, zjistilo se - musicserver.cz">

Přehrávač Neila Younga Pono je "na prd", zjistilo se

06.02.2015 08:39 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Kanadský muzikant Neil Young loni spustil na žebráckém serveru Kickstarter kampaň pro převratný přenosný hudební přehrávač a digitální hudební službu Pono, na jejichž vývoji se podílel. Na rozdíl od běžně dostupných empétrojek cílí Pono na příznivce vysoké kvality zvuku, konkrétně formátu FLAC.

Dobrá věc se podařila, potřebné peníze Young od fanoušků vybral, a Pono se tak počátkem letošního roku dostalo do prodeje. Zároveň s tím tak vycházejí první recenze. Bohužel pro písničkáře nejsou moc příznivé. Americký žurnalista a dřívější muzikant David Pogue pro Yahoo napsal článek, jehož pointou je, že high-tech přehrávač je "na prd". Kritizuje například jeho nemotorný tvar nebo nepovedený dotykový displej.

Stěžejním bodem Pogueovy recenze je ovšem sluchový pokus, do kterého zapojil vybrané hudebníky, hudebnice, mistry zvuku a další lidi. Ti poslouchali stejné skladby střídavě z Pona a iPhonu, a aniž by znali pravdu, měli za úkol tipovat, z kterého zařízení jim do sluchátek zrovna signál jde. Na nelichotivý výsledek se můžete podívat níže.

"Ze zhruba stovky vrcholových umělců a umělkyň, kteří srovnávali kvalitu Pona s nekvalitními empétrojkami, všichni slyšeli a vnímali rozdíl, který Pono nabízí, rozdíl, který je prospěšný lidským smyslům a který si zasloužíte slyšet," reagoval na Pogueův experiment Neil Young.

Když už nic, zjistilo se alespoň, že kvalita souborů, kterou nabízí Apple v iTunes, není tak hrozná, jak se předpokládalo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY