Nové desky pro 7. týden

15.02.2015 09:25 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Polovina února je ve znamení drobného útlumu v novinkových titulech. Aktivně mu bude čelit americký zpěvák Ne-Yo, britská zpěvačka Charli XCX, česká skupina Ladě nebo s klasikou Sol Gabetta a Bertrand Chamayou. Po týdnu se přihlásí ještě jednou "Fifty Shades Of Grey", tentokrát se scénickou hudbou. S novinkami přicházejí také Imagine Dragons či 36 Crazyfists.
Pokud se v pondělí 16. února vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Ne-Yo - Non-Fiction (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop

Ne-Yo - Non-Fiction
Americký zpěvák, skladatel, tanečník a herec Ne-Yo svoji poslední desku "R.E.D." vydal už před třemi roky, a tak byl nejvyšší čas se opět připomenout. V pořadí šesté album "Non-Fiction" vznikalo s pauzami více než rok a půl a Ne-Yo se při jeho tvorbě obklopil producenty, které známe spíše z popových projektů. Nejvíce práce odvedli Dr. Luke (Kelly Clarkson, Miley Cyrus, Avril Lavigne, nebo Pink), Cirkut (Britney Spears, Shakira, Rihanna, Katy Perry) a Stargate. Přesto ale zůstává Ne-Yo hlavně v hlavním proudu r'n'b, i když díky příspěvkům Pitbulla a Davida Guetty uslyšíte například i taneční rytmy. Hip hopové prvky pak naopak přidali hosté jako T.I., Schoolboy Q, Young Jeezy, nebo Juicy J. Z celkem dvanácti písniček standardní verze, které můžete v případě deluxe edice rozšířit až na jednadvacet, vzešly již tři singly. Na ty se ale netřeba omezovat. Ne-Yo totiž hned osmnáct songů sdílí prostřednictvím svého VEVA.


The Neal Morse Band - The Grand Experiment (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / alternativní rock

The Neal Morse Band - The Grand Experiment
Zpěvák a multiinstrumentalista Neal Morse vydává společně se svou kapelou novinku "The Grand Experiment". Přípravy a nahrávání nového počinu zvládli muzikanti během velmi krátké doby - před tím, než překročili práh studia nemuseli ani trávit čas zásadními přípravami. Nahrávka vychází ve třech formátech - jako samostatné CD, ve speciální edici, jako dvojCD a také na vinylu. Ačkoliv najdete na CD pouze pět kousků, jejich celková stopáž přesahuje padesát minut. Podle všeho to skladbám na kráse neubírá - naopak, recenzenti nešetří chválou a bez nadsázky hovoří o albu jako o jednom z nejlepších děl v tomto roce. Přesvědčte se sami a podívejte se na oficiální videoklip k titulní skladbě.


Charli XCX - Sucker (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / pop rock

Charli XCX - Sucker
Britská zpěvačka Charlotte Emma Aitchison, kterou budete znát spíše pod jejím alter ego Charli XCX, se už v pondělí chystá na velké tažení Evropu coby předskokan Katy Perry, a to je ten pravý čas vydat svoji druhou desku "Sucker" konečně i na starém kontinentě. Následník debutu "True Romance" vyšel ve Spojených státech už v půlce prosince a k nám se tak dostává s dvouměsíčním zpožděním. Charli XCX pro něj se svým producentským týmem čítající lidi jako Benny Blanco, Steve Mac, Naughty Boy, Greg Kurstin či třeba Stargate, připravila celkem patnáct skladeb, v nichž míchá pop s punkem, rockem, tanečními rytmy i power popem. Se skládáním ji pak pomáhal například i frontman Weezer Rivers Cuomo nebo Rostam Batmanglij z Vampire Weekend. Ačkoli sama zpěvačka občas hostuje na nahrávkách kolegů, na svoji druhou desku si pozvala pouze jednoho z nich a to ještě pouze na evropskou verzi. V aktuálním třetím singlu "Doing It" se k ní přidala Rita Ora. Ten a jeho předchůdce sdílí Charli XCX prostřednictvím svého kanálu YouTube.com.


Bob Marley & The Wailers - Easy Skanking In Boston ’78 (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: reggae / ska / rocksteady

Bob Marley & The Wailers - Easy Skanking In Boston ’78
V letošním roce je jistě plno významných jubileí a jedním z nich jsou bezesporu také sedmdesáté narozeniny Boba Marleyho. Na pultech obchodů proto jistě najdete spoustu výročních kompilací, oslavujících jeho práci. Mimo jiné tam taky najdete "Easy Skanking In Boston ’78", jednu z nových kompilací doposud nevydaného a raritního materiálu. Deska přináší záznam dvou historických koncertů z Boston Music Hall. Nahrávka bude k dostání hned v několika verzích - na blu-ray / CD nebo také na DVD a CD. Samozřejmostí je také samostatná CD verze. Pro ukázku navštivte oficiální stránky projektu .


Danny Elfman - Fifty Shades Of Grey Score (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Danny Elfman - Fifty Shades Of Grey Score
Minulý týden jsme vám představili písničkový soundtrack k filmu "Fifty Shades Of Grey", který se stal jedním z nejdiskutovanějších témat posledních dnů. Zmínili jsme též, že filmovou hudbu dostal na starost Danny Elfman, ovšem na prvním albu měly jeho kompozice pouze minimum prostoru. To napraví druhý soundtrack s přízviskem "Score". Na něm si našlo místo celkem šestnáct čistě instrumentálních skladeb, jejichž ukázky uslyšíte například na stránkách internetového obchodu Amazon.de.


Tip týdne

Imagine Dragons - Smoke + Mirrors (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / alternativní rock

Imagine Dragons - Smoke + Mirrors
Americká rocková senzace Imagine Dragons připravila společně s britských hiphopovým producentem Alexanderem Grantem novinkovou nahrávku "Smoke + Mirrors". S nástupcem debutu "Night Visions" si muzikanti dali patřičně záležet a jak sami prozradili, chtěli cvydat album, se kterým budou zcela spokojení a to pro ně - jakožto perfekcionalisty - příliš snadné nebylo. Své předsevzetí si ale splnili a posluchačům představují třináct nových písní. Z rádií jistě už znáte "I Bet My Life", "Gold" nebo "Shots". K sehnání bude také v několika mutacích. Trailer k desce najdete na YouTube.com.


Sol Gabetta & Bertrand Chamayou - The Chopin Album (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Sol Gabetta & Bertrand Chamayou - The Chopin Album
Před čtyřmi měsíci jsme vám představovali album argentinské cellistky Sol Gabetty "Prayer", které věnovala židovským autorům. Nyní se už hlásí s další nahrávkou, kterou tentokrát nepořídila s orchestrem ale s francouzským klavíristou Bertrandem Chamayou. Jak už napovídá název jejich společného díla "The Chopin Album", jsou jeho náplní kompozice Frédérica Chopina pro klavír a cello. Na desku jich zařadili celkem osm a vy si jejich seznam, včetně ukázek můžete prohlédnout, respektive poslechnout v internetovém obchodě Amazon.de.


36 Crazyfists - Time And Trauma (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: metalcore / alternativní metal

36 Crazyfists - Time And Trauma
Čtyřčlenná americká formace 36 Crazyfists připravila pro své přívržence po pětileté pauze novinku "Time And Trauma". Nástupce "Collisions and Castaways" přináší dvanáct kousků, jejichž produkci svěřili muzikanti do rukou Steveu Holterovi. Nutno podotknout, že novinková deska kapely vychází u Spinefarm Records, jež nabídla formaci smlouvu teprve nedávno. Z rádií můžete znát jednu z novinkových skladeb "Also Am I", kterou najdete k poslechu tady. Kromě nové nahrávací společnosti můžete ohodnotit také nového bubeníka Kylea Baltuse a navrátivšího basáka Micka Whitneyho.


Ladě - Lešť (Indies Happy Trails)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativa

Ladě - Lešť
Zatím poslední album kapely Ladě "Kalná" patřilo mezi jedno z nejlepších a nejoceňovanějších desek roku 2011. Nyní formace přichází s jeho nástupcem, který dostal název "Lešť", a opět nabídne syrové písně s texty zpěváka a básníka Michaela Kubesy. "Na nové nahrávce přicházíme s citelnějšími příběhy. Jedna z rovin, která se nese celým albem je nabídka k úvaze, dotaz: To, co máte rádi, to, co děláte, je skutečně̌ vaše vnitřní́ rozhodnutí, anebo jste to 'dostali' jako trend, který́ byste měli ctít?, " říká sám autor. Jedenáct skladeb má daleko k muzice, která posluchače "pohladí po dušičce" - jsou něžné, syrové, plaché i sprosté, ale hlavně autentické. Kapela, ve které kromě Kubesy a Uviry hrají ještě bubeník Patrik Benek, baskytarista Jiří Pater a perkusista Víťa Halška, jim dala navíc dřevní zvuk. První čtyři ochutnávky servírují Ladě na svém soundcloud.com profilu.


Dále vychází:

At The Hollow - What I Hold Most Dear (Universal)
Belinda Carlisle - Access All Areas (H'art)
Caravan - Access All Areas (H'art)
Chris Bell - I Am The Cosmos (Warner Music)
František Xaver Richter - Requiem (Czech Ensemble Baroque, Dirigent Roman Válek) (Supraphon)
Glen Campbell - Access All Areas (H'art)
Ingested - The Architect Of Extinctio (Universal)
Necrowretch - With Serpents Scourge (Universal)
Nightwish - Élan (singl) (Mystic Production)
Steve Hackett - Access All Areas (H'art)
Uriah Heep - Access All Areas (H'art)

Vychází na vinylu:
Cat's Eyes - Duke Of Burgundy (Universal)
Elle King - Love Stuff (Sony Music)
Rush - Caress Of Steel (Universal)
The Neal Morse Band - The Grand Experiment/Cd (Universal)
Zubin Mehta & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert / New Year's Concert 2015 (Sony Music)

Reedice:
Petr Skoumal - Jak se loví gorila (Písničky ze slabikáře Pavla Šruta) (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY