shop.musicserver.cz
Zahraniční videoklipy, které se nám v roce 2014 nejvíc líbily

Zahraniční videoklipy, které se nám v roce 2014 nejvíc líbily

Vydáno: 16.01.2015 08:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Po výročním článku o domácích klipech jsme se podívali, jaké vizuální skvosty se urodily v zahraničí. Také tentokrát se jedná o díla z různých soudků, která spojuje jediné - něčím vynikají. Ať už filmovostí, originálními nápady, atmosférou nebo třeba bojem za rovnoprávnost. A jaké klipy se loni líbily vám?

Domácí videoklipy, které se nám v roce 2014 nejvíc líbily, najdete rovněž pohromadě - stačí navštívit tento článek.

OK Go - I Won't Let You Down


I když OK Go vlastně vůbec neposlouchám, jejich videa miluju. Hlavně tohle a tohle. Tito chicagští šílenci pro mne dokazují, že když do klipu dáte všechno - vtip, nápad, seženete dost peněz - můžete pouhým videem dohnat tu osobitost, která třeba v hudbě chybí. "I Won't Let You Down" je opět o synchronizaci a skvělých tanečních kreacích. Ale taky o suchozemských akvabelách na speciálních vozítkách a skutečně promyšlených a hravých nápadech. Díky OK Go vím, že realizovat se dá cokoliv, stačí si za tím jít. Je radost sledovat, s jakou blbostí tato kapela přijde příště. A pozor, je to návykové. "I Won't Let You Down" jsem od jeho vydání viděl mnohokrát a zatím jsem se nenabažil. (Honza Průša)

Birdy - Words As Weapons


Birdy je ten typ zpěvačky, co k nám snad musela přiletět z nebe a nad hlavou jí, někde ukrytá před našimi zraky, určitě svítí svatozář. Přesně tohle si možná mnozí mysleli, než viděli její loňský snímek "Words As Weapons" z výtečné desky "Fire Within". V něm totiž talentovaná teenagerka místo andělských křídel nasazuje hrůzostrašný výraz pomstychtivého ducha, co chce zatopit svému ex-milému. A kupodivu jí ty vytřeštěné oči, smrtelně bledou tvář, rozcuchané vlasy i epileptické pohyby divák znovu baští i s navijákem. A bojí se u toho snad víc než dotyčný mladík. Tak přesvědčivá je. Co víc si ještě přát? Snad aby nás už konečně přijela postrašit i do Česka. (Josef Martínek)

Liars - Mess On A Mission


Loňská deska "Mess" newyorských Liars přinesla frenetický track "Mess On A Mission" coby jeden z hudebních highlightů uplynulého roku. Režisér Luis Cerveró díky tvorbě jeho videoklipu získal přiležitost pohrát si s vyzněním zašmodrchaného songu, jenž odkazuje na úzkost a přehlcenost moderní doby. Hlavní ideu hudebního videa nakonec postavil na lince "facts are facts and fiction's fiction", kterou můžeme i odezřít z úst zpěváka Anguse Andrewa. Na začátku nám vizuál vytváří úsměv na rtech při pohledu na dadaistický výběr předmětů a prostředí, poté už naplno rozjíždí beznadějný kolotoč zmatených situací. (Martin Spurný)

FKA twigs - Two Weeks


Velkým objevem minulého roku se stala britská zpěvačka Tahlia Barnett neboli FKA twigs. Na debutové nahrávce "LP1" si přichystala jemný elektronický pop a svůj výrazný vokál. "Two Weeks" byl první singl z desky a dočkal se vizuálního zpracování. Videoklip režíroval Nabil Elderkin a FKA twigs je v něm ztvárněná jako královna sedící na trůně, kolem které tancují její zmenšeniny, aby tak poctila r'n'b zpěvačku Aaliyah, která se před lety objevila ve filmové adaptaci "The Queen Of The Damned". Na videoklipu je skvělé především to, že je točený pouze na jeden záběr, ve kterém se pozvolným tempem odhaluje celá scéna, čímž vhodně doplňuje gradující tendenci samotné písně. (Jaroslav Hrách)

TR/ST - Capitol


Smazat hranice mezi realitou a představami, stvořit fantaskní svět plný vznášejících se snů a diváka plně pohltit hypnotizující atmosférou - i takové byly ambice režiséra Williama Joinese, když mu bylo svěřeno natočení videoklipu "Capitol". Pro skladbu Kanaďana Roberta Alfonse, v uměleckém světě se skrývajícího pod značkou TR/ST, zvolil opravdu působivé obrazové ztvárnění, které plně souzní s náladou synthpopové skladby. Celým psychedelickým zážitkem vás provede mladá dívka, s níž se pomocí astrálního cestování dostanete až do galaktického prostoru. Impozantní vizuál! (Simona Knotková)

Taylor Swift - Shake It Off


"And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate, baby i'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake" nešlo v druhé polovině roku 2014 uniknout. A ještě že tak! Že Taylor Swift, kdysi něžné písničkářce, takhle výtečně sedne nejrozjuchanější taneční pop, totiž čekal málokdo. Vynikající klip, který diváka během čtyř minut ani na sekundu nestačí nudit, je pak třešničkou na dortu - prolézání mezi twerkujícími zadky, baletky, roztleskávačky, osmdesátkové retro kostýmy a vtipné tanečky, (nejen) to vše zvládla Taylor nacpat do jednoho videa. A i když by pravděpodobně "Shake It Off" cenu za nejumělečtější, nejniternější ani nejprogresivnější klip roku nevyhrál, označení nejzábavnější by mu docela slušelo. A i to někdy ke štěstí stačí. (Josef Martínek)

Sia - Chandelier


Jak popsat klip k songu "Chandelier"? Nejlépe atmosféru shrne nejspíš "koncentrovaná husí kůže". Přesně tu při sledování snímku pocítíte - slovo úžasné je totiž pro to, co jedenáctiletá Maddie Ziegler v opuštěném bytě předvádí, hodně slabý výraz. Její pohyby, výrazy obličeje a pantomima vám seberou dech a baladě o alkoholismu dávají zcela jiný rozměr. Je sakra dobře, že si Sia tuhle píseň nechala pro sebe a nedala ji někomu jinému - zvládl by ji ještě někdo takto prožít? Ptáte-li se, proč se zpěvačka samotná ve vizuálu neobjevila, přečtěte si tento článek. A pokud máte zájem naučit se, jak song správně interpretovat, mrkněte sem.(David Böhm)

Arcade Fire - We Exist


Videoklip "We Exist" stojí především na znamenitém výkonu hlavního protagonisty a silném příběhu a z něho vyplývajícího poselství. Herec Andrew Garfield se představuje jako rozervaný mladý muž, který prožívá krizi pohlaví. V ženském převleku jde do baru, kde si ho po tanci s mužem poddá parta místních opilců. Režisér David Wilson diváka ovšem nenechá přihlížet následnému násilí a raději střihne na sólo tanec hlavního hrdiny. A pokud nejlepší klipový tanec loni odvedla malá Maddie Ziegler, potom si Garfield coby neprofesionální tanečník zaslouží jednoznačně druhé místo. "Dělají, jako bychom neexistovali, ale my existujeme," zní vzkaz skladby Arcade Fire na rub netolerantní a homofobní společnosti. Závěr, kdy herec na koncertě kapely vystoupí před tisícovkami lidí na pódium, je dokonalou demonstrací vlastní svobody a sebevědomým prostředníčkem všem omezencům. (Simona Knotková)

Paramore - Ain't It Fun


Paramore ve skončeném roce s novým albem nepřišli, některé dříve nezveřejněné písně ale dali alespoň na listopadovou rozšířenou edici svého eponymu. Ze základní verze nahrávky "Paramore", se kterou američtí rockeři poprvé dosáhli na vrchol domácí albové hitparády, vzešel za celý rok jen jeden singl "Ain't It Fun". A s jeho vizuální prezentací se kapela, respektive její tým docela nadřel. První verze vznikala už v létě 2013, Hayley Williams ale brzy zjistila, že práce režiséra Jonathana Desbiense se jí vlastně nelíbí. Natáčení se tak o několik měsíců odložilo a začalo nanovo se Sophií Peerovou. Pod její taktovkou Paramore natočili svůj dosud nejlepší videoklip, kterému vtiskl punc originality nápad s překonáváním světových rekordů. Pokud je tedy od té doby nikdo netrumfl, umí Paramore nejrychleji proběhnout deset bannerů, rozmlátit třicet budíků kytarami nebo třeba nejdéle točit vinyl na prstu. (Martin Wipplinger)

Lady Gaga - G.U.Y. (An ARTPOP Film)


Měla to být éra plná videoklipů - Lady Gaga slibovala fanouškům, že alespoň neoficiální video natočí ke každé písničce z desky "ARTPOP". Nakonec však její plány vzaly za své a místo toho se musela krátce po vydání alba na několik týdnů stáhnout do ústraní, psát hořké vzkazy na sociálních sítích a lízat si rány. Tak silná byla její frustrace po rozchodu s jejím tehdejším manažerem. Naštěstí se včas vzpamatovala a do nádherného prostředí Hearst Castle v Kalifornii si na natáčení dalšího klipu přivezla nejen tradiční gaga vybavení, čítající nějaký ten zajímavý outfit, spoustu tanečníků a navrch třeba Michaela Jacksona nebo Ježíše Krista, ale také promyšlený koncept minifilmu, který dává vzpomenout na její nejslavnější vizuální období kolem alba "The Fame Monster". A i když po dramatickém úvodu, kdy vidíme hlavní hrdinku zrazenou nenažranými obchodníky na pokraji smrti, asi nikoho nepřekvapí, že na konci se všemi těmi neřády pěkně zatočí, zpracování je zkrátka brilantní. A že k lepším prodejům "G.U.Y. (An ARTPOP Film)", během něhož znějí celkem čtyři pecky z desky "ARTPOP", stejně nepomohl? Vždyť Gaga už pro umělecké přežití hitparády dávno nepotřebuje. (Josef Martínek)


NÁZORY
  • Jednoznačně (Petr P., 16.01.2015 14:22) Reagovat

    Röyksopp & Robyn - Sayit - H&M Life httpswww.youtube.com/watch?v=CNu7_CAJ3uA

  • Taylor Swift a Sia určitě NE! - tak akorát jako... (Anonym, 16.01.2015 23:20) Reagovat

    Taylor Swift a Sia určitě NE! - tak akorát jako nejvlezlejší kreatury showbyznisu. Z výše uvedených souhlasím pouze s Lady Gaga G.U.Y. :-)

    • Re: Taylor Swift a Sia určitě NE! - tak akorát jako... (Daniel, 17.01.2015 10:30) Reagovat

      Taylor taky moc nechápu, ovšem Sia? Vždyť to je extratřída, jak hudebně, tak videoklipem... :)

      • Re: Taylor Swift a Sia určitě NE! - tak akorát jako... (B0, 17.01.2015 14:54) Reagovat

        Přesně :D

    • Re: Taylor Swift a Sia určitě NE! - tak akorát jako... (Anonym, 18.01.2015 16:24) Reagovat

      Přesně tak jen Lady Gaga z těchto klipů :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Audio: "I Forgive You". Sia láká na novou desku zatím nejsilnějším singlem z ní (14.04.2024 12:07)
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu