shop.musicserver.cz
Kiesza, Mista, Lucerna Music Bar, Praha, 2.2.2015

Kiesza v Praze odehrála umírněnou párty. A bohužel s sebou přibrala i Mistu

Vydáno: 04.02.2015 11:26 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Na jakém nejhorším koncertu jste kdy byli? Na Marilynu Mansonovi v Brně? Na Alanis Morissette v Ostravě? Nebo snad na Michalu Davidovi v jakékoliv podobě? O vašich adeptech si rádi přečteme v diskuzi, po české premiéře Kieszy je ale jasné, že se do nepopulárního klání přihlásila i předskokanka Mista. Jaké to bylo?

Live: Kiesza

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 2. února 2015
support: Mista
setlist: The Love, No Enemiesz, Losin' My Mind, Over Myself, Vietnam, What Is Love (Haddaway cover), Cut Me Loose, So Deep, Sound Of A Woman, Giant In My Heart, Take Ü There, Hideaway + Hideaway (Gorgon City Remix)
Fotogalerie

Kiesza, Lucerna Music Bar, Praha, 2.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
"Jste tadyyyyyy? Já vás nepočujem!", "Těšíte sa na Kajzu? Kto sa těší na Kajzu?", "A pojďme všichni: Hej! Hej! Hej!".

Uff, to zase bylo. Znáte to pořekadlo o mistru tesařovi? Zdá se, že ze všech stran dlouhodobě chválený Lucerna Music Bar má na přelomu ledna a února nějakou špatnou karmu. V sobotu své vystoupení už poněkolikáté za sebou pokazil Tricky, v pondělí večer se na něm pro změnu ukázala tragická Mista.

Pokud nás čtete dlouhodobě, nejspíš už víte, že pro ni na musicserveru máme vřelé slovo jen zřídkakdy. A jakkoliv nás můžete obviňovat, že jsme v kritice jejího kolotočářského eurodancu až příliš zaujatí, Evropou 2 protežovaná zpěvačka naživo objektivně ukázala, že si pozornost kolem své osoby opravdu nezaslouží. Kromě výše zmíněných, uši rvoucích vět, totiž interpretka celé řady hitů dělala z diváků pitomce a pro svých nekonečných pětadvacet minut využila half-playback. A světe div se, i na takové show se toho dá ještě mnoho pokazit.

Kiesza, Lucerna Music Bar, Praha, 2.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Od zvukaře byl puštěný nejen celý hudební podklad, ale také nepatrně zeslabené doprovodné vokály. To aby si náhodou někdo nevšiml, že živá Mista výšky nevyzpívá, a tak do těch svých znásilněných tanečních pazvuků typu "Show Me" spíše jen přizvukuje. A protože v postupně se zaplňujícím klubu absolutně neintonovala, byli jste za ten playback nakonec ještě rádi. A ne, tímhle výčet záporů ještě zdaleka nekončí.

Její anglická výslovnost byla příšerná, tancovat taktéž neuměla (od toho tady byly dvě nesynchronizované, twerkující tanečnice, kterých vám při pohledu na jejich strnulé úsměvy bylo až líto) a jelikož je její repertoár naštěstí omezený, skladba "Rock It! (United)" zazněla hned dvakrát. Facepalmy přibývaly i díky zoufalé snaze lézt přítomným do zadku prohlášením, že v Praze se umíme bavit lépe než na Slovensku. A ano, i tato laciná hecovačka zazněla o píseň později ještě jednou. Korunu tomu všemu nasadil zvukař, jehož přístroj ty kolovrátkové mptrojky tak zahřály, že se anti-hudba po více jak čtvrthodinovém zasekávání zastavila úplně. To už pak nevíte, jestli se tomu spíš smát, nebo brečet.

Kiesza, Lucerna Music Bar, Praha, 2.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Přičtěte si k tomu Stano Šimora, jejího manžela a manažera, který jí uměle přifukuje slávu nakupováním lajků a zhlédnutí klipů na YouTube z falešných účtů a každému rozumnému promotérovi musí být jasné, že ať už pořádá koncerty nebo třeba jen diskotéku, smlouvou s tímhle zoufalým amatérismem si akorát zkazí pověst. Nikdy víc.

Když se po třičtvrtěhodinovém čekání vynořila ze zákulisí Kiesza, mohlo se zdát, že už to bude jen lepší. A ono i bylo. Občas. Zpěvačka, která se do svých patnácti let chystala na kariéru baletky a nějaký čas strávila i v námořnictvu, otevřela své vystoupení písní "The Love". Kdo by však od interpretky, bubeníka, tanečního páru a hráče na klávesy a další elektronické krabičky čekal jen roztančenou párty, mohl být po vynikající "No Enemiesz" mírně rozčarován.

Kiesza, Lucerna Music Bar, Praha, 2.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Za vším stojí zpěvaččino nové album, na němž se hodně čerpá nejen z taneční muziky devadesátých let, ale také z popu a stále populárnějšího deep housu. Dnes už pozapomenutá uskupení typu 2 Unlimited, Corona nebo Culture Beat byla pro šestadvacetiletou rodačku z Calgary jistě velkou inspirací, avšak při tvorbě svého druhého nosiče (resp. prvního, nepočítáte-li nezávislý debut z roku 2008, z nějž stejně nic nezaznělo) sahala i do jiných škatulek.

Slibně rozjetý začátek se secvičenou choreografií tak už při třetí skladbě znatelně zpomalila houpavější píseň "Loosin' My Mind". Přiblížení se Morcheebě by ani tolik nevadilo, kdyby nenásledovaly další kousky v podobné náladě, které se pomalu slévaly do nevýrazné prostřední části. Kieszi to technicky zpívalo celkem slušně, ale chyběly tomu ty správné emoce. To se naplno projevilo v klavírních baladách "What Is Love" a "Cut Me Loose", které namísto velkých čísel působily jen jako zdlouhavé, nezáživné výplně bez jakékoliv dynamiky. Zvláště cover Haddaway z "Noci v Roxbury" prokázal, že aranže sice můžete měnit, jak chcete, ale odrhovačka odrhovačkou zůstane. Přesto se právě po něm sálem rozezněl bouřlivý potlesk. Zaskočenou umělkyni náhlé ovace dojaly, a do té doby uměle působící show tak konečně dostala příjemně lidský rozměr.

Po erotičnem nasáklé "So Deep" si Kiesza střihla ještě mohutné refrény v titulní písni a pak se konečně začalo zase tancovat. "Giant In My Heart" byla ještě rozcvičkou, ale až ve Skrillexem a Diplem produkované "Take Ü There", vycházejícího pod hlavičkou jejich společného projektu Jack Ü, se rozjela ta správná párty. Dubstepové dropy ve spolupráci se stroboskopy posunuly do té doby spíše umírněnější večírek do divoké vřavy a pak už scházela jen nezbytná "Hideaway", kde si písmenka "U" a "A" rozdělilo publikum napůl, a bylo po všem.

Česká premiéra Kieszy nebyla špatná, zároveň se ale nejednalo o nic převratného. Pokud jste tam byli, jistě budete souhlasit s tím, že o ztracený čas nešlo. Jestliže jste ale dali přednost jiné zábavě, absence vás mrzet nemusí. Jen tu Mistu už, prosím vás, nikdy nikdo nikam nezvěte.

NÁZORY
  • Mista (Václav Hess, 04.02.2015 11:43) Reagovat

    Škoda že se v článku nevyskytl celý setlist vystoupení Misty, už i to málo co bylo zmíněné stálo za to. :-D Neví někdo jaké písničky zpívala?

  • vystoupení Kieszy nemělo chybu (Ein, 04.02.2015 12:01) Reagovat

    Podle mě byla Kiesza dokonalá (a to jsem se před koncertem neřadil mezi její velké příznivce). Výborný zpěv snad bez chyb, příjemné vystupování, show plná energie. Nechápu, proč by měl celkový zážitek shazovat fakt, že se netančilo celou dobu, ale že zazněly i balady.
    Jinak Lucerna Music Bar fakt nepatří mezi vhodná MISTA pro koncerty.

  • Jasně (Martin, 04.02.2015 12:06) Reagovat

    Mista je příšerná o tom žádná, ale koho jiného za předskokana? Když u nás se nikdo jiný tanečnímu popu nevěnuje a všichni radši jedou různé variace poprocku.

    • Re: Jasně (PT, 04.02.2015 12:12) Reagovat

      Třeba Jitku Charvátovou?

      • Re: Jasně (jarecek, 04.02.2015 12:31) Reagovat

        ta ma prave ted nekdy rodit, jestli uz se to nevylihlo. me napadla treba jeste tereza cernochova, i kdyz ta je asi vic funky. tak jako tak, obe by stejne nejspis simor preplatil a pretlacil konexemi a lobbovanim. protoze tady jsou penize taky az na prvnim miste :)) a vubec, podle me by klidne stacila i nejaka slusna ceska djane. takova lucca umi urcite zahrat pro divaky ocka dostatecne melodickej zpivankovej a mekcenej electro / progressive house.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Nové desky 17/2023 - od The National přes Jessie Ware po Dipla (03.05.2023 08:00)
- Nové desky 7/2023 - od P!nk přes Caroline Polachek po dEUS (22.02.2023 17:30)
- Naživo: Nova Rock v prvním dni rozzářili Muse, Evanescence a tuny bláta (14.06.2022 08:21)
- Nové desky 9/2022 - od Stereophonics přes Dipla po Sabaton (09.03.2022 08:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (40-31) (24.01.2022 18:00)
- Naživo: Morcheeba ukolíbala Prahu do příjemné letargie (12.09.2021 20:51)
- Fotogalerie: Koncert kapely Morcheeba v obrazech (12.09.2021 20:03)
- Minirecenze: Morcheeba zve albem "Blackest Blue" na noční procházku za svitu Luny (02.09.2021 14:35)
- Video: Skrillex a Justin Bieber přicházejí v "Don't Go" s nudným r'n'b (26.08.2021 10:58)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu