shop.musicserver.cz
Queen + Adam Lambert, O2 arena, Praha, 17.2.2015

Queen s Adamem Lambertem nabídli Praze velkolepou show

Vydáno: 18.02.2015 13:02 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Velkolepost, okázalost, patos, ale i syrové riffy, skvělý zpěv a nesmrtelné hity. To jsou charakteristiky, které se derou jazyk, jakmile zmíníme pražskou zastávku dvou původních členů legendárních Queen, které tentokrát za mikrofonem doplnil Adam Lambert. Jaké to bylo?

Live: Queen + Adam Lambert

místo: O2 arena, Praha
datum: 17. února 2015
setlist: One Vision, Stone Cold Crazy, Another One Bites The Dust, Seven Seas Of Rhye, Fat Bottomed Girls, In The Lap Of The Gods... Revisited, Love Of My Life, '39, Killer Queen, I Want To Break Free, Somebody To Love, These Are The Days Of Our Lives, A Kind Of Magic, sólo na basovou kytaru a bubny, Under Pressure, Save Me, Who Wants To Live Forever, Last Horizon, sólo na elektrickou kytaru, Tie Your Mother Down, I Want It All, Radio Gaga, Crazy Little Thing Called Love, Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are The Champions

Adam Lambert a Queen
© Karel Šanda / Live Nation
Zásadní otázka zní: Jsou umělci nahraditelní? Když Queen v roce 1997 opustil baskytarista John Deacon, mrzelo to, vzhledem k tehdejším okolnostem, asi už jen skalní posluchače. Dnes na jeho místě naleznete Neila Fairclougha a rozdíl při koncertě poznají skutečně jen ti nejvěrnější. Co si ale počnete, pokud vaše kapela tragicky přijde o zpěváka? První možností je uctivé velebení jeho památky a hledání jiné práce. Vaši dřívější fanoušci si zvyknou chodit na revivaly čtvrté cenové a jediný nespokojený člověk budete vy sám. Pokud ve vás ale stále žhne touha po muzice a křičící dav vám je drogou, nejspíš nezbude než to prostě zkusit s někým jiným. Plné koncertní sály vás možná naplní víc než teplé domácí papuče, vedlejším produktem toho všeho je ale poslouchání věčného brblání rozumbradů, že ten či onen zpěvák byl v danou chvíli lepší nebo horší. Kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor se rozhodli pro druhou variantu a po krátkém angažmá s Paulem Rodgersem hodili lano stříbrnému finalistovi americké obdoby SuperStar, Adamu Lambertovi.

Scéna, které kromě dvou bočních obrazovek, visutých schodišť a výběžku do publika dominovalo mohutné písmeno Q s gigantickou obrazovkou uprostřed, byla skutečně obrovská. A když se na ní po dvacetiminutovém intru konečně objevilo všech šest muzikantů (kromě ústředního tria doprovází kapelu i basák Neil Farlough, klávesista Spike Edney a perkusionista Rufus Tiger Taylor), spustil se vyprodanou arénou nadšený ryk. S úvodními tóny odpíchlé "One Vision" se však radost měnila v rozpaky, neboť zvuk byl natolik nevyvážený, že rozpoznat jednotlivé stopy nebylo úplně snadné. Než se situace zlepšila (přibližně kolem šesté "In The Lap Of The Gods... Revisited"), upínaly se oči i uši všech přítomných na novou tvář v sestavě.

Adam Lambert a Queen
© Karel Šanda / Live Nation
Nutno říct, že Adam Lambert skutečně není sympaťákem na první pohled. Osobitost sice zpěvákovi hitů "Whataya Want From Me" a "If I Had You" nechybí, osobností však není. A není to jen proto, že jej chtě nechtě srovnáváte s ikonickým Freddiem. Jeho živé vystupování bylo plné afektu, přehnané teatrálnosti a přehrávání póz jak od Mercuryho, tak dokonce i od Jacksona nebo Presleyho. Určitou míru herectví samozřejmě prokazoval i Farrokh Bulsara, jak zní nebožtíkovo původní jméno, v Lambertově případě je ale všechno to pomrkávání a pitvoření přehnané a poměrně iritující, byť jej možná on sám chápe jako vtip. Alespoň to tedy naznačoval po "Killer Queen", kde jeho herecké etudy na gauči začaly silně připomínat muzikálové zpěváky.

Na druhou stranu je ale třeba uznat, že zprávy o jeho vokálních schopnostech nelhaly. Jeho pěvecký rozsah je jedním slovem fenomenální, a když se pustil do "I Want To Break Free" nebo "Somebody To Love", rozdílů od originálů bylo minimum. Lambertův přednes byl i v náročných pasážích krásně čistý a podaný s lehkostí. A ač to Mercuryho příznivci uslyší neradi, až na několik drobností je skutečně možné přemýšlet o tom, že přinejmenším po pěvecké stránce je s ním nováček srovnatelný. Pokud May s Taylorem hledali především dobrý hlas, pak svůj úkol splnili.

Adam Lambert a Queen
© Karel Šanda / Live Nation
Původní členové legendární formace však ani zdaleka nezůstávali v pozadí. Jakmile se Brian May přesunul na molo ve středu publika a po české zdravici jen s akustickou kytarou spustil baladu "Love Of My Life", postaral se o první momenty úžasu. Čiré muzikanství, suchý britský humor a uvěřitelná lidskost byly po pompézním začátku příjemnými sbližovacími prvky, což ostatně potvrdilo i následující selfie s osmnáctitisícovou halou, které May ironicky okomentoval jako "fakt důležitou věc" a se smíchem dodal, že odpříště už začne i tweetovat.

Co do pozornosti pozadu nezůstával ani vousatý Roger Taylor, který si poměrně průměrně odzpíval "These Are The Days Of Our Lives", "A Kind Of Magic" a "Under Pressure", v níž už jej doplnil i do té doby v zákulisí odpočívající Lambert. Co však trochu vázlo, byla jeho hra na bicí, protože ať už sehrál nudný souboj se svým synem nebo měl jen sám odbubnovat své party, bylo znát, že rychlejší a důraznější údery už nejsou jeho doménou, a tak je rád přenechával mladšímu Rufusovi.

Po dvou nádherných číslech v režii Adama Lamberta (vokální vrchol večera "Save Me" a neméně silné "Who Wants To Live Forever") se na scénu vrátil Brian May a opět potvrdil, že pokud by se z tria muzikantů měl vybrat dominantní člen, zvítězil by právě on. Do hypnoticky působivého, byť možná zbytečně dlouhého kytarového čísla s modrou salvou paprsků zakomponoval smutnou instrumentálku "Last Horizon", což mu zklidnilo obecenstvo před velkým finále. A jakmile se na pódium vrátila i zbylá sestava, mohlo se k celkem dobré atmosféře v obecenstvu řádně přikládat. Největší špalek se jmenoval "Radio Gaga" a jeho návykový stadionový refrén udělal z hudebního publika fanoušky, kteří tleskají stejně jako na fotbale. Pak už následovaly nezapomenutelné kousky jako ve vaně napsané "Crazy Little Thing Called Love", "Bohemian Rhapsody" a přídavek v podobě legendární halekačky "We Will Rock You" a závěrečné, zlatými konfetami doprovázené "We Are The Champions".

Adam Lambert a Queen
© Karel Šanda / Live Nation
Queen v Praze dokázali, že nahrazování zpěváků je sice obtížné, ale pokud si to situace žádá, dá se k němu postavit se ctí. Nikdy to sice nebude bez výhrad a skalní fanoušci už od včerejška určitě řeší, zda jim víc vadila Lambertova mizerná dikce při "We Will Rock You", zbytečně expresivní projev při "We Are The Champions" či "Bohemian Rhapsody", v níž zakomponování původní části skladby ve formě playbacku působilo jako malý podvod, ale není pochyb o tom, že převažující masa lidí odcházela z O2 areny oprávněně spokojená. I po všech těch letech a přes všechny výtky se totiž Queenům na koncertech daří udržovat pocit, že jste byli součástí něčeho výjimečného.


NÁZORY
  • Přesne tak! (Adam, 18.02.2015 16:52) Reagovat

    Byl jsem tam!!!! A muzu rict ze jedine co mi koncertu vadilo bylo moc dlouhe solo Braina... jinak to bylo dokonale... videl jsem mooooooc koncertu ale tohle byla paradni SHOW.... A Lambert!!! Boze ten chlap ma neuveritelnou techniku... sledoval jsem spousty jeho videi na youtube a napsal jsem Adam Lambert Vocal Range... a muzu rict ze to co on predvadi.... tak na to by Fredie koukal s otevrenou pusou.... Fredie je skvely.. ma prijemnejsi hlas... je to kral.Ale Lambert by mel byt daleko vice ocenovan... jediny duvod proc ne... tak to je ten ze se narodil ve spatne dobe...Rihann a Justinu Bieberu :) bouzel... dekuji Queenum na nezapomenutelny zazitek:) Lambertovi za to ze od ted mii vsichni ostatni zpevaci budou pripadat jako podprumerni :D... ne opravdu skvele skvele Skvele:)

    • Re: Přesne tak! (bulsara, 18.02.2015 18:59) Reagovat

      ... nerob tu verejne zo seba idiota : "tak na to by Fredie koukal s otevrenou pusou...." - tebe hrabe rovnako ako tomu senilnému pánovi s titulom doktora ....

      • Re: Přesne tak! (DrakulkaCZ, 18.02.2015 19:06) Reagovat

        Nevím, kdo tu ze sebe právě teď udělal idiota! 8^DDD Zvláštní, že arogantní jsou obvykle pouze samozavní obhájci Mercuryho, kteří nedokážou přiznat, že existuje také někdo jiný. A obvykle ti, kteří postrádají pořádný sluch a hudební vzdělání na to, aby to slyšeli. Adamův hlas studují učitelé zpěvu i operní pěvci, moc dobře vědí proč. Vrať se ke svým archivům CD a DVD a my si užijeme zase ty živé koncerty.

        • Re: Přesne tak! (bulsara, 18.02.2015 19:51) Reagovat

          Ale no tak, že máš erekciu pri tom blbečkovi je tvoj problém ... a ináč bez tých "archivů CD a DVD" s logom Queen by si ten tvoj idol ani neškrtol, pretože A. L. môže byť technicky vynikajúci, ale umenie v hudbe nie je o "centimetroch či sekundách" ... ale o kreatívnosti a originalite .... a ten tvo idol je v týchto metrických jednotkách NULA. Nebyť toho "zabudnutého" Mercuryho, tí dvaja páni pred sedemdesiatkou by boli len jedni z mnohých ... Bez odkazu hudby Queen - a mimo hudby Queen - by nevypredávali haly a neryžovali na 30 - 40 ročných hitoch .... Takže "trochu" rešpektu ....

          • Re: Přesne tak! (Shimoli710, 18.02.2015 21:10) Reagovat

            Ale no tak pane bulsara! Tohle je trochu ubohé! Já na queen fóru nad některými komenty taky skřípu zubama, ale přesto tam nechodím lidi urážet a nadávat jim. (Teda kromě toho exota, který psal recenzi v idnes, ale to tu nechci rozebírat.)
            Pokud se nepletu, tvrdil jste, že Vás na koncertě ani někde poblíž nikdo neuvidí. A pokud někde nejsem, nehodnotím.
            A neurážím lidi za jejich názor. Mají na něj právo!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Naživo: Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen (19.05.2023 18:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Nové desky 8/2023 - od Gorillaz přes Adama Lamberta po Jamese Harriese (28.02.2023 20:15)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- Audio: Adam Lambert skvěle přezpíval nesmrtelný hit "Holding Out For A Hero" od Bonnie Tyler (09.01.2023 12:35)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu