shop.musicserver.cz
Ed Sheeran, Ryan Keen, Tipsport Arena, Praha, 12.2.2015

Ed Sheeran rozpálil Prahu. A s emocemi šel až donaha

Vydáno: 13.02.2015 12:44 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Obavy, že po přesunutí z Fora Karlín do Tipsport Arény bude první pražský koncert Eda Sheerana tratit na atmosféře, se ukázaly jako liché. Britský písničkář totiž předvedl vystoupení, které místy nepostrádalo drive stadionových show rockových hvězd, přesto si uchovalo to nejdůležitější - intimitu a opravdovost.

Live: Ed Sheeran

místo: Tipsport Arena, Praha
datum: 12. února 2015
Fotogalerie

Uteklo to. Jako by to bylo včera, když britský mladík Ed Sheeran poprvé zabodoval s písničkou "The A Team", která vyprávěla smutný příběh jedné dívky. Nyní stál na pódiu pražské Tipsport Areny jako jedna z nejzářivějších hvězd současné britské pop music. A i když s sebou neměl žádné doprovodné muzikanty a vyprodané hale zpíval jen sám s kytarou, počínal si suverénně a mile spontánně zároveň.

Ed Sheeran, Tipsport Arena, Praha, 12.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Dobrou půdu pod nohama mu připravil už písničkářský kolega Ryan Keen, který diváky rozehříval zhruba čtyřicet minut. Také on přišel coby (skoro) osamocený muž s kytarou a diváci ho vítali s nadšením. Také on hrál akusticky laděné písničky, které vyčnívaly přirozenou líbivostí a přitom se nejednalo o žádné kolovrátky. K dobru přihodil i jistou dávku showmanství a přítomné si tak rychle omotal kolem prstu. I když jeho písně znal z publika asi málokdo, zpívalo se, halou probleskl les svítících mobilů a aplaus mnohdy dosahoval míry, o jaké se předskokanům často ani nesní.

Keena musíme pochválit za dobrou práci i za sympatický přístup k fanouškům, na které hned po skončení koncertu čekal u stánku s dárkovými předměty a ochotně se fotil a podepisoval. Když po silném setu, ve kterém zapěl například i kousek aktuálního hitu "Uptown Funk" dvojice Mark Ronson a Bruno Mars, slézal z pódia, byly jasné dvě věci: že svůj úkol zvládl na jedničku a že až přijde Sheeran, nastane asi pořádný rachot.

Ed Sheeran, Tipsport Arena, Praha, 12.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Nastal. Zpěvák, který pár dní před pražskou zastávkou zpíval na Grammy, zahájil koncert písničkou "I'm A Mess" z loňské skvěle prodávané druhé řadovky "X". A když se v závěru nechal strhnout gradující energií a do interpretace se položil, jako by šlo o život, přeběhla po zádech první (a rozhodně ne poslední) husina. Zároveň bylo jasné, že Ed Sheeran svoje pražské fanoušky nijak neodbude a že s emocemi půjde až na dřeň.

Potvrdilo se to nejen při následující baladě "Lego House", ale i v průběhu celého večera, kdy se chytře střídaly houpavé lovesongy s energickými hiphopovými vsuvkami nebo velkolepými kytarovými sóly. To vše zvládal brzy čtyřiadvacetiletý Brit (narozeniny oslaví 17. února, ale fanoušci mu popřáli sborovým zpěvem již v předstihu) na pódiu úplně sám. Koncert měl spád, Sheeran často plynule přecházel z jedné písničky do druhé a občas vystoupení zpestřil nějaký ten cover, když si zavzpomínal na Stevie Wondera, na jehož počest si před pár dny s Beyoncé zazpíval duet, nebo svůj aktuální velehit "Thinking Out Loud" uvedl kouskem Elvisovy "Can't Help Falling In Love".

Ed Sheeran, Tipsport Arena, Praha, 12.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Když se podobným způsobem prolnuly dvě z nejsilnějších písní loňského alba "X" - balady "One" a "Photograph" - jednalo se o jeden z nejintenzivnějších momentů večera. Prvně jmenovanou zpívá v klipu prázdné hale, tentokrát ji přednesl plné Tipsport Areně a - světe, div se - atmosféra zůstala stejně křehká a niterná. Sheeran dokázal v jedné z nejprostornějších pražských hal předávat emoce působivěji, než se to povede na lecjakém intimním klubovém koncertě. A hlavně v tom vězí jeho síla - i přes raketový vzestup, jakým si v posledních letech prošel, z něj totiž na míle daleko cítíte, že je stále tím obyčejným zrzavým klukem, který nemá víc než kytaru a příběhy, které chce předávat. A že muziku dělá opravdu pro radost, a ne pro ty miliony prodaných nosičů, jakými se může pochlubit.

Nezbytnou součástí úspěchu čtvrtečního koncertu ale byl i fakt, že Sheeran zvládá skvěle komunikovat s diváky. Jeho způsob prezentace je pokorný a obyčejně lidský, zároveň se ale zpěvák nebojí přítomné hecovat ke zpěvu či vytleskávání. I proto si divák mnohdy připadal spíš jako na koncertě rockové hvězdy, opravdovost a emotivnost vystoupení to přesto nijak nenarušilo. Obzvlášť když si na závěr písničkář nechal to nejlepší ze svého repertoáru - v úvodu zmíněná "The A Team", magická "I See Fire" z filmu "Hobit" i dojemná "Give Me Love", při jejímž gradujícím závěru by se napětí dalo krájet, se postaraly o emočně bohatý finiš.

Ed Sheeran, Tipsport Arena, Praha, 12.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
A když se po mohutné odezvě publika hudebník vrátil na pódium, rozjela se pořádná party. Tu odstartovalo hiphopové medley, ve kterém krom jeho vlastní "You Need Me, I Don't Need You" zazněly i "In Da Club" 50 Centa a "Fancy" Iggy Azaley, a ukončil stylově rozjuchaný megahit "Sing" z díly Pharrella Williamse. To už stály na nohou i nejvýše položené tribuny a halou se nesl hlavní popěvek. A zatímco si ještě diváci sborově notovali "ooooooooo", zhasla světla a Ed Sheeran byl najednou pryč. Zážitek z koncertu, ve kterém zpěvák divákovi nezatajil vůbec nic a šel emočně až donaha, ten ale v přítomných zůstane na dlouho. Nejspíš na celý život.


NÁZORY
  • Souhlas... (Martin Kotatko, 13.02.2015 13:01) Reagovat

    Tak pod tohle se podepíšu. Zvlášť v koncích těch energických skladeb uměl Ed vykouzlit úžasnej nadupanej harmonickej rámus s duněnim úderů o kytaru ... a to jen díky pár loop pedálům. Neuvěřitelný. Kdyby hrál dneska zas, půjdu snad podruhý.

    • No nevim jestli je delat ramus hrdinstvi! (Slavikova, 13.02.2015 13:31) Reagovat

      Chvalite vykouzleny ramus, ale v hudbe jde predevsim o vykouzlene tony a ty umi vykouzlit jen a jen skutecni zpevaci jako napriklad Karel Hala, Yvetta Sifonova a Judita Cerovska. Vy mladi vsak davate prednost zapadnimu ramusu... Co takhle poslouchat svetovou kvalitu Allu Pugacevu? Zamyslete se

      • Re: No nevim jestli je delat ramus hrdinstvi! (Jana, 13.02.2015 14:13) Reagovat

        hm, být to pod článkem na kdejakou popovou hvězdinku, co zpívá na playback a kroutí jenom zadkem nebo před nějakým bieberem, co tráví před zrcadlem víc času než mnohá slečna, tak možná kývnu, ale Ed, který si tam dokázal odehrát celý koncert sám a jeho písně mají hezké melodie i citlivé texty, tak jediný kdo je tu mimo jste vy. To neustálé ta mladá generace neví, co je dobrá hudba, to za nás... jo v 60. letech taky rodiče nadávali, když jejich děti si pouštěli Beatles a později Rolling Stones, Nirvanu a další a dnes jsou to naprosté klasiky. A ano oceňuji ten "rámus", který dokázal nadělat pomocí pár loop pedálů. není sice první, co je používá, ale nevím o žádném jiném umělci, co je slavný jak Ed, co by si takto odehrál celý koncert a ono jen to dokázat sladit a uspořádat ty smyčky tak, aby tvořily podbarvení jeho kytary taky jistě dalo práce. Před týdnem jsem byla nadšená z koncertu Kieszy a teď Eda, je příjemné poslouchat vokály, které znějí čistě a upřímně.

      • Re: No nevim jestli je delat ramus hrdinstvi! (Martin Kotatko, 13.02.2015 14:57) Reagovat

        Milá paní Slavíková,

        mě zase fascinuje bezbřehá schopnost starší generace uzavřít se před čímkoliv a kýmkoliv novým. Vaší světovou paní Pugačevu jsem si vyhledal a dovolte, abych Vás vyvedl z omylu. Paní Pugačeva nejen že narozdíl od Eda většinou nehraje při vystoupeních na žádný nástroj, ale navíc naprostá většina záznamů jejího zpěvu, co se mi podařilo najít, je z televizních estrádových show. Ty, a teď mi jako televiznímu technikovu můžete věřit, se napříč světem odjakživa točí na playback. Ukažte mi jediné video s Edem Sheeranem, které je na playback a pak se budeme moci o něčem bavit. Do té doby jste u mě jen urážlivý xenofób bez jediného pádného argumentu.

        S pozdravem,
        Martin.

        • Re: No nevim jestli je delat ramus hrdinstvi! (stoub, 13.02.2015 15:42) Reagovat

          Děkuji, hezký trolling :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu