Zemětřesení v českých rádiích Hozier ustál

03.02.2015 14:09 - Martin Kocián | foto: nymag.com

Česká rádiová hitparáda zažila i pro tento týden velké zvraty, a to jak v podobě velkých vzestupů, tak pádů. Toto zemětřesení však neohrozilo irského zpěváka Hoziera, který této hitparádě se skladbou "Take Me To Church" i nadále vévodí. Soundtrack k filmu "Tři bratři" je popáté v řadě nejprodávanější.

Hozier - Hozier
© facebook interpreta
RÁDIA - Zlaté žezlo rádiové hitparády i napodruhé pevně drží Hozier s jeho metaforickou skladbou "Take Me To Church", v níž přirovnává svou milenku k víře. Irský zpěvák, který tuto neděli bude bojovat o nejprestižnější ocenění, jež se mu v hudebním světě může dostat, tedy o Grammy, vystoupí na slavnostním ceremoniálu po boku pěvecké legendy Annie Lennox. Stejnou pozici z minula si udržel také německý DJ Robin Schulz společně s mladinkou YouTuberkou Jasmine Thompson a songem "Sun Goes Down". Od bronzové příčky však nezůstal v elitní desítce kámen na kameni. Až z jednadvacáté pozice na trojku skočil jeden z nejúspěšnějších zpěváků současnosti Ed Sheeran s dojemnou baladou "Thinking Out Loud", která určitě nebude chybět v koncertním setlistu, který předvede už příští čtvrtek v pražské Tipsport aréně. Zda s sebou přiveze i zlatý gramofónek za nejlepší album minulého roku, lze zatím jen spekulovat.

Se skladbou "I'm An Albatraoz" si podmanil severské země, ale i naše sousedy včetně Německa. O kom je řeč? O Aronovi Michaelu Ekbergovi, který je znám pod pseudonymem Aronchupa. Jedná se o švédského DJe a producenta, jenž je členem právě skupiny Albatraoz. Ke zmíněné hitovce mu vokály nazpívala jeho vlastní sestra Nora Ekberg a společně v naší hitparádě poskočili z dvanáctky na neoblíbenou čtyřku. O pět pozic se posunul Xindl X "V blbým věku", píseň se zároveň stala nejhranějším českým kouskem uplynulého týdne. Pád o jeden stupínek zaznamenala česká kapela Slza s jejich "Lhůtou záruční" (6.) a vinaři Chinaski (7.).Velké vzestupy se konaly na konci elitní desítky, kdy se Calvin Harris společně s Ellie Goulding probojovali s jejich taneční peckou "Outside" ze čtyřiadvacítky až na osmičku. O deset míst si polepšila Meghan Trainor s "Lips Are Movin" (9.) a dařilo se i Taylor Swift s "Blank Space" (10.). Obě dámy se společně utkají na zmiňovaných cenách Grammy v kategorii skladba roku, byť s jinými songy.

Nejvýše postavenou novinku (34.) mají Maroon 5 díky "Sugar", jejíž vizuální počin sčítá na YouTube už stamilionovou sledovanost. Klip je výjimečný v tom, že obsahuje autentické záběry ze skutečných svateb, kdy kapela udělala radost hned několika novomanželům. Na svoje předchozí úspěchy bude chtít navázat Kelly Clarkson s "Heartbeat Song", která startuje na čísle čtyřicet šest.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Hozier - Take Me To Church
  2. Robin Schulz - Sun Goes Down
  3. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  4. Aronchupa - I´m An Albatraoz
  5. Xindl X - V blbým věku
  6. Slza - Lhůta záruční
  7. Chinaski - Víno
  8. Calvin Harris & Ellie Goulding - Outside
  9. Meghan Trainor - Lips Are Movin
  10. Taylor Swift - Blank Space

Různí - Tři bratři
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Soundtrack k pohádkovému filmu "Tři Bratři", který je nominovaný na celkem deset cen Český lev, se díky Tomáši Klusovi a Vojtěchu Dykovi, kteří jsou hlavním lákadlem ke koupi alba, stal i popáté v řadě nejprodávanějším. Jeho vítězné tažení nedokázala zastavit ani Aneta Langerová se svým podle všeho nejlepším albem "Na Radosti". Zpěvačka, jež získala minulou neděli nejvíce nominaci v rámci tradiční ankety Žebřík, se představí také jako herečka ve filmu "8 hlav šílenství", o kterém jsme vás již informovali. Bronzovou medaili si tentokrát uzmuli Chinaski a jejich "Rockfield", když vystrnadili "Desku" Vojty Dyka, která je čtvrtá. Chinaski hlásí se svým chystaným turné ještě před zahájením v několika městech vyprodáno a mohou se stejně jako Aneta radovat z nominace na cenu Žebřík, což koneckonců platí i o zmíněných Klusovi a Dykovi.

Příběhy z Paříže nám i nadále vypráví Zaz na pětce. Velmi slušně se také prodává syn satanův Marylin Manson a jeho novinkový (a zdařilý) počin "The Pale Emperor" (7.). V první desítce můžeme poprvé vidět desku "Jolanka" od Szidi Tobias, která se usídlila na osmičce, nebo staré známé Bratry Ebeny s "Časem holin".

Top 10 - prodejnost:
  1. ▬ Různí - Tři bratři O.S.T.
  2. Aneta Langerová - Na Radosti
  3. Chinaski - Rockfield
  4. Vojtěch Dyk - Deska
  5. Zaz - Paris
  6. Pink Floyd - The Endless River
  7. Marylin Manson - The Pale Emperor ,
  8. Tomáš Klus - Proměnamě
  9. Szidi Tobias - Jolanka
  10. Bratři Ebenové - Čas holin

Úplnou rádiovou, digitální i prodejní hitparádu pro 5. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY