Pražské Electronic Beats představí Warpaint či Ibeyi

19.01.2015 13:40 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Mezinárodní hudební program Electronic Beats se opět po roce vrací do pražského divadla Archa, aby představil to nejlepší ze současné elektronické hudební scény. V pátek 13. března 2015 se uskuteční jeho jubilejní desátý ročník. Příznivci elektronické hudby se mohou těšit na éterické skladby dívčí formace Warpaint, tribální elektronické beaty francouzsko-kubánských dvojčat Ibeyi, neobvyklé samply krautrockových Von Spar a nevybíravé texty izraelské umělkyně Adi Ulmansky.

Hlavním lákadlem letošního ročníku je skupina Warpaint, která vznikla v roce 2004 v Los Angeles. O čtyři roky později debutovala EP "Exquisite Corpse" (2008), na kterém spolupracoval bývalý kytarista Red Hot Chili Peppers John Frusciante. První studiové album "The Fool" vyšlo v roce 2010 a kapelu zařadilo mezi jednu z nejzajímavějších nových hudebních skupin Ameriky. Na jejich zatím poslední studiové desce nazvané "Warpaint" (2014) se podílel i producent Flood, který spolupracoval například s U2, Nine Inch Nails, Depeche Mode či s PJ Harvey.

Svou pražskou premiéru si odehrají francouzsko-kubánská dvojčata Lisa-Kaindé a Naomi Díaz. Říkají si Ibeyi a ve své hudbě propojují soulový zpěv s alternativním r’n’b. Zpívají anglicky a africkým jazykem Yoruba, kterým mluví etnický národ nacházející se v jihozápadní části Nigérie. V současné době nahrávají své debutové album.

Dalším interpretem desátého ročníku festivalu je německá kapela Von Spar, kterou můžeme řadit mezi představitele nové vlny krautrocku. Jejich hudba je obohacena také o další vlivy z elektronické hudby, rádi samplují netradiční zvuky jako vytí vlků nebo nahrávky z telefonního záznamníku. Své čtvrté studiové album "Streetlife" (2014) vydali v říjnu loňského roku a zároveň tak odstartovali své evropské turné.

Dalším čerstvým objevem hudební scény, který Electronic Beats Festival přiveze do Prahy, je excentrická izraelská zpěvačka a producentka Adi Ulmansky. S tříčlennou kapelou Lorena B vydala v roce 2012 album "Siblings", téhož roku se poprvé představila v Londýně a začala pracovat na sólových elektronických nahrávkách. Díky své debutové mixtape "Shit Just Got Real" (2013) a po ní následujícím EP "Hurricane Girl" (2013) si Adi získala uznání předních hudebních recenzentů.

Vstupenky na Electronic Beats Festival v ceně 380 Kč můžete zakoupit v předprodejních sítích ntry.at, Ticketpro nebo na pokladně divadla Archa. Na místě budou vstupenky k dostání za 550 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY