shop.musicserver.cz

Kleopatra - apokalypsa českého muzikálu

Vydáno: 13.06.2002 05:00 v sekci Recenze - Vladislava Poláčková | foto: facebook interpreta

"Kleopatra" - další český muzikál, tentokrát v duchu promyšlené marektingové strategie. Nové divadlo, "nové pojetí", ohrané motivy, ale hlavně "velké české" pop zpěvačky královnami v drahých robách, kdo by se nejel podívat? Ale kdo to má poslouchat?

1/10

Různí - Kleopatra

Celkový čas: 57:27

Skladby: Ave - úvod do Alexandrie, Chci královnou se stát, Vykutálená, Zamilovaný Caesar, Za to se platí, Pod Tvými ochranými křídly, Teď královnou jsem já, Sláva-sláva, Když v deltě svítá, Dámy vládnou, Smlouva s Římem, Já Ti přísahám, Máme svůj Řím, Síla vůle bohů, Velká píseň o Nilu, Teď královnou jsem já - rádio verze

Vydavatel: EMI Czech Republic

Kleopatra - žena, která zaujala pevné místo ve světových dějinách. Ovládla srdce mužů, získala obdiv žen, slávu a bohatství. S tím vším přišla však také náhlá a tragická smrt. Příběh egyptské královny se nesmazatelně vryl na stránky historie a do děl mnoha významných světových spisovatelů i filmařů. Byla jen otázka času, kdy se v českém pytli plném "českých" muzikálů ocitne i toto lákavé a pompezní téma. Na hudební ztvárnění však dostala bohužel chuť naše "přední" disco hvězda 80. let - Michal David. Výrobu pěkného, komerčního kousku vzal pěkně od podlahy, jak se patří na ostříleného showmana.

A jelikož je na českém hudebním trhu málo zbytečných CD, které mají velkou prodejnost, objevuje se na pultech obchodů i výběr hitů "Kleopatry". Poslechnout si však soundrack a nejít na představení, to prostě nelze. Nejen že vůbec nepochopíte, o co tu jde, ale tak nějak vás to nutí udělat srovnání a doufat, že naživo to nebude tak zlé. I já jsem tedy podlehla této promyšlené marketingové strategii a po masírce letáků a upoutávek po celé Praze jsem se vydala do divadla Brodway na "Kleopatru". Sice jsem hned v úvodu litovala, že jsem měla zůstat u CD, ale nebylo úniku. Diváky přivítal sám pan David a show mohla začít. Jak se na vás chrlí jedna scéna za druhou, doprovázená velkou multimediální projekcí Filipa Renče, klasická muzikálová přezvučenost vás vrhne do děje tak, že nestíháte vnímat kvalitu hudby, zpěvu, natož texty, a tak si jen prohlížíte osoby na jevišti a hodnotíte. Celý příběh je rozdělen na dvě dějství, v první části se odehrává vstup Kleopatry do hry o egyptský královský trůn a smrt Caesara. Druhá část pojednává o lásce Marca Antonia ke Kleopatře a jejich osudné smrti. Kdo nemá přehled o historickém pozadí, nemusí se bát. I s tím se počítá. Děj totiž provází dvojice bohů Isis a Jupiter, kteří vám po "lopatě" ozřejmí souvislosti příběhu. Historik, by při odchodu z představení zaplakal. Konzumní divák, sbírající si do svého deníčku počet shlédnutých hvězd, by možná odešel nadšený. Velmi rozporuplné pohledy. Otázkou je, z jaké strany tedy ke "Kleopatře" přistupovat.

Mně přísluší ten hudební úhel pohledu, a proto se nebudu pouštět do sáhodlouhého vyprávění děje, který i přes to, že je dosti složitý a místy až příliš vykonstruovaný, nemá téměř žádnou vypovídací historickou hodnotu. Stejně jako na desce zde uslyšíte a uvidíte několik našich předních pop hvězd. V roli Kleopatry to je Bára Basiková / Ilona Csáková / Monika Absolonová a Radka Fišarová. Asi se ani nemusím pozastavovat nad jejich společným hitem "Teď královnou jsem já", která je rádiovou verzí stejně jmenované skladby a kopií písně "Chci královnou se stát". K téhle skladbě plné lesku a přezpívávání třech hudebních sokyň mohu jen dodat, že "Davidovská" továrna na hity se nezapře, protože slyšet na jednom představení a jedné desce jednu věc nejméně třikrát, to pěkně vleze pod kůži, a pak si to můžete doma při trpném úklidu pěkně pobroukávat. Takhle se i ta nejnepodařenější písnička může stát šlágrem sezóny. No, není to dobrý recept na úspěch?

Vrátím se ale k CD. Ke Kleopatře samozřejmě patří i muži. Kdo jiný, než Martin Pošta může svým hlubokým hlasem zanotovat vtipnou "Vykutálenou" a stát se tak velkým Caesarem. Toho však alternuje i vynikající, leč do Kleopatry se nehodící Jan Apolenář a průměrný Lešek Semelka. Na desce najdete několik skladeb, kde tyto pány uslyšíte. Třeba hned v úvodní "Ave", kterou už zaručeně odněkud znáte nebo ve skladbě "Pod tvými ochrannými křídly" či "Za to se platí". Jednotlivé hudební motivy a texty všech písní nemá vůbec cenu rozebírat.

Vše mohu shrnout do jednoho velkého českého muzikálu, kde se mísí klasické cajdáky jako je "Velká píseň o Nilu" nebo "Když v Deltě svítá" s pompezními velkozpěvy jako je "Sláva, sláva". Když si k tomu představíte lesk dekorací a strnulost účinkujících, kteří neumějí nic než normálně zpívat, tak už asi není třeba dál nic rozvíjet. Snad jen Pražský studentský orchestr se ukázal ve své poctivé, vysoké hudební kvalitě.

Na CD je 16 kousků, takže z hlediska množství skladeb se určitě nudit nebudete. Je vidět, že "Kleopatra" má velké cíle, určitě ji čeká úspěch i v zahraničí. Alespoň si bude Michal David moci svou exibici před představením vybíjet i ve světě. No, doufejme, že tomu tak bude a u nás už podobné "hrátky" na muzikál konečně přestanou. I když, dokud na ně budeme jezdit zájezdy, tak mají reálnou šanci držet se na naší scéně jako klíšťata.

NÁZORY
  • prosba (katka, 26.05.2004 21:15) Reagovat

    chtěla bys vás požádat jestli byste sem nemohli dát melodii Chci královnou se stát, protože se mi to strašně líbí a chtěla bych to poslouchat v počítači.
    Děkuji

  • uchvátilo ma (Daniela, 03.02.2005 15:25) Reagovat

    Aj mne sa veľmi páči táto skladba, ako aj celý muzikál Kleopatry. Veľká škoda je, že som sedela na balkóne a nemala som z toho taký pôžitok, ako keď som sedela dolu - v tretej rade.
    A musím povedať, že určite pôjdem ešte raz na Kleopatru - a hneď do druhej rady, aby som mohla všetko pozorovať a ešte viac precítiť celý muzikál. Proste nádhera...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Precedens oslavil výročí a rázně vykročil vstříc nové etapě (04.04.2023 20:57)
- Precedens v pražské Akropoli oslaví čtyřicátiny, zavzpomíná a představí i novinky (04.03.2023 17:46)
- Nové desky 48/2022 - od Ollyho Murse přes NOFX po Andreu Corr (08.12.2022 07:00)
- Recenze: Bára Basiková svým prvním sólovým albem stvořila skvělý hudební dokument doby (25.06.2022 12:30)
- Naživo: Stromboli v Lokti předvedli, že léta nečinná sopka dokáže chrlit lávu energie (13.06.2022 12:01)
- Bára Basiková vydává svůj sólový debut i s legendární "Souměrnou" v reedici na CD i LP (18.10.2021 15:29)
- Recenze: "Jemně půl" Ilony Csákové je deska, která jako by nevyšla. A jakoby nevyšla (27.11.2020 08:00)
- Video: Olga Lounová a další pomáhají písní "Protože to nevzdám!" opuštěným psům (30.09.2019 10:38)
- Rozhovory: Naďa Válová, Bára Basiková, Michal Horáček - "Černá" je výsledkem společné práce, do které všichni přidali to nejlepší ze sebe (30.08.2019 11:00)
- Nové desky 21/2019 - od Rammstein přes Lewise Capaldiho po The National (21.05.2019 07:16)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu