Miroslav Paleček představí na desce "Ježkárny" známé písně Osvobozeného divadla

06.02.2015 13:15 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Miroslav Paleček (dříve známý z legendárního dua Paleček - Janík) nosil již patnáct let v hlavě nápad natočit písničky Osvobozeného divadla. K jeho realizaci došlo až nyní, kdy 27. února vyjde pod hlavičkou vydavatelství Supraphon kolekce písní s názvem "Ježkárny".

Paleček poprvé objevil tyto legendární songy v roce 1954 díky zpěvníčku svého bratra Václava. "Byl to tenkrát pro mě šok, něco jako blesk z čistého nebe, a okamžitě jsem propadl kouzlu jejich neotřelých slov, humoru, melodické rozkošatosti a hravosti."

Miroslav Paleček - Ježkárny
© facebook interpreta
Nad koncepcí alba přemýšlel písničkář hodně dlouho. "Zatímco jiní šli cestou velkého zvuku, velkého hlasu a velkých aranžmá, já hledal cestu prostší a šel rovnou za písničkou. Skromné výrazové prostředky + silné sdělení = návrat k jednoduchosti. Stejně jako při živém hraní zůstává stěžejní kytara i hlas a naštěstí mi víc než vydatnou podporu ve všech směrech a ve všech nahrávkách dodal kamarád, všestranný, citlivý muzikant plný nápadů, supervisor, občas i nutný dráb, ale hlavně mistr všech strunných nástrojů Pavel Fořt."

Kromě jmenovaného Pavla Fořta (akustická kytara, elektrická kytara a baskytara) na nahrávce účinkují Štěpán Kojan (akordeon), Petr Dopita (pila) a Karel Fořt (akustická a bezpražcová baskytara).

Album "Ježkárny" obsahuje celkem patnáct písní ze všech stěžejních her Osvobozeného divadla: Osel a stín, Těžká Barbora, Caesar, Rub a líc, Balada z hadrů, Kat a blázen, Ostrov dynamit... "Snažil jsem se přístupem, zpracováním a interpretací zachovat písničkám jejich pel, hravost i přirozenost a představit je tak v současnější písničkářské podobě," dodává Miroslav Paleček.

Tracklist alba je následující: Civilizace, David a Goliáš, Ezop a brabenec, Klobouk ve křoví, Prabába mé prabáby, Svět naruby, V domě straší duch, Stonožka, Tragédie vodníkova, Strejček hlad, Šaty dělaj´ člověka, Svítá, Tmavomodrý svět, Nebe na zemi, Život je jen náhoda.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY