Svět kritizuje výstup Kanyeho Westa na letošních Grammy. Dopis mu napsala i Shirley Manson z Garbage

11.02.2015 08:52 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Také letošní udílení cen Grammy bylo málem svědkem další sabotáže Kanyeho Westa. Po incidentu z cen MTV 2009, kdy po vyhlášení nejlepšího ženského videoklipu rapper přerušil děkovací řeč Taylor Swift a prohlásil, že cenu si zaslouží Beyoncé, měl s podobnými úmysly namířeno i na pódium letošního ceremoniálu. Překazit to tentokrát chtěl Beckovi, přebírajícímu cenu za Album roku. Nakonec si to ale rozmyslel a k velkému pobavení všech se od mikrofonu odvrátil, což všichni brali jako skvělý prank.

Jak však po předávání ocenění vyšlo v rozhovoru najevo, hudebník, který si se svou slávou místy už neví rady, chtěl opravdu znovu orodovat za třiatřicetiletou zpěvačku a protestovat proti vítězství Becka. Mimo jiné se také nechal slyšet, že fakt, že cenu namísto Beyoncé obdržel americký alternativec, je výsměchem skutečnému umění a interpret by ji měl ihned vrátit.

Po jeho výstupu se na internetu rozhořely četné diskuze. Tábory jednotlivých interpretů, Beyoncé a Becka, dokonce začaly napadat stránky umělců na Wikipedii, a zatímco jedni se pohrdavě ptají, kdo to Beck vůbec je, a nazývají ho zlodějem, druzí se smějí údajným uměleckým kvalitám Beyoncé, která by prý ničeho nedosáhla bez armády producentů za zády. Především se však kritiky dočkalo neuctivé chování Westa.

Z celkem nečekané strany přišla kupříkladu reakce Shirley Manson, frontwoman rockových Garbage. Pomocí své oficiální facebookové stránky napsala Kanyemu otevřený dopis, v němž kromě jiného uvádí:

"Jediný, kdo tu znevažuje umění, jsi TY. Znevažuješ svůj vlastní talent, a hlavně pak talent, tvrdou práci a houževnatost všech umělců, když se tak sprostě a surově navážíš do vynikajícího a pokorného muzikanta, jakým je Beck. (...) Dospěj a přestaň kolem sebe pohazovat hračky. Udělal jsi ze sebe naprostého ko*ota," nešetří Manson ve svém statusu ostrými slovy. Na závěr také doplňuje, že Beyoncé zcela jistě nepotřebuje, aby za ni mluvil.

Co si o chování Kanyeho Westa myslíte vy?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY