Českým hitparádám kralují Hozier s Bobem Dylanem. Ewa Farna z prvního místa vypadla ze žebříčku

17.02.2015 14:46 - Martin Kocián | foto: nymag.com

Nejhranější skladbu v rádiích má i nadále irský zpěvák Hozier. Prodejům nově vládne americký hudební veterán Bob Dylan. Tak ve zkratce vypadá sedmý týden v českých hitparádách. Více se dozvíte v komentáři, který přinese i vyjádření k minulému, prapodivně sestavenému žebříčku alb s polskou invazí.
Hozier - Hozier
© facebook interpreta
RÁDIA - Na cenu Grammy sice nedosáhl, ale na vrcholu našeho žebříčku se Hozier i nadále drží s hitovkou "Take Me To Church". Skladbu o přirozené lidskosti a o tom, jak je narušována náboženskými organizacemi a těmi, kteří se nás snaží přesvědčit, že jednají v našem zájmu, na slavnostním ceremoniálu zazpíval společně s fenomenální zpěvačkou a bojovnicí za lidská práva Annie Lenox. Jejich vystoupení patřilo k těm nejlepším.

Slunce i nadále nezapadá nad německým DJem Robinen Schulzem, který společně s Jasmine Thompson a songem "Sun Goes Down" drží stříbro. Zpěvák, jenž si minulý týden podmanil české publikum , když předvedl strhující výkon na své první pražské zastávce v rámci svého celosvětového turné, sympatický zrzek Ed Sheeran, již třetí týden stagnuje na bronzové příčce s překrásnou písní pro všechny zamilované "Thinking Out Loud".

Na stupínek vítězů už pohlíží ze čtyřky Taylor Swift s "Blank Space", která v sobě ukrývá zprávu, že existuje jedna dívka, která je všemi známá, ale zároveň není.

Několika platinami ověnčený elektropopový singl "I'm An Albatraoz" od sourozenců Nory a Arona Ekbergovi, kdy je druhý jmenovaný znám jako DJ Aronchupa, je pátý. Šestku bere Meghan Trainor s "Lips Are Movin". O tři místa si pohoršila tuzemská kapela Slza s jejich "Lhůtou záruční", která je však i nadále nejhranější českou skladbou. Hit tanečních klubů "Outside" Calvina Harrise a Ellie Goulding si o stupínek pohoršil a patří mu osmička. Poslední dva zářezy v Top desítce berou čeští interpreti, a to Chinaski s "Vínem" (9.) a Xindl X, který "V blbým věku" elitní desítku uzavírá.

Nejvýše postavenou novinku (65.) si připisuje "Stará žena", ve skutečnosti mladá a krásná česká P!nk Olga Lounová. A od čtyři místa za ní (69.) startuje český hitmaker Michal Hrůza se skladbou "Ráno". Zpěvák ze své poslední desky "Den" vytříská snad všechny písně jako singly, což se dnes podaří s jednou nahrávkou už opravdu málokomu. Za zmínku stojí i novinka od naší staré známé Taylor Swift, která uvedla do rádií novinkový singl "Style", ke kterému natočila už také videoklip.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Hozier - Take Me To Church
  2. Robin Schulz - Sun Goes Down
  3. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  4. Taylor Swift - Blank Space
  5. Aronchupa - I´m An Albatraoz
  6. Meghan Trainor - Lips Are Movin
  7. Slza - Lhůta záruční
  8. Calvin Harris & Ellie Goulding - Outside
  9. Chinaski - Víno
  10. Xindl X - V blbým věku

České hitparády pro 6. týden

Ewa Farna - (W)INNA?
© facebook interpreta
Jak si většina z vás asi minulý týden všimla, komentář k českým hitparádám pro šestý týden tohoto roku nebyl zveřejněn. Důvodem byl podivně seřazený albový žebříček, který obsadila polská vydavatelství, díky nímž se stalo to, že Ewa Farna měla dokonce tři svá alba natočená v polštině uvedená jako novinky. A to rovnou v elitní desítce, včetně skoro dva roky staré kolekce "(W)nna?", která dobylo první místo. Další polské interprety v žebříčku netřeba komentovat.

A jaké bylo k této situaci vyjádření samotné IFPI? "Podle informací ze sítě Bontonland se jednalo o prodej většího množství kusů za běžnou cenu v jedné jejich prodejně.". Z tohoto vyjádření vyplývá, že vlastně jedna jediná prodejna v celé republice rozhoduje o pořadí prodejnosti alb. Zvláštní situace. Ač Ewa Farna byla v albové hitparádě Bontonlandu na prvním místě, v den zveřejnění IFPI byla tahle skutečnost z pořadí vymazána. Další zajímavostí může být to, že v současném albovém žebříčku ani jednu z těchto polských desek nenajdeme. "(W)inna" tedy minule z nuly vyletěla až na zlato a nyní se po ní v Top 100 opět slehla zem.

Nejedná se však o první pochybení samotné IFPI, například v 51. týdnu minulého roku byla sestavena rovnou hitparáda pro další týden a první vydání pro rok 2015 bylo sečtena za podivně krátký časový úsek. Netřeba dodávat, že pravidelně dochází další dny po oficiálním zveřejnění velice často k úpravám jak rádiového, tak albového žebříčku.

Bob Dylan - Shadows In The Night
© facebook interpreta
PRODEJNOST - V týdnu minulém zahájil se svým již šestatřicátým albem "Shadows In The Night" pouť albovým žebříčkem legendární americký hudebník Bob Dylan na osmadvacátém místě. Nyní se však hřeje přímo na jeho výsluní. Na dvojce vzpomínáme s výběrovkou nejlepší hitů na tragicky zesnulého Petra Muka a na bronzové příčce se radujeme s Anetou Langerovou a jejím veleúspěšným albem "Na Radosti", které sklízí ocenění v mnoha redakčních anketách včetně té naší. Aneta v současné době objíždí s deskou naši vlast a většina zastávek je beznadějně vyprodaná. Pod stupně vítězů se konečně podíval soundtrack k pohádkovému filmu "Tři Bratři", který několik týdnů vedl. Za ním následují další české nahrávky: na pětce "Deska" Vojtěcha Dyka a na šestce Chinaski a "Rockfield". V první desítce překvapí kapela Jelen, která nejspíš hlavně díky svému duetu s Janou Kirschner "Co bylo dál? " k seriálu TV Prima stoupla v prodejnost s deskou "Světlo ve tmě" z jednačtyřicátého místa až na devítku. Desátou nejprodávanější nahrávkou jsou "Duety" Lucky Vondráčkové.

Top 10 - prodejnost:
  1. Bob Dylan - Shadows In The Night
  2. Petr Muk - Platinum Collection
  3. Aneta Langerová - Na Radosti
  4. ▼ Různí - Tři bratři O.S.T.
  5. Vojtěch Dyk - Deska
  6. Chinaski - Rockfield
  7. Diana Krall - Wallflower
  8. Zaz - Paris
  9. Jelen - Světlo ve tmě
  10. Lucie Vondráčková - Duety

Úplnou rádiovou, digitální i prodejní hitparádu pro 5. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY