrava, Dolní Vítkovice.

Helloween (GER)


První velké eso už tasí i pod Ještědem. Benátská! má na line-upu pro rok 2015 těžký kalibr, slavné německé power metalisty Helloween. Podle ředitele festivalu Pavla Mikeze letos nikde jinde v Česku kapela nezahraje. "Očekáváme, že kromě svých největších hitů představí i novinky z připravovaného alba. Podle kuloárů kapely by aktuální deska, která se právě natáčí, měla kombinovat předchozí alba '7 Sinners' a 'Straight Out of Hell'. Navíc zpěvák Andi Deris tvrdí, že novinka nebude depresivní, naopak, měla by být optimističtější, takže se lidé mají na co těšit," uvedl. Helloween při posledním dvojkoncertě v Česku v roce 2013 dokázali velmi slušně zaplnit hokejové arény v Praze a ve Zlíně a ani jim nevadilo, že termín koncertů se musel podřídit rozpisu hokejového play-off domácí extraligy.

Kdy? Kde? 23. - 26. července, Benátská!, Liberec.

Faith No More (USA)


Organizátoři Rock For People letos přišli s formátem dvojfestivalu, kdy kromě tradičního areálu královéhradeckého letiště bude mít vlastní akci nazvanou Rock For People Europe i Plzeň. Zatímco na západ Čech první vlna žádné opravdu velké jméno, které by samo prodávalo, nedonesla, v Hradci už jsou (minimálně) dvě. Faith No More na výběr, zda dorazit, nebo ne, neměli. Na festival, kde měli být hlavním tahákem už třemi lety a jejich vystoupení nakonec zmařila silná vichřice, prostě z pocitu zadostiučinění dorazit museli. A to nejen kvůli fanouškům, ale i pořadatelskému týmu, který se tehdy po zrušení koncertu a vyplacení honoráře kapele dostal do finančních obtíží a snad i pochyb o další budoucnosti akce. Ikony crossoveru, kterým po dlouhých osmnácti letech vyjde v květnu nové album "Sol Invictus", přilákají do areálu velkou návštěvu, a aspoň částečně tak splatí svůj dluh.

Kdy? Kde? Pátek 5. června, Rock for People, Hradec Králové.

Limp Bizkit (USA)


S trochou nadsázky můžeme říct, že letošní dramaturgie Rock For People překonala tu loňskou, kdy se konal jubilejní dvacátý ročník, už v polovině února. A to vlastně není ohlášeno ještě ani deset zahraničních jmen. Do Hradce Králové přijedou kanadští rockeři Three Days Grace, autoři velkého hitu "Things We Lost in the Fire" Bastille a hlavně asi neskloňovanější jméno v přáních fanoušků - Limp Bizkit. Ti dorazí také s novou deskou "Stampede of the Disco Elephants", dokopat se k ní ale kapele netrvalo tak dlouho jako Faith No More. Čtyřletý albový cyklus by měl skončit v březnu nebo dubnu, kdy se plánuje vydání. A pak už nu-metal ve své nejsyrovější podobě na Rock For People potvrdí, že se bylo na co těšit, i když to není tak dlouho, co se v Česku naposledy ukázal.

Kdy? Kde? Pátek 5. června, Rock for People, Hradec Králové.

Enter Shikari (UK)


Táborský festival ska a punku Mighty Sounds je žánrově jedinečnou akcí v rámci celé střední Evropy. A jako takový si žádá i jedinečné vystupující. Pro jedenáctý ročník pořadatelé ulovili velkou hvězdu britské kytarové muziky Enter Shikari. Angažovaní rockeři ze St Albans jsou na českých pódiích dávno prověřenou značkou, a to dokonce i s písněmi z nového alba "The Mindsweep", které vyšlo v lednu a s nímž skupina zkraje roku rozcupovala vyprodaný Lucerna Music Bar. Invaze britské energie se v létě přesune o něco víc na jih, aby i tam Enter Shikari dokázali, proč mají v současnosti pověst jedné z nejlepších koncertních kapel.

Kdy? Kde? 3. - 5. července, Mighty Sounds, Tábor.

Cannibal Corpse (USA)


Během loňského ročníku ovládli josefovskou pevnost Slayer, letos by se mohlo na metalovém festivalu tančit podle toho, jak budou pískat jejich krajané Cannibal Corpse. Brutal Assault už má velkou část obsazení venku a američtí death metalisté by klidně mohli vytvořit silný triumvirát spolu s Cradle Of Filth a Sepulturou. Cannibal Corpse přijedou do Česka představit svou zatím žebříčkově nejúspěšnější desku "A Skeletal Domain", jež vyšla v září a sklidila pozitivní kritiku od žánrových serverů, ale třeba i od The Guardian, který napsal, že jde o "nejpoutavější nahrávku kapely za spoustu let".

Kdy? Kde? 5. - 8. srpna, Brutal Assault, pevnost Josefov.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY