Vanessa oslavila 25 let v pražském Foru Karlín

03.02.2015 08:44 - Jaroslav Hrách | foto: Pavel Mužák / iReport.cz

Legendární česká EBM kapela Vanessa po zrušeném turné k pětadvacetiletému výročí nakonec vystoupila alespoň v pražském Foru Karlín. Tentokrát se nešňupalo z Bible, ale házeli červi po fanoušcích. Role předskokana se ujala česká horrorcore kapela Sodoma Gomora, v jejímž čele stojí kontroverzní rapper Řezník.

Live: Vanessa

support: Sodoma Gomora
místo: Forum Karlín, Praha
datum: 1. února 2015
setlist: Dobře organizovaná tlupa, Fuck B, Zrcadla, Nekrodisco, Smutný pán, Krev teenagerů, Holky z gymplu, Inrtermezzo, Jan Stihomam, Jedu do pekla, Vyvrhel, Flashback, Mikronaut, Spolkni ďábla, Ahoj chcípni, Prokopat se ven, Jimmy Jones, Bisociál

V rámci pětadvacetiletého výročí na scéně si Vanessa naplánovala koncertní turné po celé České republice. Nakonec však bylo turné zrušeno a z celorepublikové šňůry zbyl jen jediný koncert v Praze, a to z důvodu, že se prý nepodařilo prodat dost lístků v předprodeji. Můžeme jen spekulovat o tom, zda to všechno byl jen marketingový tah, či zda Vanessa opravdu bláhově doufala, že vyprodá lístky na svá vystoupení už v předprodeji.

Sodoma Gomora, Forum Karlín, Praha, 1.2.2015
© Pavel Mužák / iReport.cz
Jako předskokana si kapela zvolila žánrově lehce odlišnou, ale zato přístupem dosti blízkou horrorcore kapelu Sodoma Gomora, v jejímž čele stojí průkopník českého horrorcore rapu Řezník a jeho parťák Sewadee aka De Sade. I přesto, že Sodoma Gomora cílí spíš na mladší publikum, než jsou fanoušci Vanessy, vypořádala se se svým vystoupením velmi dobře. Místo předpřipravených instrumentálek byla doprovázena živou kapelou Undead Orchestra, která jim opravdu sedí a díky ní jejich show skvěle vynikla.

Řezník s De Sadem své vystoupení odstartovali hitem "Éra Déra" ze stejnojmenného alba a po několika společných skladbách si střihli i pár sólových. Dokonce oprášili pár starých věcí, takže se dostalo i na songy jako "Sodoma Gomora rap" či "Kundičky". Závěrem si Sodoma Gomora přichystala ještě menší překvapení, jímž byl rapper Haades z Terror Crew, který na pódiu zarapoval "Home Office" ve stylovém převleku správného úchyláka.

Vanessa, Forum Karlín, Praha, 1.2.2015
© Pavel Mužák / iReport.cz
Vanessa vystoupila opět v již tradiční šestičlenné sestavě - Samir Hauser, Moimir Papalescu, Tvzex, John Fryer, Jaroslav Stuchlý a Jakub Horák. První polovina koncertu se nesla v duchu posledních nahrávek "Antidotum" a "Ave Agony". V polovině přišel čas na tvrdou instrumentální mezihru a po ní se dostalo i na skladby poněkud staršího data z desek "Flashback", "Monogamy" a "Vanessa Gun". "Mikronaut", během kterého Samir Hauser zpočátku zapomněl text, zazněl v upravené verzi. Prvním přídavkem byl hit "Jimmy Jones", po něm následoval druhý přídavek "Bisociál", při kterém si zahostoval Řezník, jenž odrapoval jednotlivé sloky skladby.

Samozřejmě nechyběly ani lehce kontroverzní prvky, na které jsme na koncertech Vanessy zvyklí. Prvním z nich bylo klasické Hauserovo zvracení na pódium. Druhým (trochu nostalgickým) byli červi (údajně prý larvy potemníka), které do davu rozhazovala slečna v převleku smrtky. Celkem to pak křupalo pod nohama. A abych nezapomněl, na pódiu se při songu "Spolkni ďábla" objevila také diskopíča.

Vanessa, Forum Karlín, Praha, 1.2.2015
© Pavel Mužák / iReport.cz
Jedním z velkých plusů a zároveň mínusů byl prostor. Forum Karlín je opravdu pěkné místo pro velké koncerty, avšak Vanessa ho zdaleka nevyprodala, takže vzadu bylo celkem dost místa. Myslím si, že by kapele slušel spíš menší špinavější klubový prostor, namísto nablýskaného Fora. Na druhou stranu jsme se tam alespoň nemačkali. Hlavní výhodou bylo především perfektní ozvučení, takže jsme si mohli koncert vychutnat opravdu na maximum.

Sečteno, podtrženo, Vanessa opět nezklamala. Ke svému pětadvacátému výročí si přichystala skvělou show s porcí pořádné muziky a zachovala si status jedné z nejtvrdších českých kapel.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY